Berta Sándor

50 millióan használják az Opera Minit

Mérföldkőhöz érkezett a norvég fejlesztőcsapat: az Opera Mini böngésző átlépte az 50 milliós felhasználói álomhatárt.

Tavaly az Opera böngészői jelentősen mértékben növelni tudták felhasználóik számát, az igazi áttörést azonban alighanem az idei évben sikerült elérni. Az Opera Minit használók száma először haladta meg az 50 milliót és ezzel a program a mobil böngészők piacvezetője. Ezt támasztják alá a StatCounter statisztikái is. Tavaly év közepe óta többen telepítették a mobil készülékükre az Opera Minit, mint az iPhone Safarit. Az álomhatár elérése különösen annak tükrében érdekes, hogy tavaly januárban még csak 20 millióan használták az Opera Minit. Vagyis alig egy év alatt a norvég szoftver 150 százalékkal, 30 millió internetezővel tudta növelni felhasználói táborát.


Az alkalmazás a StatCounter adatai alapján 2009 májusában vált piacvezető mobil böngészővé. Ennek elsődleges oka, hogy az Opera Mini számos mobil készülékkel kompatibilis, ezzel szemben az iPhone Safari csak az Apple termékén futtatható. "Az Opera Mini jóval gyorsabb az iPhone-on, mint a Safari. Ez azzal függ össze, hogy a program proxy-szerverek segítségével összetömöríti a webes tartalmakat. Ez különösen azoknak a felhasználóknak előnyös, akik a forgalmazott megabájtok alapján fizetik a mobilinternet-előfizetésüket. Az ő számukra a költségek akár 90 százalékkal is csökkenthetők" - nyilatkozta Julie Sajnani, az Opera kommunikációs menedzsere.

Lars Boilesen, az Opera vezérigazgatója közölte, hogy az Opera Mininek köszönhetően mindenki számára hozzáférhetővé válik az internet. A szakember szerint az 50 milliós felhasználói tábor csak a kezdet, és fejlesztéseik hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a mobilinternet még több ember számára elérhető és vonzó legyen. Az Opera már 2008-ban meg akarta hódítani az iPhone-t, de a terv azon bukott meg, hogy az Apple semmilyen olyan alkalmazást nem vesz fel az Apps Store-ba, amely az iPhone meglévő funkcióit megduplázná. A fejlesztők azonban nem adták fel és néhány napja jelezték, hogy az iPhone-ra is elérhető lesz az Opera Mini, az új változat pedig tovább növelheti a böngészőt használók táborát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #8
    "a böngészőjük minimális elvárása"

    Az opera miniből van olyan változat is ami pl nokia 3410en is fut, szöveges módban.
  • blint63 #7
    "Az osszes mai smartphone kb. 3-4-szer nagyobb teljesitmenyu, mint a bongeszojuk minimalis elvarasa."
    Ezt azért gondold át, a teljesítmény nem csak órajelet jelent (és ezt leszámítva is bukna a RAM-on a dolog).
  • kvp #6
    En nem ertem. Az apple iphone elvileg egy smartphone. Ehhez kepest a bongeszojnek kisebb a tudasa, mint amit egy 'tecso gazdasagos' mobil alapbol tud. Az iphone-ra egy desktop opera-t vagy safari-t kellene felrakni, teljes flash tamogatassal. Ha ezt nem teszik meg, akkor nem tudom mit fognak kezdeni az androiddal, ahol ez a lehetoseg mar megvan. Elvegre egy telefon is csak egy sima szamitogep, csak kisebb a kijelzo merete. Mondjuk az opera konnyu helyzetben van, mert az osszes mai smartphone kb. 3-4-szer nagyobb teljesitmenyu, mint a bongeszojuk minimalis elvarasa.
  • Sanyix #5
    úgy értette, hogy az apple szarok helyett valami nem szart ;)
  • zola2000 #4
    Hát az opera mini minden csak nem szar.
  • Ferrer #3
    Én valahol megértem Apple-t. Mi lenne, ha iphone-ra is mindenféle szart írhatnának szabadon, mint anno a Symbiannál vagy a Win mobile-nál.
  • gosub #2
    Ja. Meg az is, hogy az Apple nem akarja engedni és evvel jól kicsesz a felhasználókkal.
  • zola2000 #1
    Azért az durva hogy 3 havonta nő tízmillióval.