SG.hu

Az NMHH a szélessávot tekinti priorításnak

Az NMHH a kor technikai fejlődését követve frissítette vezetékes gyorsjelentésének priorításait, azaz a hangforgalommal szemben immár a szélessávú hozzáférésekre vonatkozó adatok közlését helyezik előtérbe.

Új mutatóként szerepelnek a nagysebességű szélessávú technológiák, úgymint az FTTH, az FTTB, a DOCSIS 3. Ezek az előfizetések eddig is szerepeltek az xDSL vagy a kábelmodemes adatokon belül, de most már külön is megjelenítik ezeket. A közvetítőválasztást a jövőben havi szinten nem tüntetik fel, a közvetítőválasztáson keresztüli forgalom helyett így az IP-alapú forgalom jelenik meg a táblázatokban. A változások elsőként az augusztusi értékeket érintik. Bevezetik a sávszélesség kategóriákat is, ám ezeket az adatokat csak évente két alkalommal, félévente teszik közzé.

Az NMHH gyorsjelentése három inkumbens szolgáltató, a vezető alternatív szolgáltatók, (jellemzően a legnagyobb kábeltelevíziós társaságok) önkéntes adatközlésére épül. A vizsgált hónapban a hagyományos telefonvonalon szélessávú xDSL-előfizetések száma 801 ezer volt. A gyorsjelentésben szereplő - legnagyobb - kábelszolgáltatók előfizetéseinek száma augusztusban 705 ezer volt. Az FTTx, vagyis az optikai szálon nyújtott szolgáltatásra 186 ezer előfizetés volt a hónap végén. Így a hatóság teljes piacra vonatkozó becslése szerint 2010 augusztusában a vezetékes szélessávú internet-előfizetések száma 1,827 millió volt.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók által nyilvántartott hagyományos vezetékes és kábeltelevízió hálózatos hangcsatornák száma augusztusban 2,989 millió volt. A teljes vonalszámon belül a hagyományos vezetékes telefonvonalak száma augusztusban 2,349 millió, a kábeltelevíziós hálózaton működő hangcsatornák száma 544 ezer, míg az IP-alapú hangcsatornák száma 96 ezer volt. Az év nyolcadik hónapjában a száz főre jutó vezetékes hangátviteli csatornák száma 29,89 darab, a háztartások vezetékestelefon-ellátottsága pedig 60,46 százalék volt. Az előfizetők hagyományos telefonvonalon 345 millió, IP-alapon pedig 83 millió percnyi hívást kezdeményeztek. A vizsgált hónapban az egy fővonalra jutó kezdeményezett hívások átlagos időtartama 143 perc volt.

Az augusztusi adatok szerint az előfizetők a szolgáltatóváltást megkönnyítő számhordozhatóság keretében 2004 januárja óta összesen 524 ezer számot hordoztak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • endrev #1
    Nem kötözködésből, csak írjunk helyesen: prioritás rövid 'i'. A pucsítás hosszú Í, a prioritás, miként normalitás, excentricitás, kvalitás is rövid.