Berta Sándor

Elfogadták a BKA-törvény módosítását

A Bundesrat elfogadta a Szövetségi Bűnügyi Hivatalról szóló törvény módosítását és ezzel hivatalossá vált, hogy lehetnek a jövőben online házkutatások Németországban.

Az előterjesztés, amit a német parlament múlt hét csütörtökön fogadott el, alig kapta meg a szövetségi tanácsban a szükséges szavazattöbbséget. A végeredmény a lehető legszorosabb lett, csupán egyetlen voks döntött. A Bundesratban a jogszabály ellen voksoltak a berlini városi koalíció és az FDP-s tagokat felvonultató tartományi kormányok képviselői. Az előterjesztők 35-34 arányban győztek, így a 2006 decemberében felmerült ötletből mostanra valóság lett. A módosított jogszabály jövő január elsejétől lép hatályba és lehetővé teszi, hogy a Szövetségi Bűnügyi Hivatal akár online házkutatásokat is végrehajthasson, amennyiben úgy ítéli meg, hogy ezekre szükség van.

Az ellenzék és számos civil szervezet végig bírálta a törvény módosítását. A BKA története során először kapott ilyen jogosítványokat. A hivatal ugyanakkor kizárólag a terrorcselekmények felderítése és megakadályozása esetén élhet a lehetőséggel. A Bundesrat döntése egyúttal azt is jelenti, hogy a jövőben lehallgathatók lesznek az orvosok, az újságírók és az ügyvédek, vagyis gyakorlatilag megszűnik e szakmák képviselői esetében a titoktartás védelme. Mentességet kaptak viszont a papok, a képviselők és a folyamatban lévő ügyekben kirendelt vagy szereplő ügyvédek.

Az eredeti tervezetet némileg megváltoztatták, így a jövőben az online házkutatások elrendeléséről minden esetben két BKA-alkalmazott, a hivatal adatvédelmi biztosa és egy szövetségi bíró dönt. Az FDP, a Die Linke és a Zöldek/Szövetség 90 továbbra is alkotmányellenesnek tartja a törvényt. Gerhart Baum korábbi belügyminiszter a Bundesrat döntésére reagálva kijelentette: januárban megtámadja a jogszabályt az alkotmánybíróságnál. Hasonló beadvánnyal készülnek a Zöldek is. Mindkét fél leginkább az orvosi, az ügyvédi titok, valamint a sajtószabadság sérülésére hívta fel a figyelmet.

Az ellenzék számára jó ómen, hogy a német alkotmánybíróság korábban számukra kedvező ítéletet hozott. A testület ugyanis februárban az alkotmánnyal összeegyeztethetetlennek és ezáltal semmisnek nyilvánította az Észak-Rajna-Vesztfáliában meghozott törvényt az otthoni számítógépek, így az internetes adatforgalom hatósági ellenőrzésének engedélyezéséről. A Bundesrat november végén még elutasította ugyanezt az előterjesztést. Igaz, az akkori eredményhez az is kellett, hogy nagyon sokan tartózkodtak a szavazáskor.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • vajon kiki #5
    [apro]ui: Windows XP is alkalmas a feladatra, ha előtte még ráteszünk egy Norton Anti féle Vírust vagy valami jó kis Anti féle Spyware-t
  • vajon kiki #4
    Egyébként egy másik cikk itt az sg-n pont erről szól... mármint hogy hogyan csináljunk a gépünkből trójai megfigyelő rendszert, amivel az ilyen zsírfejű elvtársak bármikor megfigyelhetnek bennünket:

    a megoldás: telepítsünk fel egy Windows Vistát, vagy egy Windows 7-est !
  • vajon kiki #3
    drága barátom, a tort azt eszik, amiről viszont idályig szó volt azt isszák... de azért köszönjük a felvilágosítást, arra az esetre, ha nem a gépét hanem az adatforgalmát félti az ember a megoldás bizony a:

    TOR
  • who am I 7 #2
    elég a tort bekapcsólni
  • vajon kiki #1
    attól még hogy néhány zsírfejű, semmihezseértő elvtárs sz*rik egy ilyen törvényt senkinek a gépébe ne tudnak belemenni az elvtársak... én is megengedem nekik hogy felmenjenek a mennybe, ha kell hozzá is segítem őket, ettől mégsem fognak tudni oda bejutni...