Gyurkity Péter

Juniper: 100 Gbps-os Ethernet hálózat

A hálózat eszközök fejlesztésére és gyártására szakosodott cég elkészült az első 100 Gbps-os Ethernet csatolóval, jóllehet maga a szabvány még egy évig nem készül majd el.

A vállalat bejelentette, hogy egyik saját routerüket egy új interfésszel egészítik ki, amely lehetővé teszi az eddigi legnagyobb Ethernet hálózati sebesség elérését. A 100 Gbps-os iram rekordnak számít, és bár még maga a szabvány sem áll készen, a cég bízik abban, hogy gyorsan és fájdalommentesen elterjedhetnek termékei.

A Juniper egészen pontosan egy kiegészítő kártya formájában készítette el a megoldást, amely a T1600 típusú router esetében jöhet jól azon telekommunikációs szolgáltató cégeknek, a felhő-környezetet kialakító, valamint a tömeges, nagyszámú számítógép virtualizációjára építő vállalatoknak, amelyek igényt tartanak a nagyobb átviteli sebességre. Az indoklás szerint a 100 Gbps-os iram elérése elkerülhetetlen, a kérdés eddig is csak az volt, hogy mikor juthatunk el a mérföldkő átlépéséhez - ez most elérkezett, ám azt érdemes megjegyezni, hogy jelenleg a 10 Gbps-os Ethernet számít a leggyorsabb szabványnak a piacon.

Az IEEE illetékes bizottsága ugyanis még most is dolgozik a 40, illetve 100 Gbps-os szabványok véglegesítésén. A legutóbbi, ezzel kapcsolatos információk szerint ez még legalább egy évig nem készülhet el, így érdekes helyzet állhat elő, amikor a Juniper megkezdi a felhasználók által is használt hálózatok tesztjellegű frissítését, a nagyobb iram elérhetővé tételét. Azzal kapcsolatban a cég részéről nem hangzott el nyilatkozat, hogy miért dobják piacra a megoldást a szabvány elkészülte előtt, mindössze arról esett szó, hogy az első ilyen megoldások még az év vége előtt megjelenhetnek egyes hálózatokban.

Az interfészt tartalmazó kártyát ezen a héten, Tokióban mutatják be, az InterOp kiállítás alatt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sanyix #9
    JUUUUUUUJJJUUUUUUJ
    már vártam ki süti el, hogy hogy lehet ezen krájszizolni :DDD
  • Darth Sith #8
    Ezzel jól lehetne hálózatban crysis-ozni :)
  • shabba #7
    Ez azért nem ilyen 1xű, szabványt igazából csak abból készíteni ami már több eszközgyártónál is működőképes konstrukció, utána lehet egy egységes szabványos környezetet kialakítani, amihez majd minden gyártó tartja magát, hogy ne gyártó specifikus egymással nem kompatibilis megoldások szülessenek.

    A 100 gigabit ethernetet anno 2005 szeptemberében demonstrálta először a Bell Labs, amit az elkövetkezendő egy év során még több további demonstrációt kísért, persze a fejlesztések ezt több évvel megelőzték hogy egyáltalán eljuthassak a demonstrációkig. Miután már több eszközgyártónak volt 100GE demonstrációja a saját megoldásáról 2006 novemberében elindult a 100GE szabvány kialakítása ami sok fázisos munkafolyamat.

    2007 novemberében már megvolt az első terepen végrehajtott, távközlési szolgáltató hálózatában végzett 100GE teszt, amit az elmúlt 1.5 év során világszerte sok országban, több tucat távközlési szolgáltatónál követtek újabbak igen sok hálózati eszközgyártó által tesztelt megoldással.

    Az elmúlt évek során végrehajtott teszteknek van visszacsatolás hatása a szabvány születésére ami több revízióban finomodik mire eléri az 1.0-ás végső fázisát. Addigra a hálózati eszközgyártók eszközei is lassan elérik végleges formájukat és a szabvány véglegesítése után egy végső validáció után megindulhat a kereskedelmi forgalmazásuk.

    Az első fecske kereskedelmi 100GE eszközök inkább csak a jővő év második felére várható, de valódi felfutás inkább csak 2011-12 várható. A tömegesebb elterjedés pedig még távolabbi folyamat. De az előd generációk(10GE,GE,FE) is ugyanezt a evolúciós fejlődést járták a maguk idejében.
  • shabba #6
    Könnyedén ki lehet használni. Egy gigabites linken akár tízezer internet előfizető forgalma is aggregálódhat, egy 10GE linken akár százezret megközelítő előfizetőé, egy 100GE link pedig akár több száz ezer internet előfizető forgalmát is kiszolgálhatja az egyes adatkapcsolati szakaszokon.

    Világszerte pedig már most van 400 millió körüli vezetékes szélessávú előfizető meg, a mobil szélessávú előfizető száma is 100 millió feletti és egyre dinamikusabban nő. Ráadásul ez a nagyszámú előfizetői kör a multimédia tartalmak egyre nagyobb térnyerésével egyre nagyobb adatforgalmat generál. Ennek kiszolgálására pedig egyre nagyobb kapacitású hálózati megoldásokra van szükség, olyanokra amik nem drágábbak az őket megelőző generációknál, így a fajlagos bit költség alacsonyabb szintre szorítható. E nélkül változatlan vagy csökkenő árszint mellett nem generálhatnának egyre nagyobb hálózati forgalmat az előfizetők világszerte.
  • Gaboca76 #5
    Az internet sokat profitálhat belöle!
  • derwer #4
    Nem otthoni felhasználásra van ez. Nagy teljesítményű fájlszervereknél a RAID miatt az 1gbit is lehet szűk.
    Illetve itt megemlítették a Cloud Computingot, aminél már más a szitu. Már-már BUSként fog szolgálni a kábel a sok-sok gép között.

    Derwer
  • Gerygrey #3
    Már az 1 gigabites LAN-nál sem a hálózat sebessége szokott lenni a szűk keresztmetszet, hanem az adattárolóké. Ezt a sávszélt hogyan lehet kihasználni?
  • kvp #2
    A technologia meg nincs kesz, de a nagy resze szoftver alapu. Ami mar fixnek tunik, az a 4 bites igazitasrol az atallas a 8 bitesre (byte alapura), a 8/10 bites kodolasrol a 64/66 bitesre (byte-rol qword-re), a 4 vagy 10 er hasznalata rez eseten (40 vagy 100 Gbps) es a 2x4 optikai csatorna hasznalata optikai kabeleknel. Az osszes tobbi technologia mar csak szoftver kerdese es meg nincs minden kidolgozva, viszont ez mar lehetove teszi a hardverek leszallitasat, majd legfeljebb utanna frissitenek a firmware-eken.
  • Riddick #1
    Hát,a szabványoknak jóval hamarabb kellene elkészülniük,ha a technológia, már készen van.