Berta Sándor

Mobilok, amiket szeretnek az idősek

A nyugdíjasok nem számítanak a mobilszolgáltatók és -kereskedők kedvenc célcsoportjai közé. Ez pedig az idősek számát tekintve akár komoly üzletstratégiai hiba is lehet.

A linzi Emporia kifejezetten az idősek igényeinek megfelelő mobil készülékeket fejleszt és készít évek óta. Nagy gombok a telefonházon és nagy méretű betűk a kijelzőn, egyszerű és könnyen kezelhető menürendszer, különleges hallókészülék-kompatibilis. Ilyen és ezekhez hasonló funkciók jellemzik a nyugdíjasoknak készülő speciális Emporia-mobilokat.

"Korábban már építettünk nagy gombokkal ellátott vezetékes telefonokat és ezeket különböző államokban jól tudtuk értékesíteni. Már ezeket a termékeket is elsősorban az idősebb korosztályok tagjainak szántuk. Ekkor merült fel a kérdés, hogy miért nincsenek a nyugdíjasoknak szánt mobilok? 2004-ben kezdtünk el ezekkel az eszközökkel foglalkozni. Azt kérdeztük magunktól, hogy miért nem használnak ők mobil készülékeket, mik ennek az akadályai? Ezután elkezdtük megszüntetni ezeket az akadályokat. Az volt a célunk, hogy egy olyan telefont építsünk, amit egy nagymama is szerethet. Azt mondtuk magunknak: ha ezt a célt elérjük, akkor ugyanúgy fog telefonálni, mint a 14 éves lányok. Az időseknek ugyanis nagyon komoly kommunikációs igényeik vannak" - mesélt a kezdetekről Albert Fellner, az Emporia alapítója, tulajdonosa és kutatási vezetője.


A linzi vállalatnak jelenleg 65 munkatársa van, egyharmaduk csak azon dolgozik, hogy megtudja, milyen funkciók kerülhetnek a jövő nyugdíjasoknak szánt mobiltelefonjaiba. Az Emporia a következő 3 évben összesen 14 millió eurót fordít majd kutatás-fejlesztésre. A cég a fejlesztésekben együttműködik a seibersdorfi Austrian Research Centerrel, a Linzi Egyetemmel és a Hagenbergi Szakfőiskola mobil számítástechnikai részlegével. A vállalatot támogatja az Osztrák Kutatástámogatási Társaság. Albert Fellner emellett rendszeresen Kínába utazik, hogy a helyszínen gyűjtsön tapasztalatokat a legújabb fejlesztési irányokról és megoldásokról.

Az Emporia receptje egyébként egyszerű: minden olyan extrát száműzni kell a nagyi-mobilokból, amelyek nem függenek össze az alapvető funkciókkal, az SMS-zéssel és a híváskezdeményezéssel, illetve -fogadással. A mottó: ami egyszerű, az attól még nem buta. S hogy az élet az osztrák szakembereket igazolta, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy eddig 22 országban forgalmazták a termékeiket és tavaly a cég forgalma elérte az 50 millió eurót.

Fellner elmondta, hogy a legnagyobb problémát a nyugdíjasoknak az átlagos telefonok menürendszere jelenti. Ezért PDA-kon egy HTML-n alapuló keretprogramot készítettek, majd elmentek az idősek otthonába és kipróbáltatták a megoldást az ott élőkkel. Az eredmény lesújtó volt: senki nem értett semmit. Ezután folytatták a munkát, míg elérték azt a pontot, amikor a legtöbb idős már kezelni tudta a menüt. A fejlesztés sok mindenre kiterjedt, beszéltek például szemészekkel, hogy olyan menüt készítsenek, amit egy 50 év feletti személy is jól lát. Ez egy nagyon hosszú folyamat volt, mindig fejlesztettek vagy módosítottak valamit a visszajelzések alapján.

"A mi modelljeinken a legfontosabb funkciók, mint a hívásfogadás, az elmulasztott hívásokat kezdeményezők visszahívása és a telefonkönyvben való keresés egyszerűen elérhetők. Egyes funkciókat először a menübe integráltunk, majd a használatukat később mégis külön gombokkal oldottuk meg. Így kapott külön ki- és bekapcsoló gombot a vekker és a billentyűzár. Pont az időseknek nagyon fontosak ezek a megoldások. Ha egy idős néninek odaadunk egy telefont, amin aktiválva van a billentyűzár, akár órákig is eltart, mire feloldja. Mindig olyan eszközöket készítünk és olyan funkciókat építünk be, amire az embereknek igényük van. Ha 20 év múlva videostreaminget akarnak, akkor építünk egy ezt támogató mobilt. Az egyszerűség nem jelent egyből butaságot."

"A nyugdíjasok között vannak sokat utazók és nagy vitalitásúak, mások különböző betegségekkel küzdenek. Mi mindegyik csoport tagjainak kínálunk készülékeket. Most például egy olyan telefont fejlesztünk, amely alkalmas a vércukorszint mérésére, míg egy másik felismeri, ha valaki elesik, a harmadik pedig lehetővé teszi az e-mailek lehívását. De tervezünk mobilt a 40 éveseknek is. Az egyszerűség iránti vágy ugyanis korcsoporttól független" - szögezte le a szakember.

Az Emporia legnépszerűbb modelljének a vészhívó gombbal ellátott eszköz számított. A felhasználóknak előzetesen öt számot kell megadniuk, amiket adott esetben felhívhat a készülék. Vészhelyzetben az adott szám hívása előtt a bajba jutott személynek háromszor nullát kell beütnie és a rendszer ezután kezdeményezi a hívást. Ha a nullák megadása elmarad, a telefon automatikusan a következő számra ugrik. Belátható az is, hogy a hívások előtt a rendszer automatikusan egy segélykérő SMS-t küldjön.

