Berta Sándor

Hamburg: vége a Street View elleni vitának

A Google kész eleget tenni a hamburgi adatvédelmi biztos követeléseinek és módosítja a Street View szolgáltatással kapcsolatos irányelveit.

A legfontosabb változás, hogy a jövőben egy bizonyos határidőn belül bárki kérheti, hogy a cég ne csak a nyilvánosságra hozott, hanem az eredeti felvételeken is tegye felismerhetetlenné az arcát vagy az autója rendszámát.

Prof. dr. Johann Caspar hamburgi adatvédelmi biztos üdvözölte a Google bejelentését. A szakember kijelentette: "A vállalat időben kihasználta az alkalmat és elfogadta kompromisszumos javaslatcsomagunk minden pontját. Ugyan eredetileg azt követeltük, hogy az eredeti felvételeken automatikusan felismerhetetlenek legyenek az arcok, rendszámok, de így is nagyon elégedettek lehetünk. Úgy gondolom, hogy rövid idő alatt nagy eredményt értünk el. A Google jóval többet vállalt, mint amit Európában megszokhattunk tőle. A mostani megállapodás egyúttal azt is jelenti, hogy eltekinthetünk a jogi eljárások megindításától, melyek amúgy is csak korlátozott hatékonyságúak lettek volna. A közeljövőben figyelni fogjuk, hogy a Google eleget tesz-e a kötelezettségeinek. A cég vállalta, hogy a jövőben bárki, aki kérte az eredeti felvételek módosítását vagy törlését, az az egész folyamatot nyomon követheti majd."

A szakember hozzátette, hogy az egyezmény egyúttal jelzés a döntéshozóknak is, hogy a jövőben alkossanak hatékonyabb és jobban betarthatóbb információs önrendelkezésre vonatkozó jogszabályokat. Ezenkívül sürgősen változtatni kell azon a helyzeten, hogy az adatvédelmi hivatalok nem tilthatják meg adott esetben a különböző adatok feldolgozását. Ez az eset ugyanis rávilágított arra, hogy a német közigazgatási jog közel sem tökéletes.

Johannes Caspar május közepén adott ultimátumot a konszernnek és írásos garanciát kér a személyiségi jogok betartására. A Google ugyan válaszolt a levélre és engedményeket tett, de ez önmagában nem volt elég. A hamburgi adatvédelmi biztos ugyanis azt fontolgatta, hogy jogi lépéseket tesz a konszern és a szolgáltatás ellen. A megegyezés tehát még pont időben született meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Yv@n #2
    Én azon röhögnék, ha kiderülne, hogy a román csapat aki hasonló szolgáltatást csinál(gmap apit használva), a németeket is befényképezné ugyanúgy sunyiban mint minket :D

    Hápoghatna az adatvédelmi biztos úr.
  • B0nFire #1
    Na, most boldogok? Kaptak egy ígéretet - semmi mást. Én a Google helyében nem biztos, hogy egy új technikába ezért beruháznék. Hogy tudnák azt visszaellenőrizni, hogy az eredeti felvételen mi látszik! Az a Google-nál marad és nem hiszem, hogy bárkinek is megmutatnák, főleg nem a burkus ombudsmannak. Akkor meg mi van!