Gyurkity Péter

Az AMD nagy eredményeket vár a Barcelonától

Az AMD nagy reményeket fűz a hétfőn elrajtolt szerverprocesszorokhoz, amelyek fogadtatásától a cég jövője is nagymértékben függ. Az Intel eközben Kínában építi új üzemét.

A korábban beharangozott rendezvényen Hector Ruiz vezérigazgató beszélt az ágazat helyzetéről, az új natív négymagos Opteron processzorok megjelenésébe fektetett reményekről és a vállalat jövőjéről. Az új chipek 1,7 és 2,0 GHz közötti órajelen, összesen 4,5 MB gyorsítótárral felszerelkezve érkeznek, számos architektúrális változtatással a K8 család tagjaihoz képest. Bár az órajel egyelőre nem teszi lehetővé a konkurencia egyértelmű túlszárnyalását, ennek növelésével az AMD szerint erre is sor kerül majd.


A Barcelonát az AM2 foglalatos Budapest követi majd

A legtöbb külső forrás evolúciós fejlődésként jellemzi a Barcelona magos Opteronokat, amelyek forradalmi változtatásokat nem hordoznak magukban, ám a technológiák finomítása, tökéletesítése révén sikerült növelni a processzorok teljesítményét - nem beszélve a natív négymagos felépítésről, amely már önmagában előrelépést jelent. Kiemelik, hogy a vállalat helyzete most jóval kedvezőbb, mint az első Opteronok felbukkanása idején - mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy az AMD sajtószobája rögtön egy csomag hírrel telt meg, amelyben a partnerek várható termékiről számolnak be.

A Cnet a gyártó pénzügyi helyzetével is foglalkozik és megjegyzi, hogy sok minden függ a Barcelona fogadtatásától. Ennek nagy sikere visszaadhatja a cég korábbi lendületét, az esetlegesen lanyha érdeklődés viszont komoly bajba sodorhatja a vállalatot. Ezt persze minden lehetséges módon igyekeznek elkerülni, és már most jelzik, hogy az utolsó negyedévben növelik a processzorok órajelét. Az év végén megjelenő példányoknál az 1,9 GHz-es változatok lesznek az alacsony feszültségű darabok, a középkategória 2,0 fölé helyeződik át, míg a csúcskategóriás példányok 2,5 GHz körüli frekvencián futnak majd.


Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Ruiz nem mulasztotta el megjegyezni, hogy egy fair és nyitott versenyhelyzetben mindenképpen meg tudják kaparintani a piac 30 százalékát - ahogy azt korábban tervezték -, sőt ezt túl is kell szárnyalniuk. Ezzel az Intel ellen folytatott perre utalt, amelyben éppen a verseny akadályozásával vádolják a vetélytársat.

Az Intellel kapcsolatban egy új üzem építéséről adtak hírt tajvani források. Ebből kiderül, hogy a Fab 68 - némi meglepetésre - Kínában épül és a 2,5 milliárd dolláros beruházás révén 2010-re indulhat be a sorozatgyártás. A vállalat ezzel összesen 4 milliárd dollár értékben fektet be az ázsiai országban, hiszen immár több városban is létrehoztak kutató-, illetve tesztelői központokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • turul16 #30
    ATI/AMD most azzal probálkozik, hogy kiadja r600 család doksiját.
    így az OpenSource arcok örülhetnek, hogy teljesértékű nyílt drivert fejleszthetnek jópár király kártyához. (Bár az még idő, míg elkészül)

    Lehet én is váltok majd emiatt GeForce -ról Radeonra -ra.

    Milyen jól dukumentált chipset van AMD procis desktop -hoz ?
  • Abu85 #29
    De a K10 féle 4 magos CPU 463 millió tranyóból áll. Míg az Intel dual Core Penryn 410 millió. Ergo a 2x2 magos verzió 2x410 millió tranyó van. Ez nem kis mennyiség.
  • shabba #28
    Én nem tartom valószínűnek hogy az AMD lehúzza a rólót és az Intel egyedül marad. Ha be is bukik, tuti lesz majd új tulaj aki occsóért megveszi és majd újra próbálkozik. A kérdés inkább az hogy amcsi kormány mennyire védi az AMD-t pl. a külföldi befektetőktől. Mert tuti lenne érdekődő ázsia vagy európa felől is, de akár országon belül is lennének olyan cégek akik átvennék az új tulaj szerepét. Az egészben csak az lenne gáz hogy egy tulajdonos váltás mindig időigényes, pepecselős folyamat, addig kicsit megáll az élet cégen belül. Márpedig AMD-nek jelenleg pont ideje nincs, így is el van maradva Inteltől fejlesztésileg, ha ez további késedelemmel járna az még inkább negatív hatással lenne a cégre.

