MTI

BlackBerry PlayBook néven mutatták be a RIM táblapécéjét

BlackBerry PlayBook néven mutatták be a Research In Motion (RIM) kanadai távközlési vállalat iPad-rivális táblapécéjét, amelyet várhatóan a jövő év elejétől lehet majd megvásárolni.

Az Apple nyáron megjelent táblagépénél mintegy 7 centiméterrel kisebb, 17,8 centiméter képátlójú kijelzővel rendelkező eszköz súlya mindössze 400 gramm, azonban az iPaddel ellentétben két beépített kamerát is tartalmaz, amelyekkel a videotelefonálás és a videokonferencia is lehetséges HD-minőségben. A gyors működéséért egy kétmagos 1 gigahertzes processzor gondoskodik és a QNX Software Systems új szoftverével, a Blackberry Tablet OS elnevezésű operációsrendszerrel érkezik.


A RIM szerint a PlayBook Bluetooth kapcsolaton keresztül csatlakoztatható lesz a fejlett adattitkosításáról ismert Blackberry okostelefonokhoz, a nagyobb kijelzőn megjelentethető tartalmak azonban csak a megtekintés idejére kerülnek a táblagépre. A gyártó az árakról egyelőre még nem nyilatkozott, mindössze annyi bizonyos, hogy a jelenleg kapható hasonló eszközök árához képest olcsóbban kerül a piacra. A BlackBerry PlayBook árusítása csak a jövő év elejétől indul, ezért a RIM lecsúszik a kiskereskedelemben legjelentősebbnek tekintett, karácsony előtti vásárlói rohamról.

A Gartner piackutató szerint a BlackBerryk globális piaci részesedése egy százalékot veszítve 18 százalékra esett vissza az okostelefonok piacán 2010-ben. Ebben a szegmensben korábban egyeduralkodó RIM elsősorban az Apple készülékei és a Google Android operációs rendszereit használó okostelefonok miatt szembesül egyre erősebb versennyel, miközben a Microsoft is elismerte, hogy gyártópartnereivel iPadhez hasonló készülék fejlesztésén dolgozik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!