Berta Sándor

Jönnek a gondolatokkal irányítható játékok

Elérhető közelségbe került a számítógépes játékok gondolatok útján történő irányítása, miután két amerikai vállalat is bejelentette, hogy ilyen készülékeken dolgoznak és ezek az eszközök száz dollárnál olcsóbbak lesznek.

A szakemberek már évtizedek óta tudják mérni az agy elektromos hullámait, és ezek alapján képesek meghatározni, hogy egy adott személy milyen állapotban van. Ezekkel a mérő­mű­sze­rek­kel csupán egyetlen probléma van: több száz ezer euróba kerülnek, vagyis egy átlagos felhasználó számára megfizethetetlenek. Ezen próbál meg segíteni két amerikai vállalat, a CyberLearning és a NeuroSky. A két cég hamarosan piacra dobja az általuk kifejlesztett forradalmian új termékeket. Ezt támasztja alá, hogy az egyik vállalat találmányát már tesztelik több egészségügyi intézményben is.

A berendezések csupán néhány száz dollárba kerülnek majd, és ezzel az átlagos felhasználók számára is elérhetővé válnak. Emellett ezek az eszközök egyszerűségükkel, könnyű kezelhetőségükkel is ki fognak tűnni. A kutatók elsősorban a fejre kerülő szenzorok számát szeretnék csökkenteni úgy, hogy a neurosisakok viselése ne legyen kényelmetlen.

Mint arról korábban beszámoltunk, a CyberLearning 584 dollárért kínálja elsősorban beteg gyermekeknek szánt sisakját. A számítógépekre kötött sisakhoz jár egy különleges játék is, ami egyaránt futtatható PlayStationön vagy Xboxon, és ami rádiótechnika segítségével ellenőrzi a betegek reakcióit. EEG elvégzésére a készülék ugyan nem képes, de azt meg tudja mondani, hogy az illető erősen koncentrál-e valamire. Kérdés, hogy a berendezés mennyire lesz alkalmas egészséges embereknél a játékok gondolatokkal történő irányítására.

Igazán újdonságnak számít viszont a NeuroSky által kifejezetten számítógépes játékokhoz, egészséges emberek számára kifejlesztett speciális fejpánt, amelynek ára csupán 100 dollár lesz. A cég szerint azonban nemcsak a PC-s vagy a konzolos programoknál jelenthet majd nagy segítséget a homloköv, hanem például autóvezetés közben is képes lesz megállapítani, hogy a viselője még teljesen uralja-e járművet. A NeuroSky termékének jelenleg csupán egyetlen hátárnya van, ez pedig a kiforratlansága. Alig másfél éve készültek csak el az első példányok, és a kutatóknak még számos tesztet el kell végezniük. Azonban a szakemberek biztosak abban, hogy néhány éven belül már bármelyik bolt polcain találkozhatunk ezekkel a készülékekkel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • reménytelen #45
    Szerintem egy gép vagy akármilyen készülék soha nem lesz képes kitalálni egy ember gondolatait, a hírből is látszik, hogy csak az agy állapotát képesek érzékelni, azt, hogy konkrétan mire gondol, nem.
  • heni11 #44
    igazad van én is
  • zachi #43
    na végre ha majd lehet kapni az lesz az elsö hogy megveszem
  • Peti0011 #42
    most nem azért de ez tök jó dolog lesz
    Persze meg kellene szabni a határt
  • Fikusz Kukisz #41
    Nos én sem bánnám ha először a kesztyűs-szemüveges-érzékelős módszer terjedne el és ezáltal élesben kerülne tesztelésre. Mert ha belegondolok milyen érdekes lehet hogy az ember fizikailag is elfárad egy jó kis fps-taktika-harc után és a testével is szinte érzi amit csinál. Pfú, szerintem az lehet az igazi!
    A szimulátotokról nem is beszélva!
    Mellesleg ehhez a gondolatos irányításhoz már ultra-hiper szinten meg sem kell mozdulnod, most legalább a kezünkel püföljük a billennyűt meg rángatjuk az egeret.
    Hirtelen egy nagy potrohos, pocakos fehérbőrű izzat, büdös dagi gyerek jut eszembe egy félhomályos koszos szobában, a fején egy furcsa szerkezet és bámúl egy nagy képernyőt, és nem hall és nem lát már semmit a való világból.
    :-( Kiábrándító!
  • waresz99 #40
    Valahogy átugrották az időt a srácok mert még a kesztyűs-szemüveges -érzékelős módszer sem terjedt el! Abban jobban hiszek.Ráadásul még "egészséges" is. Ott legalább kalimpálhatsz egy kicsit, mintha tényleg tennél is valamit azért hogy valakit kicsinálj :) Gondolatban már elég uncsi lehet.És ha elalszom közben? :)
  • NEOreg3 #39
    nekem ebből csak a billentyűvilágítás kéne:P

    az emberek majd felveszik ezt a sisakot és beszopnak egy vírust OMG... a suliból való lógás teljesen új korszaka fog beköszönteni:D
  • FecaA #38
    Pont ilyen volt az egyik emberkénél LAN partyn... Véletlenül nem Dunaújvárosi vagy?
  • BiroAndras #37
    "Ha ez egyszerűen megoldható lenne, akkor a vadászpilótáknál már alkalmaznák. Szerintem lehet valami probléma a módszerrel."

    Már vagy 10 éve kísérleteznek vele. De egy ilyen technológiát nem könnyű bevezetni, nagyon sok tesztelés kell.
  • Aradebil2 #36
    hát nemtom én játék közben elég sok mindenre szoktam még gondolni,elég izgi dolgokat művelne a gém:D