Gyurkity Péter

A grafikus kártya piac felét akarja az AMD

A Radeon HD 4000 kártyák sikereit látva rögtön bátrabban, magabiztosabban lép fel a kisebbik processzorgyártó. A grafikus kártyák piacának felét akarják megszerezni jövőre, eközben az nVidia nehézségekkel küszködik.

Az AMD először a Radeon HD 4850, majd pedig a két vezérlővel szerelt 4870 X2 megjelenését követően nyugtázhatta nagy örömmel, hogy végre ismét visszavágtak riválisuknak az utóbbi idők szenvedéséért. Utóbbi ráadásul igencsak komoly kihívás elé állítja a legerősebb GeForce kártyát is, jóllehet az nVidia továbbra is tartja magát azon kijelentéséhez, miszerint a GTX 280 révén még mindig az övék a teljesítménybeli előny.

A piaci adatok szerint azonban az AMD új sorozata valóban jól és vonzóra sikerült, ezt mutatja a cég fejlesztéseinek növekvő részesedése. Utóbbi terén az év végére már 50 százalékot képzelnek el, 2009-ben pedig - legalábbis a különálló grafikus kártyák esetében - meg is haladhatják az nVidia eredményét. Egyelőre ezen a téren 30-ról 40 százalékra sikerült feltornászni a részesedést és a következő hónapokban - a kedvező fogadtatás révén - minden esély megvan a menetelés folytatására. Jövőre a noteszgépek esetében 35:65 arányban szállítanak majd le diszkrét mobil grafikus chipeket, illetve integrált vezérlőket.

Az nVidia problémáit jól mutatja a legutóbb nyilvánosságra hozott negyedéves eredmény - bármennyire is igyekeznek előtérbe helyezni a növekedést jelző adatokat. A cég bevétele 5 százalékkal csökkent a korábbi negyedévhez képest, ez pedig azt jelentette, hogy az utolsó három hónapot 120 millió dolláros veszteséggel zárták. Ebben nyilván nagy szerepet játszottak a hibás vezérlők, amelyek több laptopgyártót kényszerítettek egyes termékek visszahívására, illetve a BIOS frissítésére, hogy elkerüljék a további melegedési problémákat.

Egyelőre tehát az AMD kezdeményezhet - meglátjuk meddig tudják tartani pillanatnyi előnyüket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Telpapa #46
    "A grafikus kártya piac felét akarja az AMD"
    Azt még talán,mert a proci piacon,ahoz hogy első legyen kell neki vagy 20 év...
    Mellesleg amennyire elszurta az NV az utobbi 9 honapabban meg is értem az AMD álláspontját.
  • dez #45
    Nem a több "mag" volt ott a gáz, hanem hogy egy idő után nem újítottak rajtuk, csak a számukat növelték.
  • dez #44
    Aha, addig, amíg be nem jön jobban a fizika. :)

    Nvidia - Physix... Talán hallottál róla. ATI kártyákon is megy, de nem hivatalosan, így Xbox360-on sem. Amúgy is erősen terheli a CPU-t is a GPU-s megoldásban (Cellen viszont szépen megy).

    Az AMD az Intellel együtt inkább a Havok Physics-et támogatja, ami alapvetően CPU-ra alapozott cucc (*), nem csoda, hogy az Intel inkább ezt újította be a Larrabee-hez (ami egy CPU tömb, adott esetben GPU szerepben). Az AMD meg vélhetően a performance szegmensű Fusion, ill. a későbbi SSE5-ös CPU-ikhoz szánja. Hogy a GPU-ikon hogy megy, az kérdéses. Az meg főleg, hogy a Xenos-on.

    * Nem keverendő a Havok FX-szel, ami direkt GPU-s gyorsítású volt, azonban erősen butított változatban. Egy ideje nincs is róla semmi hír.
  • morden #43
    Nem is olyan régen talán az sg.hu-n fórumoztak sokan arról , hogy az amd csődbe megy és minden az nvidiáé lesz és minden drága lesz , nagy szerencsénkre nem így lett ( ezt az üzenetet amd csipszettes amd procis amd vga segítségével gépeltem :D )
  • Xmas76 #42
    A többmagost a Voodoo kezdte el erőltetni, majd halálakor szőröstül-bőröstül felvásárolta az nVidia. A T-buffer technológiákat is, amelyek az első moziélményszerű lehetőségeket biztosították az asztali szegmensben. Mégsem hozakodtak elő vele egyhamar, csak mikor már az ATi is hozta a saját változatait.
  • Xmas76 #41
    Az elfelejtettek és nincs idejük két külön fogalom. Gyakorlatilag a szoftverfejlesztés is már csak egy termelési iparág. Relative gyorsan kell elkészülj, optimalizációra egyszerűen nincs projekt keret sem idő, sem pénz tekintetében.
  • Xmas76 #40
    A visszafelé kompatibilitás egy egészen másik fogalom. Ne használjuk már buta helyeken...
  • arty #39
    x360 max a bluray hiánya miatt lesz bajban :)
  • PyRex #38
    3dfx is ugyanezt csinálta anno... nem volt rossz a hasonlat. és mellesleg akkor is az ati tört be a piacra :)))
  • Gaboca76 #37
    "ATI-ra váltottam: joggal! Az NVIDIA kezd voodoosodni. Leáldozóban csillaguk."
    Valamilyen szinten igazad van!De ha csip félépítését nézed akkor tévedsz bandee1
    mert a többmagos GPU az AMD-ATI kezdte el erőltetni de ők jól csinálják ez a különbség a két cég között én is egy ideig Nvidiás voltam de már a második kártyám hűtésével sz***k t***m kivan velük.Én csak az elhízott disznó effektus ként jellemzem ha már megszedtük magunkat nem kel gondolkodni tegyünk bele mindenből többet és agyuk el vadi új fejlesztés ként pedig csak a régit dupláztuk....Remélem lentebb engednek az arc bol! Nvidia