Berta Sándor

ViNCi-Tab - tábla PC hároméveseknek

Egy kanadai cég kifejezetten a kisgyerekek számára készített hordozható miniatűr számítógépet. A készülék alapját az ARM processzor és az Androidon alapuló kezelőszoftver jelentik.

A 18,41 x 25,4 x 1,58 cm méretű és 580 gramm súlyú ViNCi-Tabot a nemrég véget ért Consumer Electronics Show kiállításon is bemutatták és a gyártó elsősorban hároméves vagy fiatalabb gyerekeknek ajánlja. A tábla PC egy ARM Cortex A8 típusú, 1 GHz órajelű processzorra, egy 7 colos, 800 x 480 képpont maximális felbontású kapacitív érintőkijelzőre és 512 megabájt memóriára épül. Emellett ellátták 3 megapixeles beépített kamerával, MicroSD memóriakártya-bővítő hellyel és egy Micro-USB porttal, nincs viszont WLAN- és 3G-modulja. A gyártó ez utóbbiak hiányát azzal indokolta, hogy a kisgyerekek így nincsenek kitéve az esetleges káros sugárzásnak.


A készülék maximális üzemideje 8 óra. Van benne integrált mikrofon, illetve hangszóró is. A ViNCi-Tab alkalmas 1080p-s, H.264 vagy MPEG4 formátumú videók megjelenítésére, az MP3, az MP3 VBR, az Audible és a WAV formátumú hangfájlok lejátszására, valamint további alkalmazások futtatására. Minden fájlt és programot csak a Micro-USB porton keresztül lehet átjátszani.

A kezelőszoftver a Google Android operációs rendszerén alapul, de elvileg kiváltható a Windows 7, a Vista, a Windows XP, illetve a Mac OS X 10.5.8 vagy újabb operációs rendszerekkel. A ViNCi rövid időn belül létre akarja hozni a saját alkalmazásboltját, amit a sorozatgyártás beindítása után folyamatosan bővíteni fog a cég. A kezelőszoftver elsősorban oktatójátékokat tartalmaz és főleg a hároméves vagy fiatalabb gyerekeknek ajánlják, de mint azt Tassa Hampton, a vállalat szóvivője elmondta, később elérhetők lesznek az idősebb gyermekeknek készülő játékok és programok is.

"Azt szeretnénk a kicsik felé tolmácsolni, hogy a tanulás nagyon sok örömet okozhat, ezzel egyidejűleg pedig lefektetjük a digitális világ követelményeivel való találkozás alapjait is" - szögezte le a szakember. A ViNCi-Tab várhatóan az idei év első felétől lesz kapható, ára 480 dollár lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • toto66 #28
    Speciel egyiket sem sorolom előrébb, sőt mindkettőt művelem. c:
    Egyébként mindkettőt tanulnom kellett, tehát nem vagyok született tehetség.
    De a programozás nem mehet tanulás nélkül, a festészetre meg van ilyen példa.
  • Komolytalan #27
    Hát pedig a programozás művészet, persze ezt az olyan iparosok nem érthetik, akik a festészetet előrébb sorolják:-P
  • Komolytalan #26
    Nekem Junoszt TVm volt kis koromban, előtte a családi ff akármit néztük, ha esett az idő félHM-ben (nem HD, hangya mozi). Szóval ha én látok, a gyerek is fog :-D
  • Komolytalan #25
    Na és mitől jobb? Mert egy 60 éves prof ezt gagyogja a tvben?
    A gyereknek az a jó, ha minél többféle dologgal tud foglalkozni.
    Meg tudja etetni a nyuszikat, kézbe tud venni egy 2 hetes kis szőrgombócot, nyilván játszik hagyományos játékokkal is, és persze számítógépen is. A 3 éves lányom ismeri a számokat, és most állandóan azért nyúz hogy tanuljunk meg írni, szóval már jópár betű is megy neki. Sose kérdeztem hogy akar-e ilyesmit tanulni, egyszerűen odajött, hogy ő is írni akar. Aztán word be, 32-es betűméret, aztán betűzzük hogy apa.
  • Komolytalan #24
    3 éves már nem néz Bebe tv-t... Az kb 1 éves korig pálya. Addig viszont nagyon jó. Angry Birds meg, pffff... 3 évesen számítógépen kb egy kifestő is kihívás neki. Én mondjuk csak egy notebook egeret vettem neki, most 2 van a gépemen, és így tudunk kifestőzni:-)
  • m minnifield #23
    szóval anyuka és apuka helyett már a tábla fogja tanítani a gyereket? utána ki is megy vele hintázni meg focizni a térre?
  • DeviloftheHell #22
    édes istenem ilyeneken fog felnöni a jövö generácioja, már jobb ha ássuk a sirunkat :D
  • toto66 #21
    Informatikát tanítok, de az a megállapításom, hogy csak akik nem értenek az informatikához gondolják azt, hogy a gyermekük informatikai zseni (ezrelékekben lehet mérni a valóban tehetségeseket, de azok is csak tanulással jutnak előre, mert olyan nincs, mint a művészetekben, hogy valaki úgy születik, hogy tud festeni)
  • toto66 #20
    Igen a virtuális problémákat tényleg jobban oldják meg, és a billentyűzetet is jobban kezelik. De miért is fontos ez?
    A valós problémákat ki is oldja meg jobban? Aki ahhoz szokott, vagy aki a virtuálishoz?
  • MsUser #19
    Kb. 20-30 éve bámulják a gyerekek a rossz katódsugaras FF 50Hz-en vibráló KÉSŐBB SZÍNES TV-ket és VHS másolatokat, vagyis mi!
    Csak a szüleinken múlt mennyit, hogy meddig fogjuk még látni az LCD-ket amik sokkal kevésbé roncsolják a szemünket az majd kiderül! És hogy gyerekeink meddig fognak látni, azt nem biztos hogy megérjük, viszont tény hogy a számítógépet használó fiatalok és gyerekek megoldó képessége, logikája a többszöröse a mienkének, nem beszélve a jobb reflexekről, és akármilyen hihetetlen de kiderült még a fizikailag is fejlettebbek a sok stimulálástól és + irányba. Ezek tudományos tesztek több év kutató munkájának eredménye!
    - Persze ez az extrém esetekre és az abszolút kocka gyerekekre nem igaz!