Szekeres Viktor

Speed Racer - Totál turbó: Vizuális orgia felsőfokon

Az év leglátványosabbnak beharangozott filmje hatalmas csinnadrattával került mozikba és nem kellett csalódnunk. A Speed Racer a szem drogja.

A Mátrixot rendező Wachowski-testvéreket Neo trilógiájuk után sokan várták vissza, hogy ismét előrukoljanak egy saját filmmel, de úgy tűnik, hogy a hosszú évek várakozása, mely a Speed Racerben csúcsosodott ki, egyáltalán nem hoz nekik a Mátrixhoz hasonló sikert. A 100 millió fölötti költségvetésű produkció (más források szerint 185 millió dollár volt a végösszeg, plusz marketing) még 20 milliót sem szedett össze nyitóhétvégéjén az USA-ban, de ez még mindig semmi ahhoz képest, hogy idehaza mekkora érdektelenség kísérte a filmet.

Persze ezen nincs mit csodálkozni, hiszen itthon a legtöbben azt sem tudják, mi fán terem az anime fogalma - a Speed Racer pedig egy 60-as évekbeli mangából készült japán animációs sorozat (Mach GoGoGo, valaki?) élőszereplős feldolgozása. Egy jövőbeni autóverseny-sorozatról, valamint egy családról (ők Racer-ék) szól, akiknek piciny, maszek istállója pénz hiányában leginkább tehetséggel (fiacskájuk, Speed tehetségével) próbálja meg felvenni a versenyt a nagy gyári csapatokkal.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A zsenge családi sztori persze a versenyek képeivel elsőrangú szórakozást ígérhetett első blikkre, de sokan elkámpicsorodtak annak hallatán, hogy pár fanatikus anime-rajongó mellett a készítők inkább a gyerekeket vették célba és családi filmként készítették el a Speed Racert. Ennek megfelelően az első előzetesek fura, élő-animációs hibrid látványvilágára sokan azonnali utálkozással reagáltak.

Pedig egyáltalán nem rossz film a Speed Racer, de persze nem is jó, hiszen sajnos már kinőttünk a megcélzott 6-12 éves korosztályból, akik minden bizonnyal nagy csápolással fognak reagálni a teljesen észvesztő animációkra, melyekkel a versenyeket megvalósították a készítők. Azonban e ponton meg kell jegyezni, hogy ez az iszonyú szín- és élményburjánzás meglehetősen pszichedelikus élményt eredményez (így mondják szépen, hogy az egész afféle drogos triphez hasonlít, már ahogy azt az átlagember elképzeli.)

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Az ember nem is tudja, hogy mit nézzen, ha "eksön" van, azonban amikor leül a sztori és előkerül a családi történet, akkor minden bizonnyal a tiritarka díszlet és az olykor vicces, máskor röhejes, háttérben fellelhető részletek kötik le a figyelmet. Ez nem jelent túl sok jót sem a sztorira, sem magára a filmre nézve... Ahogy kell, megkapjuk a szokásos tanmesét, hogy a gyerekek okuljanak belőle, azonban a film legnagyobb hibája, hogy ha már a lurkókat vették célba, akkor miért nem vágták meg 129 percről 90-re. Egyrészt elismerés illeti a rendezőket, hiszen valóban maximalisták, de a sok részlettel és köldökbámulással csak ártottak a filmnek. Az pedig végképp felfoghatatlan, hogy a fő konfliktusnak miért kellett egy részvénymachinációs szálat behozni, hiszen az apróságoknak nem biztos, hogy le fog esni, hogy minek hatására mennek le az árfolyamok és miért jó az a short üzleteket kötőknek...

Ha másik filmhez hasonlítani kéne a filmet, akkor természetesen a gyerekek által imádott Kémkölykök agymenése jut először eszünkbe, csak itt kissé mangásabbra vették a figurát: Christina Ricci nagy szemeivel mintha egyenesen egy mangából elevenedett volna meg. A fizikai hasonlóság ellenére a többi szereplőre ez már kevéssé igaz, és a Speed Racer egyes momentumai kapcsán azt kívánjuk így utólag, hogy bár ne ragaszkodtak volna a rendezők ennyire az eredetihez, bár vágták volna ki a francba az unszimpatikus kisöcsit a rémes majmával együtt.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Aki nem tartozik a célközönségbe, annak a sugárban hányása valószínűsíthető, de a gyerekek és az ifjonti lelkületűek élvezhetik a filmet, ha azt inkább animációsként nézik. És hiába kardoskodnánk amellett, hogy nem olyan rossz a film, mint amekkorát a bukta sejtet (a bevételből minőségre következtetni botorság), de sajnos a pár pozitívum mellett a Speed Racert sok helyen sikerült elszúrni. Így mindössze egy nézhető, de erősen közepes, és a látványvilága miatt jó ideig emlékezetes filmet sikerült összehoznia Wachowskiéknak, aminek bukásán nem csodálkozunk. Pedig valahol azt olvastuk, hogy puszta marketinggel mindent le lehet nyomni az emberek torkán. Úgy tűnik, mégsem.

