MTI

Ecuador befogadná a WikiLeaks alapítóját

Az ecuadori kormány látogatásra hívta meg Julian Assange ausztrál újságírót, a WikiLeaks oknyomozó portál alapítóját, és állandó tartózkodási engedélyt ajánlott fel számára.

Kintto Lucas ecuadori külügyminiszter-helyettes kedden közölte: kormánya igyekszik kapcsolatba lépni a 39 éves újságíróval, hogy meghívja Ecuadorba. A quitói kormány kész előfeltételek nélkül befogadni Assange-ot, akit oknyomozói munkája miatt nagyra becsül. Lehetővé tenné számára, hogy előadásokat tartson szabadon, s ne csak interneten keresztül, hanem különböző közintézmények révén hozza nyilvánosságra a birtokában lévő titkos információkat és iratokat.

Kintto Lucas elmondta, hogy nagy aggodalmat váltottak ki kormányában a hét végén kiszivárogtatott bizalmas amerikai külügyi iratok. Bár Ecuador igyekszik nem belekeveredni az Egyesült Államok belügyeibe, mélyen nyugtalanítja, hogy a kiszivárogtatott információk sok országot, köztük latin-amerikaiakat is érintenek. Különösen aggasztja, hogy az amerikai diplomáciát "baráti országok kormányait érintő" kémtevékenységgel hozták összefüggésbe.

Az ausztrál állampolgárságú Assange hollétéről nincsenek adatok, úgy tudni, hogy országról országra vándorol. Svédországtól hasztalan kért letelepedési engedélyt, mi több a stockholmi hatóságok nemzetközi elfogatóparancsot adattak ki ellene nemi erőszak, szexuális zaklatás és kényszerítés vádjával. Az amerikai diplomácia kulisszatitkait felfedő dokumentumok nyilvánosságra hozatalával a WikiLeaks rendkívül feldühítette Washingtont. A Fehér Ház bűnözőknek nevezte a portál vezetőit, és az Egyesült Államokban büntetőjogi vizsgálat indult a WikiLeaks ellen.

Ecuador a baloldali kormányok által irányított dél-amerikai országok csoportjába tartozik, amely erősen bírálja az Egyesült Államok térségbeli politikáját. Lucas mindazonáltal úgy vélte, hogy Assange meghívása nem okoz kárt az Egyesült Államokkal fenntartott kapcsolatokban, mert ahhoz semmi köze.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ParadoxH #2
    Jónak, én finom túlzással sem nevezném. Azért nem csak a Perzsa-öböl beli országokról meg Kínáról van szó benne, hanem leginkább az USA-t járatja le, nem beszélve az oroszokról, a németekről - és figyelembe kell venni, hogy konkrét személyeket is megjelölnek. Ez lehet akár figyelemelterelés is, de azt nem így szokták.
  • Razide #1
    Itt egy jó írás a WikiLeaks-szel kapcsolatban, hogy mi is a háttérhatalom célja ezzel: http://tinyurl.com/25e6brz