HENT hírlevél

Lezárták az ACTA egyezményről szóló tárgyalásokat

A Hamisítás Elleni Kereskedelmi Megállapodás (ACTA) tárgyaló partnerei bejelentették megállapodásukat a tárgyalások lezárásáról. Az Egyezmény véglegesnek minősített szövege a nyilvánosság számára is elérhető.

Az Egyesült Államok, Japán, az Európai Unió, Svájc, Kanada, Új-Zéland, Szingapúr, Dél-Korea és Mexikó között 2008. júniusában kezdődött tárgyalássorozat a Hamisítás Elleni Kereskedelmi Megállapodás (ACTA) elfogadására. Az ACTA tárgyalások utolsó, 11. fordulóját 2010. szeptember 23. és október 2. között tartották Tokióban, melyet követően már csak néhány vitás kérdés maradt fenn a megállapodás szövegével kapcsolatban, melyeket a feleknek rendezniük kellett.

2010. november 15-én az ACTA tárgyalásokban részes államok bejelentették, hogy befejezték a tárgyalásokat a tokiói fordulót követően fennmaradt nyitott kérdésekről. A végleges szöveget - melynek jogi átfésülésére is hamarosan sor fog kerülni - nyilvánosságra hozták, a dokumentum az Európai Bizottság Kereskedelmi Főigazgatósága honlapján elérhető .

Az ACTA célja, hogy a részes államok számára megteremtse azokat a nemzetközi kereteket, melyek segítséget nyújtanak a szellemitulajdon-jogi jogsértések elleni hatékony küzdelemhez, különösen a hamisítás és szerzői jogi kalózkodás további térnyerésének megakadályozásához. Korszerű szellemitulajdon-jogi jogérvényesítési eszközöket tartalmaz, mind a polgári és büntetőjogi területen, valamint az országhatárokon és a digitális környezetben alkalmazható intézkedések vonatkozásában. Mindezeken túl a megállapodásban részes felek között erőteljes együttműködési mechanizmust vezet be a szellemitulajdon-jogi jogérvényesítés területén.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Trazsé #1
    majd, ha lefordítják magyarra elgondolkodok rajta, hogy betartsam-e, addig is letorrentezek néhány kalóz-filmet