Berta Sándor

Az iPhone és az iPad lehet a HTML5 legjelentősebb támogatója

Könnyen lehet, hogy az Apple sikerterméke és nemrég bemutatott készüléke lehet a HTML5 formátum megmentője.

Látszólag úgy tűnik, hogy a Flash-technológia mellett a HTML5 labdába sem rúghat. Azonban a YouTube és a Vimeo videomegosztó oldalak, valamint a Mozilla és a Wikimedia mellé újabb jelentős piaci szereplők sorakoztak fel: az Apple és a Brightcove. A Brightcove a világ egyik legjelentősebb webvideó infrastruktúra-szolgáltatója. A cég most úgy döntött, hogy támogatja az új technikát és segít abban, hogy a HTML5 tökéletesen működjön az Apple iPad készülékein. A Brightcove megoldását alkalmazza többek között a The New York Times és a The Times. A The New York Times ráadásul a vállalat résztulajdonosa is.

A Steve Jobs által vezetett konszern köztudomásúan rossz viszonyban van a Flash-technológiát fejlesztő Adobe céggel és ennek köszönhető, hogy az iPaden, illetve korábban az iPhone-on nem láthatott senki sem Flash-lejátszókat és -videókat. A Brightcove Experience for HTML5 elsősorban az iPadről és az iPhoneról szól. A cég ügyfelei ingyenesen használhatják a HTML5 szolgáltatásokat, nézhetik az ebben a formátumban készülő videókat. A The New York Times, illetve a The Times is már fejleszti az iPadet támogató kiadványait, illetve újságváltozatait.

A Brightcove megoldása ugyanakkor még közel sem tekinthető tökéletesnek, számos fontos funkció hiányzik belőle. Még nem lehet reklámokat integrálni a HTML5-videókba és ezért ezek még nem igazán vonzóak a tartalomszolgáltatóknak és a reklámügynökségeknek. Van viszont egy készülékfelismerő funkció, aminek köszönhetően az iPad, az iPhone és az iPod touch termékek automatikusan egy HTML5-lejátszóval szállíthatók. A videók automatikusan átkonvertálhatók H.264 formátumba. A cég emellett azt tervezi, hogy az idén számos egyéb funkcióval egészíti ki a szoftverét, így helyet kap majd benne a reklámintegrálási, a felvételelemzési és a videomegosztási funkció is.

A HTML5 egyik legnagyobb előnye, hogy a videók közvetlenül a honlapokba integrálhatók és a lejátszásukhoz nincs szükség kiegészítőkre. A formátum komoly hátránya viszont jelenleg nincsenek olyan egységes kodekek hozzá, amelyeket minden böngésző támogatna.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • wsvap #3
    Dehogy lehet, csak nyomja az apple a a merktinget. 2010 van és még nincs rendes flash-ük!! a lényeg hogy beszéljenek róla, lehetőleg pozitívan, aztán majd kiderül hogy hát mégsem, de addigra a fél USA vet 1-2 apple terméket. nem kell a vakítás, ez itt nem jön be :)
  • hodobaj #2
    És miért utálja Steve Jobs a Flash-t? Mert ha az lenne akkor fele annyi játékot vennének az Appstore-ban.
  • Katlan #1
    hwsw.hu/hirek/44263/google-chrome-os-adobe-flash-native-client-html5.html

    Szép a Meki meg minden, de hát ha egyszer egy okádék akkor nincs mit tenni...