Napi Online

Az ingyen CD-t is lopják

A Radiohead nevű brit popzenekar In Rainbows című legutóbbi albumát hozzáférhetővé tett az interneten, mégpedig gyakorlatilag ingyenesen.

Az érdeklődők ugyanis annyit fizetnek a számokért, amennyit jónak látnak, és ha ez nulla font, akkor a zero ikonra kattintva tölthetik le az online-CD-t. Az igazán megrögzött zenekalózókat azonban ez nem hatotta meg, ők maradtak régi jó szokásuknál: a Radiohead új labumát is a The Pirate Bay, a TorrentSpy és más ingyenes fájlmegosztó site-okon keresztül töltik le. A megjelenés napján csak a BitTorrentről 240 ezer felhasználó vette át az In Rainbows zenéit - állítja a Los Angeles-i Big Champagne internet-piackutató cég, amely figyeli az illegális fájlmegosztást.

Az ezt követő napokban további 100 ezres letöltést figyeltek meg, aminek nyomán végül 500 ezerre nőtt az ingyen CD illegális megszerzőinek száma. Ez ugyan kevesebb, mint az 1,2 millió legális letöltés, ám ez végül minden bizonnyal megfordul, mert a legális érdeklődők előrendelők voltak, akik az album megjelenése előtti 10 napban jelentkeztek vásárlásra.

Szakértők csak találgatják a jelenség okát. Egyesek szerint a zenekalózkodás sokkal inkább habitus, hozzáállás kérdése, mint pénzkérdés. Mások számára egyszerűbb, hogy a megszokott webhelyen, a begyakorlott módon férnek hozzá az új zenéhez. Megint mások talán nem akarják megadni azokat a személyes adataikat, amelyeket a hivatalos site-on kérnek tőle a letöltés előtt.

Mindemellett hozzájárulhat a Radiohead félsikeréhez, hogy szokatlan újdonsággal próbálkozott, ám hosszabb távon ez változhat: teret nyerhet az új módszer. Erre utal, hogy a banda korábbi albuma 300 ezer példányban fogyott el értékesítésének első hetén, ami hatoda a mostaninak. Ez rámutat arra, hogy amit elkezdtek, az alternatívája lehet a zenekiadás hagyományos, halódó módjának, a CD-k fizikai értékesítésének.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • brueni #10
    ezt úgy hívják: ingyenreklám...
  • PíszLávJuniti #9
    Ettől függetlenül kaszáltak vele rendesen, nem?
  • norti #8
    Nyilván a nem hülye user használja a web 21. századi lehetőségeit és nem tartja magát a kötöttségekhez, mégha ingyenes is valami.
  • silanor #7
    Az is benne lehet, hogy minek terhelje a letolto a szervert, mikor ez megoldhato p2p-vel is.
  • marcee #6
    A torrent egyszerűbb és jobb, mint egy http-s, mindenszámra kattingatós letöltés. Vegyék úgy, hogy az a fél millió letöltő a "nulla font per track"-re kattintott az oldalukon és kész.
  • gpeeter #5
    Ez egy jó, követendő példa. Hajrá többiek is!
  • woker #4
    Csak szólok, hogy jobb helyeken (gyakorlatilag bármelyik bankban) nem számolnak fel jutalékot vásárláskor. Ergo ha te 0 értékben (most mindegy, hogy forint vagy más pénznem) vásárolsz kártyával akkor az neked pontosan 0 Ft-ba fog kerülni, legfeljebb a számlakivonatodon lesz egy 0 Ft értékű vásárlási tétel.
  • HJPOWER #3
    Júúúúj mik történnek. Ti elhiszitek ezt? Borzalmas.
  • sh4d0w808 #2
    Ha ingyen is le lehet tölteni a zenekar oldaláról, nem tökmindegy, honnan szerzik be a rajongók?
  • kernerster #1
    Nagyjából ez azért van így, mert NEM INGYENES. A banki költségekekt akkor is állnod kell, ha 0 dodót vonnak le a számláról. Mert a számlaszámot előre meg kell adni, mikor ők még nem is tuggyák hogy te mennyit fogsz fizetni. Asszem erről írtak az sg-n, amikor a banda bejelentette, hogy mire készül.