Szekeres Viktor

Az üresfejű - Eddie Murphy a Föld pusztulása ellen

Szégyen, hogy a scifi továbbra is tetszhalotti státuszban van Hollywoodban és csak egy remake, valamint egy animációs film jelzi létezését. És most az Üresfejű.

Az ember azt hitte volna, hogy Eddie Murphy, miután Oscarra jelölték a Dreamgirls-ben, talán meg fog komolyodni, és ha komédiákhoz is nyúl, elfelejti az utóbbi évek baklövéseit és megpróbál igényesebb forgatókönyveket választani. A tavalyi Norbitot még talán el is nézhetnénk neki, hiszen már a Dreamgirls előtt leszerződött rá, azt már azonban nem, hogy a valóban színvonaltalan, kövér poénokkal operáló Norbit nagy sikere után 2003-tól tartott 3 éves filmszünetét követően a színész harmadik filmjének is inkább egy blődlit választott.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A blődlivel, még mielőtt sznobság vádja érné a recenziót, természetesen nincs semmi gond, azonban a Pluto Nash - Hold volt, hold nem volt... óta tudjuk (már azon kiválasztottak, akik látták is a filmet), hogy Murphy és a scifi-komédia együtt nem különösebben férnek meg. Erre remek bizonyíték volt annak idején (és most is az Üresfejűvel) a totális nézői érdektelenség és a kritikusok fancsalisága. Az Üresfejű tipikusan olyan film, amit az egyszeri néző a baromság kategóriába sorol be a története vagy az előzetese alapján, de tudjuk, hogy ez nem feltétlenül mérvadó, hiszen a Speed Racer - Totál turbót is a többség leírta, pedig, mint arról annak idején beszámoltunk, sokkal közelebb állt a közepeshez, mint az elégtelenhez.

Cikkünk tárgya - mint az eredeti Meet Dave cím is utal rá - Dave-ről szól, aki az űrből érkezik a Földre, hogy megmentse szülőföldjét. Ehhez meg kell találnia egy apró tárgyat, mely ugyancsak az űrből érkezett pár hónapja, és egy kisfiú bukkant rá az akváriumában. A bonyodalom abból adódik, hogy egyrészt a rendőrség nyomozni kezd Dave után becsapódásának helyét vizsgálva, másrészt pedig Dave igazából nem is ember, hanem csak egy a kapitányának képmására formált űrhajó, melyben egy több száz fős legénység küszködik, hogy minél sikeresebben adaptálja a külsőt a földi élethez.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Az idétlenség és a rengeteg poénforrás tehát adva van, azonban a film Brian Robbins kezébe került, aki a Norbittal is bizonyította hozzánemértését. Az egy dolog, hogy az Üresfejű úgy lett alig 80 perces, hogy nem egyszer a történetből abszolút kilógó, teljesen véletlenszerű, helykitöltő gegekkel próbálják vizezni a filmet, de a leplezetlen és abszolút hiteltelen érzelmi szál, valamint az abszolút súlytalan és a filmre erőltetett dráma, amivel megpróbálják többé tenni a Üresfejűt, mint egy egynyári ökörség, végleg tönkreteszi az élményt, akárcsak az elcsöppenő befejezés (Spartacus-paródia ide vagy oda).

Persze nyilvánvaló, hogy az Üresfejűt alapvetően egy gyerekfilmnek szánták, hiszen nekik még mutathat újdonságot a "tudatlan földönkívüli a Földön" szcenárió, ami többek között abban merül ki, hogy Dave megissza a neki nyújtott ketchupot vagy bal kézzel nyúl a neki nyújtott jobb felé. Persze hálistennek az ifjoncok ezen a nyáron több, a korosztályuknak való filmből is választhatnak, így nem kell végignézniük, ahogy egy-két jobb sorsra érdemes színész savanyú arccal lejáratja magát. Ráadásul igazán szólhatna valaki a hollywoodi stúdióknak, hogy az ifjabb célközönséggel sem lehet megetetni bűngyenge "különleges" effekteket és béna, odavetített háttereket. 2008-at írunk, az isten szerelmére!

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Egyszóval az Üresfejű tipikus állatorvosi ló, teljesen érdektelen és gyenge film, amelyben a nagy számok törvénye alapján akad egy-két mulatságos pillanat (a Ming Cseng-poén) a nélkülözhetetlen pisi-kaki poénok mellett. Eddie Murphy grimaszai és robotikus játéka is olykor megmosolyogtathatja az embert, de annyira nem, hogy akár egy félárú mozijegyet kifizessen érte. De gond egy szál sem, hiszen Eddie Murphy jövőre ismét főszerepelni fog egy Brian Robbins-filmben. Inkább tekintsünk előre 2010-re, amikor is Brett Ratner rendezésében A hihetetlen módon zsugorodó férfi című Richard Matheson-adaptációban láthatjuk. Talán akkor nem nyúl mellé.

