MTI

Orosz oligarchiáé lehet a szerb állami távközlési cég

Mihail Fridman ukrajnai születésű orosz oligarchia lehet a Telekom Srbija állami távközlési vállalat többségi tulajdonosa - jelentette pénteken a szerb kormányhoz közelálló forrásokra hivatkozva a Blic című belgrádi napilap.

A rendszerint jól értesült újság szerint egyedül az orosz milliárdos adná meg a cég eladásra kínált 51 százalékos tulajdonrészéért azt az árat - 1,4 milliárd eurót -, amelyet a szerb kormány kér. Fridman a Forbes magazin tavalyi kimutatása szerint 12,7 milliárd dolláros vagyonával a világ 45. leggazdagabb embere. Az orosz üzletember érdekeltségébe tartozik a Telekom Srbija privatizációja iránt érdeklődő orosz VimpelCom távközlési vállalat. A másik öt érdeklődő a Deutsche Telekom, a Telekom Austria, a török Turkcell, egy mexikói milliárdos, Carlos Slim érdekeltségébe tartozó América Móvil és az Orascom egyiptomi távközlési céget birtokló Vedder Investments holding.

A még ebben a félévben lebonyolítani tervezett tranzakció után a szerb állam a részvények 29 százalékával rendelkezne. A maradék 20 százalék az OTE görög távközlési vállalat tulajdonában van. Hírek szerint fölmerült egy olyan megoldás is, hogy a szerb állam csak 31 százaléktól válna meg - és 49 százalékos tulajdonos maradna -, mert az OTE eladná a Telekom Srbijában birtokolt részesedését. Ez esetben viszont a szerb államhoz nem folyna be a tervezett 1,4 milliárd euró, amelyet pedig már beterveztek az idei szerb költségvetésbe.

A Blic a távközlési céghez közelálló forrásra hivatkozva azt írta, a szerb kormányon belül vannak, akik remélik, hogy mégsem orosz lesz a legnyereségesebb szerb vállalat új tulajdonosa, mert ez azt jelentené, hogy az olajipar után újabb stratégiai fontosságú iparág kerülne orosz kézbe. (Két éve a Gazprom orosz gázipari mamutvállalat olajipari részlege, a Gazpromnyeft a legnagyobb szerbiai benzinkúthálózattal rendelkező NIS kőolajipari vállalat többségi tulajdonosa.)

A Telekom Srbija a tulajdonosa az mt:s mobilszolgáltatónak, amely 5,9 millió előfizetővel piacvezető Szerbiában. A cégnek emellett összesen több mint egymillió mobiltelefon-előfizetője van a szomszédos Boszniában és Montenegróban. A távközlési cég a legnyereségesebb szerb vállalat; tavaly átszámítva csaknem 130 millió euró volt az adózott eredménye.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Merces #3
    ...he,he ezt is átpasszolják a tesóknak aztán szivnak mint a torkosborz
  • Cat #2
    A távközlés az a terület, ami borzasztóan erőforrás és technológia (tudás) igényes, és rengeteg befektetést igényel, amik ha elmaradnak az egész régiót/országot visszafogják.

    Lehet, hogy most nyereséges, de valószínűleg az eszközök elavultak, és számos területen egyszerűen nincs szolgáltatás. Ha kötelezik a céget megvásárlót bizonyos beruházásokra (például az elmaradott régiók bekábelezésére, internet bekötésére) azzal az ország maga összességében többet nyerhet, mintha egyszerűen feléli a cég által megtermelt nyereséget.
  • bvalek2 #1
    Miért adnak el egy nyereséges vállalatot?