Gyurkity Péter

Az nVidia szerint eltűnhet az ATI

Az nVidia főmérnöke szerint az ATI - pontosabban annak gazdája, az AMD - egyszerre négy fontos döntést lenne kénytelen meghozni, ám egyetlen egyre sincs elég pénze. Ezzel a cég eltűnhet a süllyesztőben.

David Kirk a Bit-tech weboldalnak adott interjúban tért ki a konkurenciára, amelyre igencsak rájár a rúd az utóbbi időben. Véleménye szerint legfőbb riválisuk továbbra sem tudja felvenni velük a versenyt, és dacára néhány érdekes újításnak, az erőviszonyok folyamatosan az nVidia javára változnak meg. Márpedig komoly változtatásokra lenne szükség az ATI háza táján, ám az AMD mindezt nem győzi pénzzel.

"Az AMD folyamatosan visszaszorulóban van, mivel immár két éve - az egyesülés óta - nem tudtak előállni versenyképes architektúrával. Újabb és újabb mérnököket vonnak el az ATI-tól, hogy a Fusion projekten dolgozzanak, amely a grafikus vezérlőt integrálja a hagyományos processzorokba. Egyszerre négy dolgot kellene megoldaniuk, de nem hiszem, hogy akár egyetlenre is lenne pénzük" - magyarázta Kirk. Hozzátette, hogy a Radeon HD 3870 és 3870 X2 sem igazán versenyképes, ezt pedig jól bizonyítja, hogy az nVidia diszkrét grafikus chipeket gyártó részlege egyetlen év alatt 80 százalékkal javította eredményét, messze megelőzve a piac növekedési ütemét.


David Kirk

Szakértők nem tagadják, hogy az ATI/AMD páros azért elért néhány komoly eredményt az utóbbi időben. Nem felejthetjük el, hogy elsőként álltak elő a DirectX 10.1 kompatibilis grafikus vezérlőkkel, illetve az audiochipet magukba foglaló (HDMI) grafikus kártyákkal. Mindazonáltal az AMD egyéb piacokon is szoros versenyre kényszerül, nemcsak az nVidia, hanem az Intel termékeivel szemben. Utóbbi arra kényszeríti őket, hogy új gyártósorokat állítsanak fel és elkészítsék a következő generációs CPU-technológiákat, márpedig egyedül az nVidia több mint egymilliárd dollárt fektet saját munkájába, és ezzel is tartaniuk kell az iramot. A jövőt illetően fontos szerepet szánnak továbbá a Fusion chipeknek, amelyek szintén komoly erőfeszítéseket követelnek a mérnököktől.

E négy kiemelten kezelt terület óriási összegeket emészt fel, nem csoda, hogy a cég jó ideje nem nyereséges. Idén kiderül, mennyire tudják megvalósítani céljaikat anyagi csőd nélkül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • narumon #67
    Szerintem mindhjárt összeszarta magát hogy beperelik :)
    Te meg nem érted a viccet! :D
  • Akuma #66
    Ez is csak mendemonda, hol olvastál ilyet? Link? Ne játszunk már szájról szájra terjedős játékot...
    Az FX idejében volt minőségrontó eljárás, hogy több fps-t kapjanak, de ez már régesrégen lerágott csont...
    PCI frekvencia emelést hol találtál??
  • Akuma #65
    Ezt honnan idézted? Tudod, hogy jó hírnév rontásért be is perelhetnek? Kérlek tűntesd fel az idézés helyét azonnal!
  • Sanyix #64
    Hoppá... most így olvastam egy szépet. Az nvidia a 9600-oknál, megnövelt pci frekvenciát használ, ezzel értek el egy kis extra teljesítményt, és persze ezt megpróbálták elrejteni. A gond ezzel az, hogy ez a rendszer stabilitását erősen csökkentheti. És valami képminőség lehúzós, és ezzel teljesítményt növelős dolgukra is emléxem valahonnan.
    Ha így trükköznek, tényleg gondjuk lehet.
  • Sanyix #63
    Aha, a 256 megásat, meg az 512-eset... áfa nélkül. Csakhát áfa is van a világon hogy rohadjon meg.
  • dara #62
    Egyrészt mint mondták mások: kamu.

    Másrészt: hol vannak az SM4 eredmények? Vajon miért hiányoznak egy ilyen "előremutató" architektúra esetén?
  • Liquido #61
    Te aztán tényleg egy jó tesztet találtál :) Nem semmi hogy van egy játék amiben jobb a 3850. Ez így nevetséges. Átfogó képet csak több játék alapján lehet alkotni, és a több nem is kettőt jelent. Amúgy semmi baj az ATI-val, de per pillanat kicsit le van maradva.
  • Liquido #60
    Hát az elég érdekes lehet barátom, mert 25-nél a nagykerárak is nagyobbak. Na meg persze én nem foglalkozok az ÁFA csalós cégekkel sem. Maradjunk annyiban hogy a 9600GT sokkal jobb választás, akár utálja valaki az NVidia-t, akár nem. :)
  • tomcsa4 #59
    Figyelem, egy ársávban lévő kártyákra értettem. Egy ársáv egy kategória. Volt az X700XT 256/256 és gyenge volt, 128/128GF 6600GT leverte. X800 sima az már erősebb volt (de mennyivel drágábban?), hát az X800XT, emg X850XTX ugye sokal erősebb, de ezek már 100k feletti VGAk voltak anno (az más kérdés, hogy SM3.0 miatt elég hamar elavultak).

    Egy barátom jegyezte meg, ohgy SM3-at legelőszőr 2006 végén kérték kötelezően a játékok. Ez kis ferdítéssel igaz, de gondolom 2 évre venni luxuskártyát ugye.

    Ati kártyák nagyon túlárazottak voltak.

    GF FXek meg nem voltak annyira rosszak, mint ahogy elterjedt róluk a pletyi. Ez már megint annyira nagy ferdítés, mint hogy szar a Vista vagy szar az AMD ma vagy szar az Ati ma.
  • Sanyix #58
    Dehogy mosta le... Ugye volt olyan is hogy az x800 volt az überkártya...