Gyurkity Péter

Kartellgyanú miatt csúszik az eSIM bemutatása

A GSMA egy igazságügyi vizsgálat miatt nem sietné el a SIM-kártyák lecserélését.

A szolgáltatókat tömörítő globális szövetség a napokban tette közzé az eSIM-technológia bevezetésével, a jelenlegi helyzettel kapcsolatos bejelentését, amelyben arról számolnak be, hogy a hivatalos bemutatóval még várni kell. Erre érdekes módon az igazságügyi minisztérium vizsgálata miatt van szükség.

Még 2015 közepén írtunk arról, hogy belátható időn belül eltűnhetnek a hagyományos SIM-kártyák, ezek ugyanis nemcsak fizikai méretükkel, de egyéb korlátaikkal is kényelmetlenséget jelentenek a felhasználók és a gyártók számára. A GSMA most arról adott hírt, hogy erre még nem kerül sor, ez azonban egy amerikai nyomozás miatt van így. Az igazságügyi minisztérium ugyanis egy ideje már kutakodik egy állítólagos megállapodás kapcsán, amely éppen a GSMA, a Verizon, valamint a szintén amerikai AT&T között jöhetett létre, valamikor korábban, ennek legfőbb célja pedig valószínűleg éppen a némi előrehaladást mutató munka megállítása, annak aláaknázása volt, hogy elodázzák a technológiai váltást. A GSMA maga ugyan nem közölte, hogy miért állnak le a fejlesztéssel, ám több lehetséges indokot is találhatunk ezzel kapcsolatban.

Egyelőre annyit tudunk, hogy mindhárom fél közölte együttműködési szándékát, konkrétumokat azonban nem árultak el. Azt viszonylag egyszerű megválaszolni, hogy miért igyekeztek (állítólag) akadályozni a munkát, a technológia ugyanis lehetővé tenné a rendkívül gyors és egyszerű váltást a szolgáltatók között, ami egyáltalán nem áll ezen cégek érdekében, hiszen sokan közülük nagyban építenek az ügyfelek hűségére. Az eSIM bevezetésével nem lenne szükség emberi közreműködésre, villámgyorsan mehetnénk át egy másik céghez, miközben a gyártók számára hely szabadulna fel a burkolat alatt, ami különösen az új viselhető termékek esetében lenne komoly előrelépés.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!