Szekeres Viktor

Az igenember - Jim Carrey mindenre igent mond

Jim Carrey kemény nulla dollárért vállalta be annak a filmnek elkészítését, melyben annyi a meztelen ember, amennyit ritkán látni vásznon.

Egy mondat. Pár szó - ennyi a siker kulcsa Hollywoodban. Ha egy filmet el lehet magyarázni pár szóban, akkor az általában sikert eredményezhet. Bugyutának, a nézőt lenéző érvelésnek tűnhet a fenti, de nem kitaláció, többek között ennek tudható be a folytatások vagy a feldolgozások, egyéb adaptációk sikere is, hiszen azok többségében már a címmel eladják magukat (Shrek 4, Pókember), az ember tudja, hogy mire számíthat, nem kell utánaolvasnia. (E filozófia alapján sokszor egy színész neve is eladja a filmet - ennél tömörebben nem is lehet kommunikálni egy terméket.)

Mint ahogy az egypoénos filmek esetében is könnyű a döntés, hiszen elég csak abba belegondolnunk, hogy 2008 egyik legsikeresebb eredeti (értsd: nem feldolgozás és nem adaptáció) filmje a Hancock volt, melyben "Will Smith egy tróger szuperhőst alakít" - ha ennyit meghall egy hollywoodi stúdiófő, akkor nem is érdeklik a részletek, azonnal kéri a filmet. Az igenembert is egyetlen poén adta el a marketing során: a "Jim Carrey mindenre igent mond" premissza eleve mosolyra ingerli az embert, s a potenciális néző elkezdi magában kitalálni azokat a szituációkat, melyek előfordulhatnak a filmben.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Bár Az igenember felütése hasonlíthat a "Jim Carrey mindig igazat mond"-ra, de azonnal le is lohasztanám a Hanta Boy rajongóinak lelkesedését azzal, hogy cikkünk tárgya nem az, aminek első blikkre látszik. A brit humorista könyve, valós története alapján készült film inkább romantikus jellegű, mint slapstick humorral, grimaszokkal operáló alkotás, bár a tipikus Jim Carrey-filmre készülőket is megpróbálják kielégíteni meztelen fenékkel, orális szexszel, pofavágásokkal és hasraesésekkel.

A történetet az imént felvázoltuk, de akkor fussunk neki még egyszer: Jim Carrey mindenre igazat mond. Rendben, bővítsük ki, miszerint a Carrey által alakított Carl, aki a szakítását évek óta sem tudja kiheverni, barátait is hanyagolja, csak szenved monoton munkájában és minden szórakozása az esti videózás (legfrissebb áldozata a Fűrész). Ebbe a status quóba csöppen bele egy régi barát, aki meginvitálja hősünket egy konferenciára, mely segítséget nyújt Carlnak, hogy megváltoztassa életfelfogását, s ehhez elég minden adódó lehetőségre igent mondania.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Szerencsére nem térítő filmről van szó, megússzuk a nagy tanulságokat, s éppen ezért is lesz Az igenemberből afféle aprócska, a háttérben megbúvó film, melyre keresve sem találnánk jobb jelzőt, mint a "kellemes"-nél. Az ember ugyanis jól elvan vele, ha nem vár nagy röhögéseket, ha nem egy tipikus Jim Carrey-komédiára készül a történet alapján. Nem kell mást tennünk, minta besüppedni a moziterem ülésébe és figyelni a történetet félmosollyal szánk szegletébe.

S ez pedig egy kellemes érzés, annak ellenére, hogy tisztában vagyunk azzal, hogy semmi különösebb világmegváltásnak nem vagyunk tanúi, és talán másodjára meg sem nézzük a filmet. Mindez nyilvánvalóan a két főszereplőnek is köszönhető, akik közül remélhetőleg Zooey Deschanel megragad végre a nagy mozifilmekben. (Érdekes módon még akkor is a két főszereplőt, s a köztük lévő kölcsönhatást "tesszük felelőssé" a film hangulatáért, ha kettejük kapcsolata - talán a korkülönbség miatt is - meglehetősen hiteltennek hat a vásznon.)

Azonban sajnos Az igenembert is utoléri a romantikus komédiák rákfenéje, a tipikus hollywoodi recept. Pedig isten a tanúnk rá, hogy ezúttal szurkoltunk, hogy a 70. perc környékén ne jöjjön a pesszimista végkicsengést elővetítő csavar, a konfliktus, mely feloldását általában a film utolsó 10-15 percében szokták meglépni a sablon alapján dolgozó írók. Szurkoltunk, mert szerettük volna továbbra is kellemes érzettel eltöltve nézni a filmet, de a meglehetősen gyengén felépített konfliktus (aminek tényleg teljesen véletlenszerű a forrása, eléggé kilóg a filmből) némi fészkelődésre készteti a nézőt, pedig tudja, hogy mindössze klasszikus késleltetésről van szó.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Ettől eltekintve még a kellemes (nem véletlen a szó túlreprezentáltsága) utóíz megmarad a nézőben: Az igenember, nem több, mint egy hangulatos, romantikus történet(ecske), mely olykor mosolyra vagy nevetésre ingerli az embert. Műfajában helyt is áll - kérdés, hogy mennyire inspirálja a közönséget "igen"-ezésre. (A másik nagy kérdés, hogy Jim Carrey pénzénél lesz-e, hiszen nulla dolláros fizetésének feltétele az volt, hogy a film marketing és produkciós költségein felül befolyó bevételének 36,2%-t zsebre vághassa.) (Még egy zárójel, hogy végképp ne legyen semmilyen kinézete a kritikának: ismételten jeleznénk, hogy Az igenember a Jim Carrey-filmek zömével ellentétben nem szinkronnal, mindössze felirattal került itthon bemutatásra, azt mindenki eldönti, hogy ez jó hír vagy sem.)

