SG.hu

Támadják az Adobe Readert

Az Adobe által a Readeren nemrég betömött rések közül legalább az egyiket ostrom alá vették a hackerek - írja a Virusbuster hírlevele.

Pár napja jelent meg az Adobe Reader frissítése, amelynek az volt a furcsasága, hogy a cég nem közölte: pontosan milyen hibákat javítottak ki. Idén január 20-án egy olasz fórumon számoltak be először arról, hogy a szoftver egy sérülékenységét aktívan kiaknázzák: olyan banner hirdetéseket találtak, amelyek rosszindulatú PDF állományokat tálaltak fel a felhasználóknak. A PDF fájlok a rés kiaknázásával rosszindulatú programot telepítettek az áldozat gépére. Most, pár nappal az Adobe foltjának megjelenése után kutatók azt jelentették: támadók trójait terjesztenek az imént említett banner-hirdetéses módszerrel. A Zonebac elnevezésű kártevőről megállapították: számos vírusirtót leállít, s átírja az áldozat keresőgépes találatait.

Nem csoda, hogy az Adobe Reader kedvelt célpontja a számítógépes bűnözőknek. Rengetegen dolgoznak vele, ugyanakkor a felhasználók többségének a fejében meg sem fordul a gondolat, hogy frissíteni kellene. Az Adobe adatai szerint a Readert eddig 23 operációs rendszer alatt, 26 különböző nyelvi változatban összesen félmilliárdnál több példányban telepítették. A világ tíz legnagyobb PC-gyártója eleve a szoftverrel szállítja gépeit.

Az Adobe ugyan nem hozta nyilvánosságra, hogy milyen sérülékenységeket orvosoltak a legutóbbi, 8.1.2-es frissítéssel, azt azonban megerősítette: valóban támadják a Readert. Aki tehát eddig még nem töltötte le a foltot, jó, ha mielőbb megteszi!

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Evil Merodak #3
    Mármint Sumatra pdf-et.
  • Evil Merodak #2
    Vagy a Sumatr pdf-et ami még ráadásul nyilt forráskódú is.
  • hypno #1
    A felhasználók többségének a fejében meg sem fordul a gondolat, hogy inkább a kis Foxit Readert használja a nagy, lassú Adobe reader helyett.