MTI

Britannica Hungarica az interneten is

A Britannica Hungarica világenciklopédia már az interneten is hozzáférhető: a vilagtudasa.hu címen található honlapról több mint 77 ezer, állandóan frissített szócikk érhető el - hangzott el az online enciklopédiát bemutató hétfői budapesti sajtótájékoztatón.

A CD- és DVD-változat után hároméves munka eredményeként készült el a Britannica Hungarica online változata - mondta Halászné Sipos Erzsébet, a világenciklopédia első 18 kötetét megjelentető Magyar Világ Kiadó ügyvezető igazgatója, hozzátéve, hogy az internetes fejlesztést, az idén megjelent 19. kötettel együtt már a LEXIKON Kiadó vállalta fel.

Mint Deák Gyula István, a LEXIKON Kiadó ügyvezetője rámutatott, a Britannica Hungarica a tudományok teljes tárházát átfogja, s az ismeretanyagot, amely 12.500 fotóval, videóval, térképpel egészül ki, a tudományosság megőrzésével, közérthetően taglalja. Ismertetése szerint az online rendszer tartalmazza az eredeti 18 kötet teljes anyagát a szükséges frissítésekkel és kiegészítésekkel, s kibővül az idén megjelent 19. kötet anyagával.

Deák Gyula István elmondta, hogy az adatbázist állandóan frissítik, a változások akár egy órán belül átvezethetők. A rendszer igen gyors, pár másodperc alatt megtalálható nemcsak a keresett cikk, hanem egy adott szó, vagy szócikk is. Érdekességként az ügyvezető igazgató kiemelte az úgynevezett időszalag-funkciót, amelynek segítségével egy évszázadot kiválasztva megtalálhatók, hogy mely évekhez kapcsolódnak szócikkek. Deák Gyula István ismertetése szerint az online hozzáférésre az éves előfizetés mellett van eseti előfizetés is, így akár 10 szócikket, vagy 10 órára szóló korlátlan hozzáférést is vásárolhatnak az érdeklődők pár száz forintért.

Az előzményeket felidézve Halászné Sipos Erzsébet emlékeztetett arra, hogy a Magyar Világ Kiadó a chicagói Encyclopaedia Britannica Inc. kiadóval együttműködve jelentette meg 1994 és 2001 között a Britannica Hungarica Világenciklopédia 18 kötetből álló sorozatát. A magyar változat alapjául az Encyclopaedia Britannica 15. kiadása szolgált.

Mint elmondta, a Britannica Hungarica 75 000 címszót tartalmaz, ebből 3600 azoknak a címszavaknak a száma, amelyeket a magyar kiadás számára írtak a hazai szerzők. Ezek elsősorban magyar tárgyúak, de van köztük számos olyan, nem magyar vonatkozású szócikk is, amelyet az alapmű nem tartalmazott, de a szerkesztőbizottság a hazai olvasók számára kiemelkedően fontosnak ítélt. A nyolc éven keresztül tartó munkában a szerkesztőség állandó munkatársai mellett 372 fordító, 27 szaklektor, 69 tanácsadó és szakíró vett részt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kisb92 #2
    Az angol wikipédia 2 millió, minőségi cikk felett. A magyar nemrég elérte a 70 ezret, lehet fordítani, és ingyen mindenkinek odadni!
  • kicsy #1
    Beírtam volna hogy tökjó dolog az ilyen, még ha fizetős is, de aztán megnéztem a honlapot - sajnos nagyon gány, kinézetileg legalábbis, egyszerűen igénytelen. Gyorsnak gyors, ami valóban meglepő egy ASP.NET-es cucctól, de nem hiszem hogy túlzottan le van terhelve perpill :)