Magyar nyelvű filmelőzetes letöltése

Klikk
ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Speed Racer - Totál turbó (Speed Racer)
magyarul beszélő amerikai akciófilm, 129 perc, 2008

Rendező: Larry Wachowski, Andy Wachowski
Forgatókönyvíró: Tatsuo Yoshida, Larry Wachowski, Andy Wachowski
Operatőr: David Tattersall
Jelmeztervező: Kym Barrett
Zene: Michael Giacchino

Emile Hirsch (Speed)
Matthew Fox (Racer X)
Christina Ricci (Trixie)
Scott Porter (Rex Racer)
Susan Sarandon (Mom Racer)
John Goodman (Pops Racer)
Roger Allam (Mr. Royalton)
Paulie Litt (Spritle)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • meteoreső #44
    szörnyű egy film...
    én szeretem a szineket, de a teljes spektrumot nem kellene minden képkockán ábrázolni. :)
    Gyerekmozinak jó de egyébként csak képregény rajongóknak...
  • Atisz #43
    Te úgy mész moziba hogy nem számítassz semmire? Grat.
  • Atisz #42
    Jár a pont :)

    Amúgy a Fidesz szavazók peace jelesek? :P
  • macleod2005 #41
    Nem lesz, mert a Death Note live actionja is bebukta, meg a Devilman is... animot/mangát nem szabad megfilmesíteni, mert hiába az eredetije már 40 éves, akkor is egészen más. A film maga nem rossz, de az eredetinél viszont nem jobb. Viszont egy 12 éves európai vagy amcsi kisgyerek nem nagyon fogja látni az eredetit.
  • bandee1 #40
    MÁR BOCSÁNATOT KÉREK MINDENKITŐL, DE HOGY LEHET EGY FILMRŐL ÚGY VÉLEMÉNYT ALKOTNI, HOGY NEM IS LÁTTA AZ ILLETŐ? AZÉRT MERT VAN ITT EGY PÁR KÉP, MEG EGY LEíRÁS, HOGY KÉPES VALAKI AZT MONDANI, HOGY SZAR?
    Én 30 éves fejjel elmentem megnézni a filmet, na nem azért, mert tudtam mire számítsak, de nem számítottam igazából semmire, egyszerűen ki kellett töltenem egy két és fél órás időt. Tehát a film marketingje szerintem szar volt, ugyanis...Ugyanis a film a gyerekeket és a felnőtteket egyaránt képes lekötni! És mindezt egy kifejezetten jó családi sztorival, jó poénokkal, felnőtteknek is szánt mondanivalóval, a film végén pedig az ember kifejezetten képes volt izgulni egyes jeleneteken, ami a mai akciófilmek sokaságáról nem igazán mondható el. Tehát én, aki láttam a filmet, azt kell mondjam, hogy 10-ből 9-est adok rá. A családi sztori szálait nagyon profi vágással, és elővezetéssel készítették elő a nézőnek. A forgatókönyv rendben volt, mert képes volt az embert két órán át is lekötni, a versenyekek látványosak és izgalmasak voltak, a majom pedig a gyerekeknek biztos tetszett, néha nagyon jó poénokat hoztak össze. A film szerintem egyáltalán nem szar, a gyerek és a felnőtt célközönséget egyaránt megcélozták. A látvány pedig egyenesen pazar. És hogy mi volt a felnőtt embernek az üzenet egy ilyen animációs filmben: nos, szó volt becsületről, tisztességről, és hogy egy ilyen korrupt pénzvilágban mint a mienk is, ha nagyon akarunk, meg tudunk tisztességes embernek maradni, nagyon nehezen, de lehetséges.

    A film véleményem szerint kíváló volt! Kellemes csalódás. A fanyalgónak pedig javaslom, fogja magát, a pofázás helyett vegyen egy jegyet, és üljön be a filmre, aztán járassa a száját. Elismerem, ha valakinek nem tetszik, de úgy hogy nem is látta, és fikázza, nos azt nem fogadom el!
  • koschwarz #39
    én 6 évesen bugyuta ugráló csöcsökről álmodoztam


    na jó nem, elismerem, színes versenyautókról
  • tarBubbles #38
    Spoiler:
    Racer X az az Rex Racer az az Speed Racer nagyobik tesója:) Igen, maga a mód ahogy ez kijön a filmből elég B kategóriás. Csak nem értem ezt a sok fikázást. Itt kb alig láta valaki, meg kell nézni. Nem igaz, hogy 6 évesen nem ilyen bugyuta, ugráló autós filmekről álmodoztatok?
  • Chocho #37
    Én megnéztem és nem volt rossz. Persze nem vettem komolyan, ismertem az alapanyagot és tudtam, mi miért olyan, amilyen. Ellenben értem sokak felháborodását, mert ez a film egyszerűen nem a mai embereknek lett kitalálva. Pláne nem a fiatalabb, mozibajáró korosztálynak. Gyerekeknek sem ajánlom, mert ez az LSD-parádé valami rettenet...
  • Beepitettember #36
    Hmm Lost-bol a Totál Turbó-ba látom rendesen ível felfelé a karrierje
  • koschwarz #35
    jack a lostból. mettyú foksz. lepel lehullva.



    (lásd: szereplők )