    Itt azért nem arról van szó hogy az AMD egy eladhatatlan terméket állít elő és nincs jővője, sokkal inkább rossz a vezetői, stratégia döntések vitték rossz anyagi helyzetbe a céget. Ezt azért a külső befektetők is látják és ezért szerintem lenne jelentkező új tulajdonosnak. Persze ha egy eladhatatlan terméket gyártó cég lenne és úgy menne csődbe, akkor senkit nem érdekelne a sorsa.
  • shabba #27
    Ezt nem tudom honnan veszed hogy az Intel procija annyival nagyobb mint amennyivel olcsóbb a 45nm-es gyártás. A Penryn 2x107 mm2, a Barcelona 283 mm2, szóval még abszolút értéken is jóval kisebb az Intel chipje. Ráadásul mivel két darab két magos van összetokozva így ha az egyik hibás, nem kell kidobni a másikat, míg ha a Barcelona natív négy magosánál van gond akkor ez az út nem járható. Ráadásul az Intel procinál a nagy cache teszi ki a 107 mm2 majd felét, ez pedig redundásan tervezett terület. Nem pont annyi cache van mint amivel szállítják hanem túl van tervezve, így a hibás rész egy adott hibahatárig kikapcsolható és így még jó procit ad. A Barcelona esetén és a korábbi AMD-knél is a cache területe jóval kisebb részarányú, így a hibára fokozottan érzékenyebb, nem redundáns terület nagyobb. Ezek mind az Intel kihozatalát erősítik, ezért gazdaságosabb az Intel chiptermelése, miközben ő kérheti a drágább árat a termékeiért.
  • Abu85 #26
    Az AMD még nincs olyan helyzetben, hogy erről beszélni kellene. A HD2000-ek tudását és teljesítményét látva, azok hozhatnak pénzt a konyhára. A többutas rendszereknél pedig folyamatosan jönni fog a pénz. Már nincs veszélyben az AMD, mert megvan az a CPU alap amire építkezni lehet.
    Az nVidia ellen is jó esélyei vannak. Az R680-ra nem fog tudni az nV addig válaszolni amíg Crossbar memóriavezérlővel dolgozik (a G90-et sem véletlen törölték).
  • Abu85 #25
    A kihozatalhoz azért hozzászólnék. Való igaz, hogy az AMD K10 65nm-es és az Intel Penryn 45nm. De ne feledjük, hogy az Intel procija minimum annyival nagyobb méretű, mint amennyivel talán olcsóbb a 45nm-en való gyártás. Tehát itt kompenzálódik a hátrány. A kihozatal pedig mindkét rendszernél kérdéses. Az AMD-t a natív négy mag fogja hátráltatni, míg az Intel problémája az óriás cache lesz. Mindkettő elég képlékeny terület. Az AMD vélhetőleg x2-ként adja majd el a nem jól sikerült x4-eket. Az Intelnél meg lesz egy szép adag Celeron alap. :)
  • sh4d0w808 #24
    Intelnek sem érdeke, hogy egyedül maradjon az x86 piacon, ugyanis akkor nagyon komoly trösztellenes törvényeknek kell eleget tenniük - amiknek most nem kell, mert van versenytársuk. Biztosan emlékeznek néhányan arra, amikor néhány éve a MS segítette ki az Apple-t némi pénzzel; ott is csak és kizárólag ilyen megfontolások vezették a redmondiakat.
  • Dany007 #23
    "Az Nvidia-nak már régóta ( GF4 MX440,Fx5200 LE, 6100, 7300 GS stb...) voltak/vannak "low end" videokártyái ezek NEM játékra vannak kitalálva, hanem munkára aki ezzel nincs tisztában. Az keressen szakértőt a vásárláshoz vagy "igy járt"."

    Igazad van ez elképzelhető.
    De azért valahogy jelölhetnék. Amúgy meg az Nvidia honlapján "Video/Photo/Web User, Gamer"- használatra van jelölve. Na persze a Gamer kifejezés sokféleképpen érthető. Mondjuk a 8800as séria meg Extreme Gamer ként van jelölve :)
    Én abszolút nemérzem magam annak, csak ki akartam próbálni a mostanában meg a közeljövőben készülő gameket. :)
  • dez #22
    Btw, ez a cikk most tetszik. (Bár ki kérdezett, mi? :))
  • dez #21
    (Ja, még a split/non-split power planesben lehet különbség, de úgy tudom, ehhez nem is kell feltétlenül AM2+.)