Fellner szerint szociális értelemben botrányos, hogy az időseket teljes mértékben kihagyják a mobil kommunikációból. Sok nyugdíjasnak nem lehet például e-mailt küldeni, mert nem vásárolnak számítógépet. Az Emporia üzenete, hogy egy e-mail írásához nincs szükség nagy számítástechnikai szakértelemre és a jövőben bárki szabadon telefonálhasson, függetlenül az életkorától.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • matyasp99 #24
    na mondjuk 5110-esem nekem is volt, amíg el nem lopták, a maga idejében kurva jó cucc volt :)
    de én ennél techmániásabb vagyok, és feltételeztem, hogy aki szakítósblog vagy nlcafé helyett itt kommentel, az szintén. Igenis lenyűgöz a fejlődés.
    Justil
    "Én meg azt nem értem, miért zavar téged, ha valakinek egy telefon csak telefonálni, smst írni meg max ébreszteni kell, na meg megnézni, hogy mennyi az annyi..."
    Egyrészt már helyből4 dolgot felsoroltál :), násrészt azért zavar, mert aki nem akar többet, az szándékosan hatékonytalanabbul éli az életét, mint lehetne. Nekem jól jönnek az új funkciók, ha nem is mindennap, de gyakran. Nyilván másnak is jól jönne, ha. De nem. Én meg nem értem.
  • kisjuzer #23
    na Igen a Nyőgdijasok ""Leirva"" Más Igények,Jővedelem STB. 1) telefonon lehessen telefonálni.2) Minden sávban (freki) +) nagyobb méretű kijelző.érthető kezelési utmutatás Ez kellene,elérhető áron. Gazdagéknak úgyis tellik a fellengzős Luxusra.
  • Justil #22
    Én meg azt nem értem, miért zavar téged, ha valakinek egy telefon csak telefonálni, smst írni meg max ébreszteni kell, na meg megnézni, hogy mennyi az annyi...és ahogy Cateran írta, régebben a telefonok legalább bírták valameddig, ezek a mai csodatelók leginkább az ócskavas kategóriára pályázhatnak...na persze kivétel - mint mindig - akad, de a minőséget keményen meg kell fizetni.
    Mind1, jobb ha beletörődsz, hogy nem mindenki veri a csilivili 3D-s multitáccspados 100 megapixeles csodákra, amik a kávét is lefőzik és az asszonyt is megkefélik helyetted...
  • cateran #21
    "most komolyan, nektek nem öröm, hogy egy csomó dolgot lehet csinálni, amit eddig nem?"
    Nem..és ha te az N95-t ennyire használod, akkor maga vagy a megtestesült ostobaság és sznobizmus...
    Éppenséggel közel és távol a legjobb mobil, ami valaha is a tulajdonomban volt a Nokia 5110...atomcsapást levette mellel, 100 évente kellett tölteni és benne volt minden funkció amit elvárok 1 mobiltól...sajna eljárt felette az idő vasfoga:D
  • bakagaijin #20
    A kamera már többször megmentett. Ugyanis zseblámpaként lehet használni a vakuját (folyamatosan világít). Nem Batman-lámpa, de kulcsok / zárak / biztostábla megtalálásához ideális. Szóval ne szóljátok le a kamerát, nagyon jó az. Az újabbakkal már web-minőségű fényképeket is lehet készíteni, pl. koccanásos balesetnél kiváló, az emberek többsége nem hord magával Pentaxot mindenhova...
  • matyasp99 #19
    a sok primitív... kőbalta nem kéne? ezek a fémkések az élezéssel olyan bonyolultak... :)

    most komolyan, nektek nem öröm, hogy egy csomó dolgot lehet csinálni, amit eddig nem? Navigálni, zenét hallgatni, aki szeret, fényképezni (igenis elfogadható, mondjuk n95-öm van, direkt azért, mert olyat akartam, ami mindent tud), de főleg azt nem értem, hogy miért zavar benne az, amit nem használsz? A nagy széria miatt gyakorlatilag ingyen van, és ha csak havonta egyszer használsz valamit, már megérte.
  • Justil #18
    ez engem is érdekel, nem mintha mostanában terveznék telefont vásárolni, de én is örülnék 1 olyan mobilnak, ami csak telefon, és annak is 1xű :)
  • cateran #17
    :O ha ki tudnád deriteni milyen telefon,leköteleznél...tökéletes lenne nekem,semmi másra nem használom a mostani telefonom,mint ébresztésre,telefonálásra és hogy tudjam mennyi az idő..minden más funkció felesleges:)
  • B0nFire #16
    Még ennél is egyszerűbb! Valami hihetetlenül furcsa kijelzője van; olyan, mintha egy fémlapon jelenne meg a számjegy.
  • Régi vodanetes #15
    Csengőhang: a legkínosabb az volt, amikor egy, láthatóan temetésről érkezett család egyik tagjának a metróban a mobilja vígan csengett-bongott, teljes hangerővel. Ráadásul valahol a táska aljában, percekig nem találta. Vagy felveszi a gyereke bőgését, az a csengőhang stb. Időseknek nem jó a PIN kód, elfelejtik. Legalább a NOKIA gyárthatna olyan egyszerű mobilt, amiben van telefonkönyv, SMS, hívásinfó és semmi más. Fekete-fehér, nagy kijelző, nagy számok. Sokaknak ez is bőven elég lenne, ráadásul 2-3 (4) ezerért adhatnák.