Gyurkity Péter

A Samsungé az első Displayportos LCD

A Samsung - számos ilyen értelmű megkeresést követően - a világon elsőként készített el LCD-monitort Displayport bemenettel. A jó mutatókkal érkező kijelző sorozatgyártása azonban csak jövőre indul be.

Az első beszámolók szerint a 30 hüvelykes kijelző Displayportja 10,8 Gbps-os adatátviteli sebességet biztosít, amely több mint elegendő a 2560 x 1600 pixeles felbontás problémamentes kiszolgálásához 1,07 milliárd szín alkalmazása mellett. Az új csatlakozó feladata lesz leváltani a DVI, LVDS és VGA szabványokat, ám az első helyért várhatóan több vetélytárssal is meg kell majd küzdenie, mivel a HDMI is megjelent már a piacon, mégpedig a PS3 és néhány grafikus kártya jóvoltából.


Balra a Displayport, jobbra az eddigi, hagyományos csatlakozás

"Az utóbbi időszakban jó néhány megkeresés érkezett a számítógépgyártóktól, amelyek kivétel nélkül kifejezték érdeklődésüket a Displayport iránt. Ez eredményezte a fejlesztés felgyorsítását és a készülék megjelenését" - magyarázta Brian Berkeley, a Samsung LCD-üzletágának alelnöke. A szabvány 1.1-es verzióját még áprilisban fogadta el a VESA, ám azóta sem dőlt el, hogy a többség melyik versenyző mellé áll majd. A 6 ms-os válaszidővel, 1000:1 kontrasztaránnyal és a Super Patterned Vertical Alignment (S-PVA) technológiával, vagyis 180 fokos látószöggel érkező készülék nagyot lendíthet a Displayport esélyein, annál is inkább, mert a DVI esetében legalább két csatlakozóra lenne szükség ugyanilyen adatátviteli sebesség eléréséhez.

Bár korábban úgy gondolták, hogy a DVI már 2008-ra kiszorulhat a piacról, a dolgok jelenlegi állása szerint ez nem fog ilyen hamar bekövetkezni. A következő év azonban már a harc időszaka lesz, mivel a Sony által támogatott HDMI, valamint az AMD és az nVidia által is preferált Displayport kénytelen lesz megküzdeni nemcsak a vásárlók, hanem a gyártók kegyeiért is.

Bár a Samsung méretes monitorja - legalábbis a prototípus - már most készen áll, a sorozatgyártás csak 2008 második negyedévében indul be, vagyis az első példányokra durván egy évet kell majd várnunk. Arról nem esett szó, hogy ennek mi az oka.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • huuu #11
    Jó lenne ha nem 40 féle csatlakozó lenne.
    Megint ott tartunk, hogy gyarapodnak a szabványok.
    Hama-nak jó biznisz. Nekünk nem.
  • Cobra. #10
    Akkor így először a monitorgyártóknak kell ráállnia a DP használatára. Ha elegendő típus kapható már DP-vel (persze először itt is úgy kell megoldani, hogy legyen DP és HDMI vagy DVI csatlakozás), akkor már érdemes a videókártya gyártóknak DP portot rakniuk a videókártyákra. Gondolom a videovezérlőknél nem jelent komoly problémát a port támogatása.
  • dez #9
    Ez sajnos nem ilyen egyszerű. A DVI-I kimeneten a digitális jelek mellett analóg VGA is kijön, az adapter egyszerűen átvezeti egy VGA csatlakozóra. A DVI digitális jeleni és a HDMI (ami csak digitális) meg kompatibilis, így lehet egy egyszerű adapterrel összekötni. Azonban a DVI/HDMI és a DisplayPort - bár hasonló jeleket, de - eltérő protokollt alkalmaz.
  • dez #8
    Persze, mert az az is. :) A DisplayPort így néz ki:
  • Cobra. #7
    VGA-DVI átalakító létezik, DVI->HDMI is, valószínűleg lesz DVI-DP átalakító is, szóval nem értem miért gond. A régi analóg VGA csatlakozót már csak az alsó kategóriás monitorokra és videókártyákra szerelik fel, HDMI-t meg a DP-t meg nagy valószínűséggel át lehet alakítani a DVI-re. Senki nem jár rosszul, ha ezek után lesz 1 (vagy 2) DP meg egy HDMI kimenet a videókártyán a VGA, DVI és S-video helyett.
  • Taxy01 #6
    Tényleg idegesítő ez a sok csatlakozó. Mondjuk DVI-ből meg S/P-DIF-ből lehet HDMI-t csinálni.
  • waterman #5
    minek ennyi féle csatlakozó szbvány?? csináljanak már egyet. annyira unom, hogy a felhasználók vannak a gyártókért és nem fordítva.. a felhasználónak kell szívnia, mert a gyártók képtelenek kompromisszumokra egymás közt.
    ha ezután valaki versenyképes akar maradni, akkor rak a videókártya hátuljára DVI-t, HDMI-t, DisplayPort-ot meg pár veteránnak egy analóg s-videó kimenetet..
  • Inquisitor #4
    Csakhogy a tévéken HDMI van, aki akar nézni HD tartalmat vagy csak nem szereti az analóg zajt, az HDMI-vel köti össze, nem?
    Az eddig eladott HDCP-s monitorok nagy részén meg vagy DVI van, vagy DVI és HDMI. Most akkor ezek mind kuka, mert itt a DP?
  • Cobra. #3
    Viszont ha mind az AMD, mind az Nvidia támogatja, akkor elég nagy az esélye, hogy PC-s vonalon ez lesz a nyerő, nem a HDMI. Illetve még azt tudom elképzelni, hogy lesz DP a monitornak és HDMI az S-Video kimenet helyett a TV-knek.
  • bertino #2
    pénz és pénz