Berta Sándor

Fellélegezhetnek a német fájlcserélők?

A szerzői jogsértéseket világszerte egyre több országban üldözik, Németországban eddig különösen szigorúak voltak a büntetések. Most némi változás figyelhető meg a kalózmásolatok elleni harcban.

A szerzői jogi ügyekben, amennyiben bűnösnek találják őket, komoly kártérítéseket kell fizetniük a gyanúsítottaknak. Egy per akár több ezer eurós pénzbüntetéssel is végződhet, de egy megrovás vagy figyelmeztetés sem sokkal olcsóbb. S akkor még nem esett szó a per- és az ügyvédi költségekről. A megrovás vagy figyelmeztetés nem tűnik olyan súlyosnak, ezért sokan nem is foglalkoznak vele. Nos, ez gyakran hiba, de a jövőben új módon szabályozzák ezt a kérdést.

A német szerzői jogi törvény idén szeptember elsejétől hatályba lépő paragrafusa ugyanis kimondja, hogy a megrovások vagy a figyelmeztetések esetén 100 euróban maximalizálnák az egy esetben kifizetendő kártérítések, illetve pénzbüntetések összegét. Ez mindenképpen jó hír azok számára, akiket néhány hónapja egy vagy két zeneszám letöltése miatt még ezer eurós pénzbírságok fenyegettek.

Mindez azt jelentené, hogy fellélegezhetnek a német fájlcserélők? Nos, a jogászok szerint korántsem ennyire rózsás a helyzet. Udo Vetter ügyvéd blogjában korábban arra figyelmeztetett, hogy az enyhített büntetés csak azokra az esetekre vonatkozik, amennyiben a szerzői jogsértésnek nem volt célja az anyagi haszonszerzés, kis tételű volt és ezért a hatóságok jelentéktelennek minősítették. Vagyis továbbra is a rendőrség, de még inkább az ügyben eljáró ügyészség dönti majd el, hogy valóban jelentéktelen-e két dal letöltése, avagy komoly károkat okozó súlyos bűncselekmény.

A német állam azt várja el, hogy csökkenjen az ügyészségek túlterhelése és valóban csak azok a szerzői jogsértési ügyek kerüljenek a bíróságokra, ahol több száz zeneszám letöltéséről, terjesztéséről és ezáltal több tízezer eurós kárról van szó. Érdekesség, hogy a zeneipar túl engedékenynek minősítette a német parlament által idén áprilisban módosított szerzői jogi törvényt.

Brigitte Zypries német igazságügyi miniszter ugyanakkor jelezte, hogy akit nem üzleti érdekek vezérelnek, azt a jövőben megvédik a túlzott büntetésektől, mivel a céljuk az, hogy különbséget tegyenek az unokájának két dalt letöltő nagypapa és a több ezer dolláros kárt okozó felhasználó között.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • arrakistor #7
  bőven sok a 85%, mert ha nagyon akkurátusak akarunk lenni, akkor nincs bírósági bizonyíték ellened egészen addig, amíg a kérdéses "kalóz" anyag hozzád az ISP-den keresztül 100% -ig meg nem érkezett, ha tehát a bírói szakértő a te adatfolyamodat figyeli karikás szemekkel, akkor is egy nagyot fog cuppantani, mikor az egyik peer (és hacsak az egyik) titkosítva fog összecuppanni a gépeddel és a maradék 15%-ot átküdli .. MUUHAHHHAHHAHHAHHHAAA
 • arrakistor #6
  [b] alapvetően két lehetőség van a torrentek titkosítására: az egyik bittorrentek fejlécének és adatstreamjének beépített titkosítása pl.: RC4 algoritmussal, ez az µTorrent (version >= 1.8) és az Azureusban valahol az optionsben kell bekapcsolni.

  a másik : Azureusban ezenkívül külön lehetőség van I2P és TOR hálózatokon keresztül folytatott (szabadalva- és több szinten-) titkosított adatkommunikációra _IS_...

  ezt az adott torrenten való jobb gomb nyomásával érhetjük el : Networks>I2P,TOR (The Onion Routing network)

  a harmadik lehetőség az az hogy korábbi (<v1.7.7) µTorrent kliensben csak az adatstreamet titkosítjuk , ebben az esetben viszont a fejléc árulkodó lehet, bár azt nem tudni mit küldünk-fogadunk, viszont ha a szolgáltatónak nem tetszik akkor korlátozhatja a sebességét (ha a szerződésben ez bele van foglalva (P2P protokollok korlátozása))
 • FoodLFG #5
  Teljesen kész utorrent csak 1.7.7, van (úgy tudom). A többi béta meg ilyesmik.
  De már a 1.7.x-ben is van titkosítás, csak be kell kapcsolni.
  options -> speed guide -> enable encryption

  Múltkor már tökre meglepődtem, mert egy nagyobb piratebay-es torrenten a peer-ek kb 85%-a már titkosítva kapcsolódott hozzám. helyes :D
 • zola2000 #4
  Egyébként az hülyeség, hogy a fájlcserélés lopás. A fájlcserélés csak akkor lopás, ha az ember nem tölti vissza legalább egyszer a cuccokat, azokat kéne bűntetni (kivéve ha valakinek NAGYON asszimetrikus netje van)
 • zola2000 #3
  A titkosított torrent klíens az nem a utorrent 1.8, elég azt letölteni, vagy be is kell ott állítani valamit?
 • FoodLFG #2
  Hát ja.

  Én (meg még a fél internet) most nyomtam le a Lost 4. évadját warez forrásból (természetesen több mint egyszer visszatöltöttem). Megnéztem, aztán letöröltem, mert tudom, hogy ha kell (nem fog), akkor máskor is ott lesz és le tudom tölteni. Arra nincs helyem, meg pénzem (DVD), hogy tároljam. De ez csak egy példa.
  Egyébként nem rossz, de annyira nem jó, hogy megvegyem DVD-n (ami még nem is HD),szóval egyszer nézhető.
  (megjegyzem, hogy az rtlklubos verzió és a HD rippes h.264 verzió közt van egy kis különbség..)

  Aztán még az is vicces, hogy pár száz zene.. Aki találkozott már az internettel és zenét hallgat, annak már legalább több ezer van..

  De egyébként annyira nem számít, mert már senkit sem érdekelnek ezek a hírek.
  A fél internet hülyének nézi ezeket az embereket, kár erőlködni..


 • arrakistor #1
  oda ne parkírozzak, minő nagylelkűség... csak tudnám hogy a titkosított torrent-kliensekkel mit fognak kezdeni? mert a bűncselekmény (?) puszta tényére sem jönnek rá, hacsak valaki 100%-ban titkosítatlanul tölt le valamit és éppen megfigyelik, viszont, ebben az esetben sincs konkrét bizonyítékuk, ha:

  a, az illető a házkutatás előtt (alatt stb..) tönkreteszi az adathordozóját (összetöri a winyóját, összekarcolja a cdjét stb..)

  b, truecrypt, vagy egyéb on-the-fly titkosítást használ a rendszer és/vagy valamelyik adat winyóján/partícióján

  c, bizonyítja, hogy WiFi routerral rendelkezik és frame szintű (pl.: WEP) titkosítást használt , valamint mossa kezeit..

  d, egyszerűen letörli és zérófillezi (shreddeli) a megnézett kalózfilmjeit és játékait/zenéit stb... a titkosítatlan (!) winyóján , majd röhögve átadja az elvtársaknak