Szekeres Viktor

A 2009-es év hét leglátványosabb filmje

Tizenötről hétre szűkült a legjobb különleges effektusokárt járó Oscar-díjért folytatott verseny, és nemsokára az is kiderül, hogy melyik három film kaphatja meg a jelölést.

Pár hete beszámoltunk arról, hogy mely 15 film esélyes még arra, hogy jelölést kapjon a különleges vizuális effektusok kategóriában az Oscar-díjért folytatott versenyben. Azóta ezek közül 8 kiszállt és már csak az Avatar, a District 9, a Harry Potter és a Félvér herceg, a Star Trek, a Terminátor: Megváltás, a Transformers - A bukottak bosszúja és a 2012 esélyes a nominációra.


E hét filmből már a Filmakadémia tagjai választhatják ki a jelölteket, mégpedig úgy, hogy egy 15 perces, direkt erre az alkalomra összevágott részletet tekintenek meg belőlük január 21-én. Az Oscarra jelölt filmek címeit február 2-án hozzák nyilvánosságra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Narxis #15
  Dehogy gyenge scifinek, ne okoskodj már.
 • bippo #14
  Azért ezzel nagyban egyetértek, de nem tudok 100%-osan egyetérteni. Abban igazad van, hogy kevesebb a viszonyítási alap. De itt nem is ezen van a lényeg. Szerintem inkább az, hogy ÚGY van megcsinálva, hogy mégis elhiszem, mintha igazi lenne. Annyira belesimul a filmbe, annyira ÉLŐ.
  Jurassic meg azért ütött akkorát, mert tök hihetően voltak megcsinálva. Jó volt a mozgásuk, jól össze volt hangolva az élőszereplős jelenetekkel, főleg a fény-árnyék viszony. Abban igazad van, hogy annyi előnyük van(a nemlétező dolgok esetében), hogy ha tudományosan nem is hiteles, akkor is hihető tud lenni. De ehhez kellettek azok a technikai trükkök, amik akkor korszakalkotóak voltak, ill. olyan maszkmesterek/bábosok + grafikusok, akik olyan jó minőségű modelleket csináltak.
 • asdasdasd #13
  "úgy, hogy egy 15 perces, direkt erre az alkalomra összevágott részletet tekintenek meg belőlük"
  És kapnak 3D szemüveget hozzá vagy csak simán...
 • Wittgen #12
  Az Avatar nálam teljesen külön kategória, nagyon jó film, látványilag meg elsőrangú, de sajnos ki kellene vennem a listából, mivel magasan üti a mezőnyt.

  Ha a maradék filmeket nézem, akkor mindenképpen a D9 a legjobb látványvilágban, hiszen számomra teljesen olyanok voltak az effektek, mintha a valós életet látnám, egyáltalán nem lógott ki a lóláb.
 • Sanyix #11
  a látványban erőst ne tévesszük össze az erős scifi-vel... ugyanis a d9 látványban lehet hogy jó (bár én okádok attól a sárga fostól), de scifinek gyenge.
 • Doktor Kotász #10
  Az Avatart még nem láttam, mert szerintem vannak olyan őrültek, akik már sokadszorra nézik meg, és elővételben elkelnek a jegyek.
  De az biztos, hogy a nem létezőt könnyű lemodellezni, mert a nem létező "rákokról" a D9-ben nincs előzetes képed, tehát nem tudod mihez viszonyítani.
  Régen a Jurasic park dinokrampuszai azért ütöttek akkorát, mert nem láttál még dinokrampuszt, és elfogadtad olyannak, amilyennek a vásznon látod. Ugyanez a helyzet most az Avatarral és a D9-el.
 • Magiszter #9
  Avatar és D9 szerintem is a legesélyesebb.
  Avatarnál ha nem tudtam volna hogy azok a kék "szamáremberek" nem maszkirozott színészek hanem 3D-s fazonok, akkor fel se tűnt volna.
  D9-ben meg az E.T.-k olyan jól "be voltak ágyazva" a filmbe hogy még a CGI sem lógott ki csak maximum 1-2 jelenetben.
 • bippo #8
  Csatlakozom wolruf-hoz. Avatar és D9 veri a mezőnyt a látvány hihetőségben. (mármint hogy hol grafika és hol igazi/modell). Avatar előnye, hogy nagyszabású egész végig, D9 előnye, hogy kevés pénzből tették hihetővé.
  2012-nél mindig ki lehetett szúrni, hol a cgi, annyira nem simult bele a filmbe. (nyilván nem az zavar, hogy tudom, hogy nem rombolnak le egy várost, hanem hogy látványra is szemet szúrt, hogy nem igazi)
 • Csumbi #7
  Nos a GI Joe-hoz annyit szolnek hozza, hogy bar teny h rengeteg effekt volt benne, de hogy nagy reszuk kilogott a filmbol az is teny (gondlok itt a robotruhaban valo utcai futkoraszasra).
  Amugy meg nagy valoszinuseggel az Avatar nyer majd, szerintem.
 • CaptainRumi #6
  a legszebb az egészben, hogy a D9-et az Avatar költségvetésének a töredékéből csinálták meg. Manapság 30 millióból ki képes ilyen erős Sci-fi-t kreálni? Szóval nálam a District 9 a nyerő, akármennyire is nehéz volt visszahelyezni az államat a helyére az Avatar vetítésén.