Berta Sándor

20 év börtön online zaklatásért?

Egy a világhálón sértegetett és később öngyilkosságot elkövető tinédzser ügyében vádat emeltek egy 49 éves Missouri államban élő édesanya ellen.

A Los Angeles-i bíróság ugyanis precedens értékű döntést hozott, mikor úgy ítélte meg, hogy a lánya mellett a nő szintén bűnös egy gyermek zaklatásában.

Az édesanya a lányával együtt a vádirat szerint segített a 13 éves áldozat megvezetésében, mikor elhitették vele, hogy egy 16 éves fiúval flörtöl. Amikor a két tinédzser később vitába keveredett, az üzenetváltásokat (mind az anya és a lánya) felhasználták az áldozat ellen és rendszeresen zaklatták, sértegették. Az utolsó csepp a pohárban az volt, amikor az "ál 16 éves fiú" közölte, hogy szakít internetes barátnőjével és hogy nélküle a világ sokkal szebb hely lenne. A 13 éves lány végső elkeseredésében felakasztotta magát.

Mivel az egész ügy a MySpace oldalain játszódott le, ezért felmerült a közösségi portál felelőssége is. Amennyiben bűnösnek találják, úgy az édesanya tettéért akár 20 év börtönbüntetést is kaphat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • rigidus #10
    +1
  • snorbi #9
    "nem tudja, hogy ilyet hogyan kell lereagálni"

    Pontosan. És itt kellene bejönni a "szülő" nevű entitásnak, aminek a létezéséről ilyen esetben hajlamosak az emberek megfeledkezni. Hogy lehet, hogy egy szülő nem veszi észre, ha a gyereke olyan mély depresszióba süllyed, hogy képes felakasztani magát? Ez nem megy csak úgy, egyik pillanatról a másikra...
    Ugyanez van a játékoknál is. Rinyál a szülő, hogy a gyereke igenis a GTA x miatt ölte le a fél iskolát, csak az nem jut eszébe, hogy ezért ő is felelős.
  • pasi29uk #8
    Minel tobb ember el a vilagon annal tobb lesz a hulye. Nem ertem, hogy miert kell csodalkozni.
  • rigidus #7
    > Szerintem meg ha privát beszélgetés volt, semmi köze hozzá a rendszer üzemeltetőjének.

    Nem tudjuk, hogy privat beszelgetes volt-e.

    > Gondolom a chatoldalak pár ezer privát beszélgetésébe sem nézhetnek bele a moderátorok.

    Ha a lany jelezte, hogy zaklatjak, akkor nem, hogy tilos, hanem kotelezo. Egyebkent a legtobb szolgaltato el van tajolva, mert azt gondolja, hogy az oldal hasznalatanak a feltetelei azok egyoldaluak. Vastagon kihuzzak, hogy ezert meg azert ban jar, viszont ha meg nem, akkor a puska visszafele sul el, hiszen o elozoleg deklaralta, hogy ilyen nem tortenhet meg, ha igen akkor o lepni fog. A felhasznalo is ebben a tudatban fogadja el a felteteleket mikor regisztral.

    A masik meg a zaklatas egyebkent is buncselekmeny (sokan szeretnek ha nem az lenne, mert nemely elmebetegnek ez egy "jo moka"), tehat ha deklaralta a szolgaltato, ha nem, koteles eltavolitani a tartalmat - netan a felhasznalot - ha ilyen tortenik. Ha a lany ertesitette a MySpace-t es ok nem toroltek, akkor nekik is cumi.
  • rigidus #6
    > Valószínű hogy utánajárnak minden felhasználó valódi kilétére, és megdorgálják h nem szabad, csúnya dolog kislányokkal virtuális barátságot kötni...

    En inkabb azt tartom valoszinunek, hogy ami tilos az a zaklatas.

    > Egy csalódás elég ahhoz h felkössük magunkat?

    1. Ja 1 csalodas meg talan azt megelozo serelmek ezrei. Honnet tudod, hogy milyen elete volt annak a gyereknek?

    2. Egy 13 eves gyerek elettapasztalatok nelkul nem tudja, hogy ilyet hogyan kell leragalni. Ha nem tapasztalta meg elotte nem tud vele mit kezdeni. Te sem ugy szulettel, hogy mindent tudtal, barmennyire is meglepo ezeket a dolgokat te is elettapasztalatok gyujtesevel tanultad meg. Attol meg, hogy ez nem tudatosult benned, meg igy van.
  • sanner011 #5
    Szerintem meg ha privát beszélgetés volt, semmi köze hozzá a rendszer üzemeltetőjének. Gondolom a chatoldalak pár ezer privát beszélgetésébe sem nézhetnek bele a moderátorok. Az már személyiségi jogok megsértése lenne. Amcsiban amúgy is ugranak erre.
  • Tecnamo #4
    Valószínű hogy utánajárnak minden felhasználó valódi kilétére, és megdorgálják h nem szabad, csúnya dolog kislányokkal virtuális barátságot kötni...
    Itt inkább a társadalom mély zuhanása a borzasztó. Ez a vicc manapság? Egy csalódás elég ahhoz h felkössük magunkat? Lassan már nem lesz érdemes gyereket nevelni, mert a társadol hatására vagy emós (ímóóós) lesz, és azért szarik a világra, vagy megbántják, és leugrik valahonnan, vagy megerőszakolják az utcán...
    Szép világ mitnemondjak.
  • rigidus #3
    > Hát persze, ha pedig telefonon zaklatták volna, akkor a telefontársaság felelőssége is felmerül

    Nem, mert a telefonszolgaltatonak nincsen kotelezettsege a tartalom moderalasa erdekeben, a MySpace-nek viszont van. Ha az oldal uzemeltetoinek volt tudomasa a zaklatasrol es mulasztottak, akkor a gondatlansagbol elkovetett emberoles vadjabol ok is ki fogjak venni a reszuket. Jelenleg azt vizsgaljak, hogy tudtak-e rola.

    > A fegyvergyártókat bezzeg nem szokták elővenni amikor gyilkosság történik

    Remeljuk, hogy egyszer erre is sor kerul.
  • bvalek2 #2
    Mivel az egész ügy a MySpace oldalain játszódott le, ezért felmerült a közösségi portál felelőssége is.

    Hát persze, ha pedig telefonon zaklatták volna, akkor a telefontársaság felelőssége is felmerül, sőt ha egy parkolóban, akkor a parkolótársaságé is, ha egy budiban, akkor a wc-s nénit kell falhoz állítani. Esetleg a kötélgyártó céget nem akarják megbüntetni?

    A fegyvergyártókat bezzeg nem szokták elővenni amikor gyilkosság történik, pedig az indokoltabb lenne mint ez a hülyeség.
  • Tinman #1
    Szegény lány... milyen rohadék emberek vannak... hihetetlen :-/