Gyurkity Péter

Irodai szoftvercsomagot várnak az Adobe-tól

Egy homályos nyilatkozat után keltek lábra azon találgatások, amelyek szerint az Adobe irodai szoftvercsomagon dolgozik és ennek piacra dobásával a Microsoft Office közvetlen riválisaként lépne fel.

Mike Downey, az Adobe munkatársa a Wired.com magazinnak adott nyilatkozatában egészen pontosan a következőket jelentette ki: "Bár eddig még nem nyilvánítottunk ki olyan szándékot, hogy szeretnénk betörni az irodai szoftverek szegmensébe, az Adobe Integrated Runtime platform fejlesztése révén nem is zárhatunk ki egy ilyen eshetőséget." Ebből máris többen azt a következtetést vonták le, hogy a cég az Office csomag megfelelőjén dolgozik.

Az Adobe Integrated Runtime (AIR, korábbi nevén Apollo) az internetes böngészők alá szánt kisebb-nagyobb alkalmazások, kódrészletek önálló asztali felhasználását könnyíti meg a fejlesztők számára. Ennek egyik példája a Google Gears, amely az erőforrások helyi elérését, az adatok adatbázisban történő tárolását, illetve JavaScript kódok párhuzamos futtatását teszi lehetővé. Az első funkció egyfajta továbbfejlesztett, profi gyorsítótárként is felfogható, elsődleges feladata a böngészés gyorsítása az egyes lapok, részletek háttérben történő letöltésével, ideiglenes tárolásával. Az adatbázis többek között a keresések gyorsítását hivatott megoldani, a harmadik funkció pedig gyakorlatilag a többszálas JavaScript futtatást teszi lehetővé.

A spekuláció szerint a platform fejlesztése megfelelő kiindulópont egy önálló offline szoftvercsomag elkészítéséhez, amely az Office közvetlen riválisaként jelenne meg a piacon. Ezzel természetesen a két cég is összeakasztaná bajuszát, hiszen a Microsoft nyilván nem nézné jó szemmel egy erős konkurens hirtelen felbukkanását. Ez persze jelenleg még találgatás, hivatalos információ nem elérhető a cég terveiről.

"Célunk egy olyan platform kiépítése, amelynek segítségével bármely cég fejleszthet alkalmazásokat a böngésző alá és asztali felhasználásra egyaránt" magyarázta Downey az AIR-ral kapcsolatban. Az még a jövő titka, hogy a béta státuszban lévő platform pontosan milyen irányba viszi el a fejlesztéseket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gee the CM #7
    Nem köll fölöslegesen szidni a termékeit, úgyis ingyen szerezzük be az összeset...
  • Yfel #6
    "Tok jo, akkor lassan lesz egy meglomhabb, bugos, 10-15GB telepitomeretu remek ki irodai csomag csomag:) "

    Arról elfeledkeztél, hogy mindezek mellett legalább kétmillióba fog kerülni
  • Vorpal #5
    Azt csinálná meg rendesen ami eddig van - az uj CS3 termékek katasztrófálisak,
    a PS cs3 ra nem tudok egyedül rosszat mondani.
  • turul16 #4
    Adobe nem arról híres, hogy szembe szál az MS -el.
    Majd meglátjuk.
  • s2rk2ny #3
    Inkább OpenOffice kompatibilissé kellene tenni az Adobe családot és akkor meg lenne oldva a helyzet...
    Minek ujból felfedezni a spanyol viaszt?
  • floatr #2
    :) aminek a memóriaigénye is hasonló nagyságrendű
  • Macc #1
    Tok jo, akkor lassan lesz egy meglomhabb, bugos, 10-15GB telepitomeretu remek ki irodai csomag csomag:)