Magyar nyelvű filmelőzetes letöltése

Klikk
ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Az üresfejű (Meet Dave)
magyarul beszélő amerikai vígjáték, 90 perc, 2008

Rendező: Brian Robbins
Forgatókönyvíró: Rob Greenberg, Bill Corbett
Zeneszerző: John Debney
Operatőr: J. Clark Mathis
Producer: Jon Berg, David T. Friendly, Todd Komarnicki

Eddie Murphy (Dave Ming Chang)
Gabrielle Union (No. 3)
Elizabeth Banks (Gina Morrison)
Marc Blucas (Mark)
Judah Friedlander

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • highlander15 #39
    Hülye kritikusok!
  • takysoft #38
    Hát, én nem értek egyet a kritikával. Nekem nagyon tetszett a film.

    Sajnos manapság igen kevés a jó vígjáték. És itt nem arra vélzok, amin nevetni lehet (mert abból sok van), hanem amit tényleg bárkinek ajánlanak. (Mert bármennyire is tisztelem Adam Sandlert, a vígjátékai kicsit abszurdak, hogy egy 7-8 éves gyerek is megnézhesse(durva homokos-poénok, sokszor kicsit túlzásba vitt... ettől persze jó, de nem minden rétegnek jön be)

    Kicsit hiányolja az ember a 80-as 90-es évek nagy filmpoénjait. A Gentlemanus, a 48 óra, vagy akár a Beverley Hills-i Zsaru..., Swarczi oviapuja, az Ikrek... és még millió más..
    filmek minden rétegnek. kicsiknek, nagyonak, papáknak, anyukáknak, irodistáknak, technikusoknak.. mindenkinek.

    Ez a film épp ezt az érzést hozta vissza bennem. Úgy éreztem magam, mint amikor kisgyerekként videóztam. Szinte az összes poén a helyén, vicces(nem túl legyűrt poénok). Jó film volt.
    Sajnos (mint az manapság igen nagy szokás) már megjelenése előtt el volt ásva a film. (Amerikai filmbemutató előtt 1 nappal már 3.2 volt az IMDB pontszám 2000 szavazattal. azóta felkúszott 3.9-re, remélem jobb is lesz. Lesz, ha az emberek nyitottan megnézik a filmet, és kimondják a véleményük.

    Sok kritikus sajnos előbb megnézi az IMDB pontszámot, és ahhoz írja a kritikát... hát ja... így tuti igaza lesz...

    Nem tökéletes fim, nem 10-es, közel sem. De felüdülésnek ajánlom azoknak, akiknek hiányzik a 90-es évek tv-filmje. Micsoda humor volt az:D
    A halálos fegyver 3 nyitó képsorát aki látta, nem feledi örökre:D (melyik legyen? a piros vagy a kék kábel... legyen a kék... francba.... futnak ki az ajtón és robban az épület:D)

    Nekem ez a véleményem, sose félek kimondani. Sőt, hogy a maradék tisztességem is elássam:
    Nekem nem tetszett a Batman...
  • ch13 #37
    Jó kis film!!!!
    Egyszer meg lehet nézni...
  • kristof4b #36
    kkirály ez a filmmm naon!![#taps][#taps]]]
  • Yutani #35
    Ez nem SCI-FI, hanem fantasztikus vígjáték. Remélem a különbséget nem kell magyarázni.

    (Ha meg igen, akkor ami SCI-FI, az a 2001: Űrodüsszeia. Felesleges többet mondani.)
  • echo #34
    basszus csak ránézek a képekre, hogy milyen fejeket vág és már röhögök...
  • tomi6500 #33
    Az egyik kedvenc vígjátékszínészem Eddie Murphy szóval nagyon várom ezt a filmet!
    Igaz Amerikában nem volt valami nagy sikere de attól még lehet jó film!
    Én biztos megfogom nézni moziba!
  • akoshun #32
    a probléma ott van hogy ma már kb mindent beírnak sci-finek ami jövős, űrös, űrlényes.
    meg az is probléma, hogy a sci-fi rajongók egy része (nagy része?) azért tartja magát sci-fi rajonónak, mert tetszett neki a Star Wars. Come on! Az minden, csak nem sci-fi. Erre a valamire is csak nehezen lehet ráerőltetni a sci-fit, szerintem. Nevezzük csak vígjátéknak. (bár én nem láttam, szóval...)
  • sexyKane #31
    jah, észrevettem közben, csakhogy én Franky25 hsz-ére válaszoltam, és ott mate van:] Egyébként ismersz valahonnan, hogy tudod, hogy nem tudok olvasni? Mondd már el LÉGYSZI!!!
  • Adam II #28
    Nem inkább 'Meet' 'Mate' helyett?
    Pározz Dave-vel