Hunter

Jövőre sem dúskálhat a NASA

Az Obama kabinet előterjesztette 2012. évi költségvetés tervezetét, ami nem sok jót ígér az amerikai űrügynökség számára. A 18,7 milliárdos keret az elnök fő célkitűzéseit szolgálja majd, így a NASA elsődlegesen a Nemzetközi Űrállomás karbantartására, az űrsiklók nyugdíjazására és a kereskedelmi űrrepülés fejlődésének felgyorsítására kénytelen összpontosítani.

Bár a Barack Obama által megfogalmazott és a kongresszus által tavaly jóváhagyott irányelvekben szerepel egy új, nagy teljesítményű hordozórakéta és egy legénységi kapszula megépítése, amiket a jövő mélyűr kutató expedícióihoz használnának, a 2012-es költségvetési tervezet már a kormány azon törekvéseit tükrözi, amivel a 2010-es szinten tartanák szövetségi finanszírozást az elkövetkező öt évben. Ez 276 milliós csökkentést jelent a NASA-nak a 2011-es költségvetéséhez képest.

Amíg a kongresszus a tényleges finanszírozással birkózik, nem egyértelmű, mikor készülhet el egy életképes emberi űrhajó, illetve mikor indulnának meg a sokat emlegetett mélyűr expedíciók. A NASA az idén lezajló utolsó három űrsikló küldetést követően kénytelen lesz teljes egészében Oroszországra támaszkodni az űrállomással kapcsolatban űrhajósai fel- és visszajuttatásában, miközben egy Szojuz-ülés 55 millió dollárjukba kerül.

"Ez a költségvetés arra kényszerít minket, hogy meglévő eszközeink keretein belül mozogjunk, így befektethetünk a jövőnkbe" - nyilatkozott Charles Bolden az újságíróknak. "Továbbra is elkötelezettek maradunk az emberi űrrepüléssel és az új technológiákkal szemben, azonban mivel kemény fiskális idők járnak, kemény döntéseket kell hoznunk. Első számú prioritásunk az űrsiklók biztonságos üzemben tartása, és az amerikai asztronauták biztonságának és munkakörülményeinek garantálása"

A kongresszus által jóváhagyott Űrkilövési Rendszer (SLS), valamint a Többfunkciós Legénységi Jármű (MPCV) finanszírozásukat tekintve nagyjából ugyanazokon a szinteken mozognak, mint amit a 2011-es költségvetés meghatározott, 1,8 milliárdot költhetnek éves szinten a rakétára és 1 milliárdot a kapszulára. A földkörüli pályán való repülésekhez, azaz a Nemzetközi Űrállomás eléréséhez a NASA vezetése továbbra is a magánszektorra koncentrál, reményeik szerint 2014-2016 környékén már az új amerikai űrrepülőgépek viszik űrhajósaikat az űrállomásra, a 2012-es költségvetés 850 millió dollárt tartogat a kereskedelmi szféra ösztönzésére.

Az űrtudományok 2012-ben valamivel több, mint 5 milliárd dollárt kapnak, ami némi növekedést jelent az idén előirányzott finanszírozáshoz viszonyítva, ezzel szemben az űrsiklókat is magukba foglaló űrműveletek 4,3 milliárdról 1,16 milliárd dollárra zuhannak vissza jövőre, a csökkenést természetesen főként az űrsiklók kivonása magyarázza.

A költségvetés fényében az űrügynökség a 2014-2016 időszakra tervezi az emberi repülések folytatását, pontosabb előrejelzésekbe azonban nem mernek bocsátkozni, amíg nincs elfogadva az Obama kabinet tervezete.

A 2003-ban bekövetkezett Columbia katasztrófa miatt a Bush kormányzat 2010-es határidővel elrendelte az űrállomás konstrukciós munkálatainak befejezését és az űrsiklók kivonását. A két nagy költséghely lezárása után felszabaduló pénzt a Holdra való visszatérésre irányozták elő, amire a 2020-as évek elején került volna sor. A NASA elindította a Constellation programot, és elkezdte egy alacsony Föld körüli pályára és távolabbi célok eléréséhez is alkalmas rakétája, az Ares, valamint egy új, emberi repülésre alkalmas kapszula, az Orion fejlesztését.

Az Obama kormány tavaly leállította a programot, mondván, hogy az nem életképes. Helyette egy "rugalmas utat" jelölt ki, amivel űrhajósai szállításához elkötelezte magát a magán szektor bevonására. A NASA számára a mélyűr célpontokra, köztük a közeli aszteroidákra, illetve a Marsra való összpontosítást fogalmazták meg, miközben hosszas tárgyalások után referenciaként megtartották az Orion kapszulát a jövő mélyűr expedícióihoz szánt kapszula tervezéséhez, illetve az Ares V holdrakéta egyik változatát is, azonban a NASA-nak 2016-ra egy új rakétával kell előállnia a sokak által kritizált Ares helyett.

