Gyurkity Péter

Az Adobe is online szövegszerkesztővel újít

Nagy meglepetést váltott ki az Adobe a szakértők és felhasználók körében azon bejelentésével, miszerint felvásárolják a Buzzword nevű online szövegszerkesztőt. A cég ezzel a Microsoft és a Google konkurensévé válik.

A hivatalos közlemény szerint az Adobe megállapodott a Virtual Ubiquity nevű kis amerikai cég megszerzéséről, amely eddig a Buzzword online szoftvert fejlesztette. Ez tulajdonképpen egy internetes szövegszerkesztő program, amely a Google Docs megoldásához hasonlóan lehetővé teszi a közös munkát egy-egy dokumentumon, mindent a világhálón keresztül intézve.


Az Adobe ezzel valóban meglepő lépésre szánta el magát, hiszen eddig a céget elsősorban az Acrobat csomag révén ismerték, és kevesen gondoltak arra, hogy az irodai programok terén fel tudják, fel akarják venni a versenyt akár a redmondi szoftvercéggel, akár az olyan új, ám gyorsan erősödő jövevényekkel, mint a Google. Most pedig úgy tűnik, hogy valóban ez a cél, és a Buzzword lehetővé teszi, hogy egy kész megoldással jelenjenek meg az internetes piacon. A hangsúly a kollaboráción, a közös munkán van, amit az internetes eléréssel rendelkezők könnyen megvalósíthatnak.


A programot nem akárkik fejlesztik, hiszen a csapat túlnyomó része azon szakemberekből áll, akik a nyolcvanas években még a Lotus Manuscipt-en is dolgoztak. Ez a DOS-alapú szövegszerkesztő volt sorrendben a második Lotus szofter, közvetlenül az 1-2-3 táblázatkezelő után. Az IBM aztán 1995-ben a cég felvásárlásával tette rá a kezét a Lotus Notes-ra, amely már a későbbi évek fejlesztése volt.


Az Adobe állítása szerint a Buzzword tökéletesítésével tudatosíthatják a felhasználókban, hogy a szövegszerkesztők jóval többre képesek annál, mint amit eddig megszokhattak. A programot online és offline is használhatjuk, a kinézet mindkét esetben megegyezik, mindezt pedig kiegészíti a cég új fájlcserélő szolgáltatása, a "Share", amely lehetővé teszi a dokumentumok és egyéb anyagok közzétételét, megosztását egy központi hálózaton keresztül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • whito #5
    Egyrészt tényleg nem bíznám a céges adatokat, dokumentumokat Adobe, Gugli, Microsoft cégekre.
    Halva született ötlet, minek erőltetni. Legalább 2 ok van, amiért soha nem használnék ilyet:
    1, Céges környezetben ha az ember egy projektben, megrendelésre dolgozik, akkor sok esetben szerződésben is (meg üzleti érdekből) tiltják bármilyen projekttel kapcsolatos információ kiadását harmadik személy számára. Vagy tegyük fel, hogy én IT technológiai cég vagyok, aki mondjuk egy új irodai programcsomag kifejlesztésén dolgozom. Ki lenne az, aki ezzel kapcsolatos bármilyen anyagát elküldené a fenti cég bármelyikének is?
    2, Mi van, ha elmegy az internet elérésem? Közöljem a kedves megrendelővel, hogy sajnálom, de határidőre nem fogom megcsinálni a munkát, mert most éppen nincs internet elérésem és így nem tudok szöveget szerkeszteni? Nonszensz!

    Nagyon szűk felhasználási területen kívül nem hiszem, hogy komolyan kellene ezt a koncepciót erőltetni.
  • gkalcso #4
    Azt ne felejtsd el, hogy az online könyvelés annyit jelent, hogy egy megbízható csatornán egy megbízható céghez juttatod el a gazdasági adataidat. Itt meg egy "ki tudja mire fogja használni" céghez. Persze céges dolgokra gondolok, szerződésekre, gazdasági adatokra - akár egy táblázat formájában.
  • C4ine #3
    Ennyire ne legyél már korlátolt. Ezzel az erővel ne telefonálj, ne küldj levelet (postán se), sőt az áramot is semmilyen kommunikációt ne alkalmazz.

    Van több bank is aminek pl. online a könyvelése. Biztos figyelik...
    http://www.twinfield.com/cover.aspx?lng=HU

    Ha ezt tényleg közös céges munkára (is) szánják Adobék akkor ott meg van oldva a biztonság megfelelő szinten.

    Olvas->olvas->gondolkozik->gondolkozik->ír...
  • Darth Sith #2
    biztos neten fogom megírni a fontos dokumentumokat, a céges adatokról nem is beszélve.. bizos nincs megfigyelve...
  • 1hengeresVmotor #1
    jobb később mint soha... gugli