Berta Sándor

Mivel járhat az eSIM megjelenése?

Hamarosan az eSIM válthatja fel a hagyományos SIM-kártyákat, de ez nem csak előnyöket fog jelenteni a felhasználók számára.

Az embedded SIM (eSIM) abból a szempontból mindenképpen hasznos lesz, hogy kiválthatja a különböző méretű (normál, micro, nano) SIM-kártyákat, amelyeket időnként nagyon nehezen lehet kivenni, illetve behelyezni. Christian von Reventlow, a Telekom innovációs vezetője szerint hamarosan mindez már a múlté lesz.

A Deutsche Telekom, a Vodafone, a Telefónica és a többi szolgáltató hosszú ideig ellenállt az eSIM bevezetésének, ugyanis attól tartottak, hogy a hagyományos SIM eltűnésével elveszíthetik az ügyfelekkel felépített kapcsolatukat is. Thorsten Dirks, a Telefónica vezetője szerint meg kell állapodni arról, hogy a telefongyártók, a hálózatüzemeltetők vagy más szolgáltatók gyakorolják-e az ellenőrzést az eSIM felett. Az ő álláspontjuk alapján ez a hálózatüzemeltetők joga.

A Telekom meggyőződése, hogy az új eSIM már az idén megjelenhet a piacon és 2017-ig el is terjed. Az első megoldások alighanem táblagépekben fognak debütálni, de a viselhető termékek is elérhetők lesznek. Az eSIM nélkül számos üzleti modellt nem lehet majd megvalósítani a dolgok internetének világában. A Telekom abból indult ki, hogy minden felhasználó 5 éven belül akár 10 hálózatba kötött eszközzel is rendelkezhet.

Ugyanakkor bőven vannak még tisztázatlan kérdések. Nem lehet tudni például, hogy miként hat majd az eSIM megjelenése a mobiltelefonálási tarifákra. Az is biztos, hogy a versenyhivatalok és a fogyasztóvédők árgus szemekkel fogják figyelni az új rendszert. Felmerül, hogy mi lesz akkor, ha valaki 2 éves szerződést köt és annak lejárta előtt más szolgáltatóhoz akar váltani? Vagy külföldön választható lesz-e más szolgáltató? Az ilyen és hasonló kérdésektől is függ majd, hogy az eSIM bevezetéséből a felhasználók végül profitálnak-e vagy sem. Nagyon valószínűnek tűnik az is, hogy az első eSIM-készülékek hibridek lesznek, vagyis támogatni fogják a hagyományos SIM-kártyák használatát is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)