Hunter

A gyakorlatban is helyt áll a bionikus kéz

Jól működik az a gyógyászati segédeszköz, melyet a hadsereg kutató központja készíttetett. A Fejlett Védelmi Kutatási Projekt Ügynökség (DARPA) 35 intézettel együttműködve fejlesztett ki egy, az eddigieknél jóval megbízhatóbb, kifinomultabb, az agy által irányított műkart.

A kar a felhelyezéskor átdrótozott idegeken keresztül kapja az elektromos jeleket, azonnal reagálva viselője, Jesse Sullivan gondolataira, az eddigieknél jóval hatékonyabban adva vissza a valódi végtag mozdulatait. Sullivannek van összehasonlítási alapja, mivel egy elektromos balesetben olyan súlyos égési sérüléseket szenvedtek karjai, hogy mindkettőt amputálni kellett, így a kísérleti darab mellett egy másik, hagyományosnak mondható művégtaggal is rendelkezik, melynek jóval darabosabb a mozgása.

A fejlesztést vezető Dr. Todd Kuiken, a chicagói Rehabilitációs Intézet Művégtag Központjának igazgatója szerint az új eszköz még mindig nem helyettesíti maradéktalanul az eredeti végtagot, azonban hatalmas előrelépésnek számít az eddigi megoldásokhoz képest.


A DARPA jelenléte a projektben természetesen a katonai alkalmazást szolgálja, a hadsereg jelentése szerint ugyanis 411 amerikai katona vesztette el legalább az egyik végtagját Irakban, míg további 37 Afganisztánban, így a kormány rendelkezése szerint finomítani kellett a művégtagokon, különösen azok viselője testéhez, és nem utolsó sorban gondolataihoz történő csatlakoztatásán. Ez azonban egyike annak a több tucat katonai fejlesztésnek, melyet a civilek is kamatoztathatnak.

Az új technika kulcsa a Kuiken által kikísérletezett "izom újraidegezés" nevű eljárás, melyet öt másik betegén is alkalmazott. Sullivan esetében ez a váll idegeinek átirányítását jelentette, melyek egykor karjaihoz és mellizmához kötődtek. Az átültetett idegeken keresztül az agy által generált impulzusok elektródákba futnak, melyek az izmok helyett a kar számítógépéhez továbbítják azokat, ami a könyököt és a kezet mozgató motorokat vezérli, viszonylag jól adva vissza a hús-vér kar mozgását. A műkar négy különböző mozdulatot képes kivitelezni, míg az emberi kéz huszonkettőt, tehát van még mit behozni, azonban a DARPA folyamatosan kutatja a további finomítások lehetőségeit, melyhez kitűnő alapot szolgáltat Kuiken eljárása.

Sullivan elmondása szerint a bionikus megoldással tudja forgatni a felkarját, hajlítani a könyökét, forgatni csuklóját, valamint kinyitni és összezárni a kezét, ami pedig a legfontosabb, hogy egyidejűleg több mozdulat elvégzésére is képes. Sullivan a műtét után körülbelül hat hónappal jutott el odáig, hogy ösztönösen tudja használni a művégtagot, anélkül, hogy különösebben koncentrálnia kelljen a mozdulatra vagy mozdulatsorra. Új kezével képes villával enni, létrára mászni, illetve falat festeni, mint azt a mellékelt kép is mutatja, de akár egy fűkaszával is elboldogul.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • GyuriX2572 #37
    Nem tart valami messze a csúcstechnika :S
  • Anteris #36
    hülye : )
  • lekvároshurka #35
    Drága 1etlen Anterisem! Én és a többi kedves Forumozo megértjük irántam táplált meleg és öszinte érzéseid de szomoruan kell közölnöm én a lányokat szeretem :D kérlek BOCSÁS meg nekem és ne légy morci.Tisztelettel : én
  • fade2black #34
    nem csalódtunk IQdban.
  • L3zl13 #33
    "Mint a Discovery-s cikkben írják, a mellét megérintve úgy érzi, mintha a kezéhez értek volna"
    Azt már korábban bizonyították, hogy az agy tanulja az érzékelést illetve a test vezérlését, ezért logikus, hogy egy idő után az agy átalakítja a mellkas tapintásérzetét a kézre...
  • Anteris #32
    leszophatsz köcsög...
  • xk #31
    Én csak annyit tennék hozzá, hogy a kar nem közvetlenül az idegeken keresztül veszi az agy elektromos jeleit, hanem arról van szó, hogy az idegeket a karjából átkötötték a mellizmába, így ha mozgatni akarja a műkart, akkor egy izmot feszít meg a mellizmában, és a kar az izomműködést figyeli. Mint a Discovery-s cikkben írják, a mellét megérintve úgy érzi, mintha a kezéhez értek volna
  • L3zl13 #30
    Miért, csak nem kiderült, hogy hazudnak a politikusok! Ezt a sokkot. Alig térek magamhoz.
  • roliika #29
    Csak ide írtam, máshova nem fogom. Igaz, hogy nem sok köze van semmi tudományhoz, de vaoltak már itt olyan cikkek amire ez szintén elmondható. Továbbá megjegyezném, hogy látogatott oldal, aki pedig nem tudja miért háborognak az emberek, így legalább megérti, talán te is.
  • L3zl13 #28
    Jól van, most légyszives járd körbe az összes topikot és linkeld be mindegyikbe.

    Tudományos topikba miért kell ez a sz@r?