Az új rakétával kapcsolatban a NASA már januárban közölte, hogy a jelenlegi finanszírozással képtelen tartani az időpontot, pedig ekkor még nem tudtak a 2010-es szint öt évre szóló befagyasztásáról. "Jelenleg a NASA jól teljesít az űrügynökségek többségével összevetve a szükséges költségcsökkentések mellett is, azonban az elnök által felvázolt költségvetés nem követi az kongresszus tavaly jóváhagyott rendelkezéseit" - emelt szót a NASA mellett Bill Nelson demokrata szenátor.

A költségvetést övező bizonytalanságok miatt nem lehet tudni, hogy az új rendszerek mikor repülhetnek, Boldennek azonban meggyőződése, hogy a NASA és a magán szektor megvalósítja az eredeti célkitűzéseket. "Higgyék el, nem csinálnám, ha nem hinnék abban, hogy működni fog" - tette hozzá.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • redrock #85
    légyszi ne fikázd a diszlexiásokat mert hidd el volt nálad jó pár sokkal okosabb diszlexiás pl Einstein, Edison, Leonardo Da Vinci hogy néhányat a tudomány teréről említsek
  • droidka #84
    (Előző, a 83-as hsz.-em értelemszerűen a 80#-asra ment volna válaszként.)
  • droidka #83
    Figyelj!

    AZ, HOGY TÍZBŐL MONDJUK HÉT EMBER GYAKORLATILAG BETILTANÁ AZ ŰRKUTATÁST, AZ SZERINTEM EGY ELKÉPESZTŐ TRAGÉDIA!!! EZ SZÁMOMRA EGY RENDKÍVÜL ELKESERÍTŐ DOLOG!!! Erre nem tudok mást mondani! És most az ilyen dolgokban csak az indulat, a felháborodás lehet az egyetlen értelmes emberi reakció!!!

    Hogy mire tanítják az embereket az iskolában???
  • droidka #82
    Jól van, akkor most nem vagy anulu.
  • droidka #81
    Ha téged az egyetemen olvasni, egy egyszerű szöveget értelmezni sem tanítottak meg rendesen, akkor mire??? Hogy hogyan kell a színesfémre spekulálni, alkudozni? Hallod, HA te tényleg csak megjátszod a hülyét, AKKOR el kell ismernem, hogy rohadtul zseniálisan, hihetően csinálod!!!
  • WoodrowWilson #80
    Tudod, az a vicces, hogy a mondandód tartalmi részével most kivételesen egyetértek. Csak amíg ilyen formában adod elő, vállalhatatlan.
  • droidka #79
    Woodrowmajom! Te kiírod, hogy a corvinusra jársz... Ezen most nagyon felhúztam magam! Te tényleg ennyire diszlexiás makkfej vagy, hogy olvasni, szöveget értelmezni sem tudsz?

    És azt már meg sem merem kérdezni: hogy amit lényegileg a cikkel meg a hsz.-ekkel kapcsolatban mondok, azt sem tudod felfogni? Ezt már nem várom el tőled...

    Te is betiltanád az űrkutatást, ha rajtad múlna?
  • droidka #78
    Tehát mégegyszer, diszlexiás Anulu kedvéért, az ilyen agyamputáltaknak el kell többször is ismételni amit mondunk, hogy megértsék...

    Ha valaki azt hiszi, hogy meg lehet görbíteni az abszolút semmit, vagy ha valaki a majomtól származtatja magát, azzal nekem nem árt, én azokból nem fogok ügyet csinálni, az elvontabb témákban (legalábbis addig, amíg nem kezd el baszódni valaki). De ha valaki EBBEN a témában LÉNYEGILEG mást gondol, azoktól én elvenném a szavazati jogot, ha rajtam múlna az biztos!
  • droidka #77
    Nem, Mester Úr nem veszek vissza!!!

    Tehát mégegyszer! Általában tolerálom más emberek véleményét az elvontabb, nehezebben megérthető foglmakkal kapcsolatban... Külön Anulu kedvéért mégegyszer: de EBBEN a témában NEM!!!

    Tehát ha veszed a bátorságot, hogy kimondd a fórumon a véleményedet, akkor készülj fel arra, hogy az nem biztos, hogy mindenkinek tetszeni fog... Vagy maradj csöndben, ha ezt nem tudod elviselni.

    Nem, nem vagyok kedves!!! Mert aki az ILYEN legegyszerűbb dolgokat sem képes megérteni, én annak nem fogok semmit sem bizonygatni.

    Mert aki azt nem képes megérteni, hogy az űrkutatás, az antigravitáció, stb.-k kutatása a létező legfontosabb dolgok a világon, akkor én azokat igenis elgázosítanám, kasztrálnám, de legalábbis elnémítanám, ha rajtam múlna!!! Ez számomra már egyáltalán nem vicces, amikor az emberek tömegei ilyen iszonyatos sötétségről tanúskodnak!!!
  • droidka #76
    Már csak te hiányoztál ide, Anulu...

    Neked a kertészeti egyetemen tanítottak szövegértést, színesfémbróker?

    Direkt nagybetűvel kiemeltem, hogy AZOKBAN(!!!) az elvontabb a témákban, de EBBEN nem!!! Tudsz olvasni, Anulu? Te mekkora egy ubul vagy, mint mindig. Hiszek az evolúcijóban! Te a csótánynak és a féregnek a keveréke vagy...