Magyar nyelvű filmelőzetes letöltése

Klikk
ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Az igenember (Yes Man)


Rendező: Peyton Reed
Író: Danny Wallace
Forgatókönyvíró: Nicholas Stoller, Jarrad Paul, Andrew Mogel
Operatőr: Robert D. Yeoman
Producer: Jim Carrey, David Heyman, Richard D. Zanuck

Jim Carrey (Carl Allen)
Zooey Deschanel (Renee Allison)
Terence Stamp (Terrence Bundley)
Fionnula Flanagan (Tillie)
Jarrad Paul (Reggie)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • opeca #37
    Ez a szinkronellensség valami újkeletű idiotizmus?
    Bocs, hogy ezt kérdezem, de asszem mondjuk egy Beverly Hills-i zsaru szinkronnal és eredetivel, hát a magyar szókincs szlengben asszem enyhén übereli az angol nyelvet.
    Egy Dörner György szinkront én nem adnék oda semmilyen más eredeti nyelvért sem.
  • valamit #36
    nagyon aranyos film
  • snorbi #35
    Nagyon jó film volt, jókat röhögtem, és még az 1-2 nyálasabb rész is tűrhető volt. Bátran ajánlom bárkinek, aki egy jót szórakozna.
  • Tetsuo #34
    LOL te nem is a felirat vs szinkron, hanem az erdeti vs szinkronrol beszelsz ember! Aki tud kulfoldiul annak (legtobbszor) az erdeti jobb, aki nem tud (altalaban a magyarok ilyenek) annak a szinkron. En pl nemtok annyira angolul h a Shrek eredeti szovicceit elvezzem, nekem 1ertelmuen jobb a magyar valtozat, sot nagyon tetszettek a magyar szojatekok. Bar legtobbszor eredetiben nezem a filmeket, meg a pakisztaniakat is ;) torrenten nincsenek profi szinkronok az utobbihoz. Az angol filmeket pedig azert mert a nem nepszeru filmeket (amik engem erdekelnek) telleg benan szinkronizaljak, ill szeretek angolt tanulni.
  • Tetsuo #33
    Porgo nyelvezetnel es eros szlengnel, sot szovicceknel is elonyosebb a szinkron, vagyis igy vigjatekoknal alalaban jobb. Tehat igenis mufajfuggo.

    Porgo nyelvezet: 1ertelmu (legalabbis nekem) h a percenkent 200szot konnyebb hallani mint olvasni, igy az operatőri munka sem volt felesleges ;).
    Szleng es szoviccek: A feliratok gyakran 1szerusitenek igy nem tudjak maradektalanul visszaadni a miliőt, amit egy szinkron, ahol profi garda ulteti at magyarba (ha nem profik, akkor nincs mirol beszelni, ill nepszeru vigjatekokhoz gondolom profi a stab), persze neha hibaznak, de feliratnal ugyanugy elofordulnak hibak.

    Hozza kell tenni, h a feliratos filmek nagyon jok nyelvtanulas szempontjabol, amit fontos lenne Mo-n terjeszteni.. ismert okokbol. De a tv-k nem teszik.. ismert okokbol.
    Megaztan ha vki tud 1 kicsit kulfoldiul, jobb a fulenek (meg a szemenek) ha eredeti nyelven szolnak a karakterek.
    Kivetel (nekem) ezalol nehany regi film, ahol meg a szinkron is muveszi ertekkel birt, ma ilyen talan csak nehany mesefilmnel van v ott sem.
  • Broafka #32
    szerintem ez jó film volt, vicces volt! :)
  • sanyynn #31
    Nagyon jó volt az alakítása a Galaxis Útikalauzban :) Másodszorra azért néztem meg angolul, mert kíváncsi voltam a hangjára :D
  • Aldo Moro #30
    Brunei: na igen, én is jót röhögnék. A szlovák, török meg rajtunk röhög jót. Mindenkinek a saját nyelve az elfogadott. A Terminator mondjuk jobb felirattal. Egy vigjátéknál viszont feliratban nem jön át minden poén. Én a filmek 90 %-át felirattal nézem. (mert igy töltöm le :-)) Mondjuk a Gran Torinoban Clint bácsi hangja odaver.
  • keszikutya #29
    "Jim Carrey mindenre igent mond" áá...kitérdekli, de Zooey Deschanel is benne van és máris nézem kiguvadt szemekkel:)..engem ezzel vett meg a film. Már a Galaxis útikalauzban is nagyon aranyos volt, és gondolom előtte is.
  • csgj #28
    Igen, szuper film volt :) Még most is érzem a hangulatát :D Zooey pedig már lassan 3 éve a kedvenc színésznőm... És Jimet is csípem.