Berta Sándor

Emotiv - az első részsikerek

Az amerikai vállalat újabb lépéssel került közelebb a számítógépes játékok és más alkalmazások gondolattal való irányításához.

Tan Le, az Emotiv társalapítója szerint közvetlen kapcsolat van a között, ami a képernyőn történik és a között, amit éppen gondolunk. Az eszközök és programok gondolattal való irányítása pedig egyre inkább valósággá válhat. A megoldás valóban működik, még a teljesen kezdő felhasználók is képesek egy kis idő múlva egy a monitoron megjelenített tárgyat forgatni vagy mozgatni. A cég által kifejlesztett Epoc nevű egység már felismeri viselője hangulatát és az arcizmainak változását is, így képes következtetni a pillanatnyi érzelmi állapotára.


Tan Le elmondta, hogy az Epoc megalkotásának ötlete egy öt évvel ezelőtt egy vacsora közben született meg, azonban ami jelenleg elérhető, az csupán a jéghegy csúcsa. Az Emotivnál gőzerővel dolgoznak az első piacképes modellek elkészítésén és a tervek szerint már idén karácsonyra a boltok polcaira kerülhetnek az első futurisztikus sisakok. A bevezetőcsomag - amely egy fantasy játékot is tartalmaz fog - potom 299 dollárba kerül majd. A programban egy ázsiai mester arra tanítja a növendékeit, hogy gondolataikkal akár hegyeket is megmozgathatnak.


"A játékosok az elsők, akik mindig érdeklődnek az új technológiák iránt és a gondolattal való irányítás jelenleg még csak a fantázia szintjén létezik. Azonban nem csak rájuk gondolunk. Szerintünk a megoldás mindenütt alkalmazható, ahol kapcsolatban áll egymással az ember és a gép. Így akár az egészségügyben is, ahol segíthet a kómában lévő betegek felébresztésében, illetve abban, hogy a kezelőorvosok és a rokonok kommunikálhassanak velük. Említhetnénk a zenehallgatást is: az Epoc képes lenne listában rendszerezni a dalokat és aszerint lejátszani őket, hogy milyen a pillanatnyi hangulatunk vagy hogy éppen milyen nótákra vágyunk. A készülék alkalmazható lenne hazugságvizsgálóként is. Aki például látott valamit, az később nem tagadhatná le" - állítja önbizalomdúsan Tan Le.

Az Emotiv a fejfedő prototípusát tavaly márciusban mutatta be. A megoldás iránt eddig számtalan nagyvállalat érdeklődött.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gybfefe #16
    Nem vagy paranoiás, már több mint 10 éve szivatnak embereket evvel a technikával csak éppen mindenki leszarja amíg nem vele baszakodnak. Könnyű dolguk van a retkeknek. Remélem a bőrüket is lenyúzzák majd ezért :)
    http://www.slavery.org.uk/
  • liberty2 #15
    Én személyszerínt nem szoktam rajongani az új kütyükért. Minden alkalommal elsőre megőrülök érte, de aztán hamar rájövök, hogy még messze az igazi. Most az első fázisban vok, szóval azon gondolkodok mennyit kel lgyűjteni hozzá :D 300 dodó az olyan 45-50 ezer HUF, szóval én egy 80-90 ezres árral számolnék.

    Amúgy meg azt a részér, hogy gondolatokkal irányítjuk a játékot, hát ... én másképp mondanám, inkább agyi hullámokkal ahogy roliika mondta
    "Sok sok idegsejt tevékenysége rádióhullámokat hoz létre. Ezeknek van meghatározott frekvenciája...görbéje, stb..tehát ha a bal kezem felemelem akkor egy csomó ideg elkezd tevékenykedni, van ami motorikus reflexeket figyel van ami hőmérsékletet..stb...de összességében elmondható hogy igen felemeltem a kezem."
    A szerkezet ezeket a jeleket fogja. Ahhoz, hogy azt érzékelje, hogy felemelted a kezed 2 dolgot tehetsz.
    1; Megpróbálsz arragondolni, hogy magad kívűlről látod és felemeled a kezed. Ez lehet az egyik módja.
    2; Valóban felemeled a kezed. :P Szóval úgy gondolom, hogy ahogy már írták, nem lehet majd egyszerre játszani és két kézzel enni mert akkor kissé összekuszálódnak a hullámok amiket az agyad sugároz ( 1Xre azt, hogy felemeled, és 1Xre, hogy a szádhoz emelsz valamit ).
    Úgy gondolom, hogy ez a berendezés egy máma-már megvalósított dologgal, a virtuális szemüveggel lenne nagyon jó párosítás. Ha lesz elég pénzem tuti kipróbálom, hogy 1Xre mind2 cucc a fejemen van.
    Arról meg, hogy majd amikor mindenkinek ilyen van a fején és a nagy vállalatok akármikor belenézhetnek a gondolatainkba ... mi már nem éljük meg azt, de unokáink se. :)
  • roliika #14
    Nos...ilyen repülő már van ami ezt a vezérlést használja ki tudja mi óta...

    Axolotl! Ez még nem az a buli. :)

    Megpróbálom tömören elmagyarázni. Sok sok idegsejt tevékenysége rádióhullámokat hoz létre. Ezeknek van meghatározott frekvenciája...görbéje, stb..tehát ha a bal kezem felemelem akkor egy csomó ideg elkezd tevékenykedni, van ami motorikus reflexeket figyel van ami hőmérsékletet..stb...de összességében elmondható hogy igen felemeltem a kezem.

    Az viszont azt már nem tudják megmondani hogy egy ibolyára gondolsz ami egy piros cserépben van. Meg lehet majd ezt is mondani idővel, a Sony tervezi is a PS 10-11 körül. :D Bár ő még a közvetlen idegi implantot sem zárja ki.
  • archelf #13
    "A játékosok az elsők, akik mindig érdeklődnek az új technológiák iránt..."
    LOL, mindig a hadsereg az első, aki érdeklődik az új technológiák iránt.

    AE
  • Alfa Of NS #12
    Végre lehet majd két kézzel zabálni és közben játszani
  • Fbn Lx #11
    ha megnézed a videót talán észreveszed, hogy a faszi a kezeivel legyezgetve tereli az objektumot.
    Ha kézmozdulatokkal rásegítesz arra, hogy mit akarsz elérni, az agyad sokkal erősebb jeleket közvetít. ha megmarkolod a levegőt és húzod magad felé, sokkal erősebben koncentrálsz magára a húzó mozdulatra, így hatásosabb lesz.
  • HunGripen #10
    Figyelj ez közel sem lehetetlen. Merthát ugye ez a nagy KAPITALIZMUS.
  • axolotl #9
    Lehet hogy kissé paranoiás vagyok de ha kifele mennek az adatok mikor érjük azt el majd hogy mindenkin ijen lesz és a nagyvállalatok ezzel irányítanak majd minket?Tehát lehet hogy visszafele is működne úgy hogy a gépek irányítsanak minket?(Mátrix rajongó vagyok )
    +Ahogy a videóban láttam azért még erősen hadonászni kell hozzá hogy működjön jó lenne ha még azt sem kellene
  • pasi29uk #8
    Csak nehogy belefagyj a nagy játszásba LOL
  • Cat 02 #7
    Csak nehogy becsússzon 1 kis pornó xD