Berta Sándor

YouTube-videóban gratulált Tony Blair Sarkozynek

A brit miniszterelnök kihasználta a technika adta lehetőségeket és francia nyelven köszöntötte Nicolas Sarkozyt. A frissen megválasztott francia elnök csapata ugyanakkor még nem döntötte el, hogy marad-e a Second Life világában a Sarkozy-sziget.

Tony Blair a Downing Street hivatalos YouTube-oldalán közzétett videóban gratulált Sarkozynek - méghozzá francia nyelven. A közeljövőben lemondani akaró brit miniszterelnök az egyetlen olyan vezető politikus a világon, aki saját állandó YouTube-csatornát tart fenn és az üzeneteit így is elérhetővé teszi a felhasználók számára. A 3 perc 43 másodperces nyilatkozatban Blair kifejti, hogy nagyra becsüli, sőt barátjának tekinti Sarkozyt.

"Nicolas Sarkozyt jól ismerem és nagyon kedvelem, tisztelem őt. Egy erős vezető és tudom, hogy szoros kapcsolatot akar fenntartani Nagy-Britannia és Franciaország között. Ebből a kapcsolatból nemcsak a két állam, de Európa és az egész világ is profitálhat majd" - mondta többek között Tony Blair.


A kormányfő szól a mindkét ország előtt álló kihívásokról, elsősorban a globalizációról, a gazdasági változásokról, és az olyan új gazdasági hatalmak megjelenésének hatásairól, mint Kína és India. Blair egyenes utalást tesz az Amerikával fenntartott szövetségesi viszony fontosságára, mondván: Nagy-Britannia és Franciaország az egymással, az Európán belül és "természetesen" az Egyesült Államokkal fennálló szövetségesi kapcsolatokon keresztül tudja befolyását érvényesíteni.

A videoüzenet mellett egy másik kérdés is foglalkoztatta az elmúlt napokban az új francia elnök embereit. Alig értek véget ugyanis a francia elnökválasztás utáni ünnepségek, Sarkozy és tanácsadói máris azon gondolkoznak, hogy mi legyen a kampány alatt a Second Life világában létrehozott Sarkozy-szigettel. Mint ismeretes, még a kampány idején jelentek meg a világhálón és ezen belül a Second Lifeban is az elnökjelöltek. Az első, aki ezzel a megoldással élt a szélsőjobboldali Jean-Marie Le Pen volt, akit előbb Segoléne Royal, majd Nicolas Sarkozy is követett.

"Tanácskozni fogunk a sziget jövőjéről" - jelentette ki Loic Le Meur blogger, aki Sarkozy internetügyi szakértője. A Le Meur hozzátette: a Second Life szigeten virtuális tűzijátékkal, igazi partihangulatban ünnepelték Sarkozy hívei az elnökválasztási győzelmet. Voltak érdekes pillanatok is. Ezek közé tartozott, amikor a virtuális világban zajló kampányban Ségolene Royalt képviselő Désir d'Avenir nevű szervezet egyik aktivistája megjelent és gratulált a győzteseknek.

A szakértő szerint három lehetséges út van: az első, hogy Sarkozy pártja, az UMP megtartja a szigetet, a második, hogy az a jelenlegi üzemeltetők vagyis Sarkozy kampánytanácsadóinak a tulajdonában marad, a harmadik lehetőség pedig hogy megszüntetik a Sarkozy-szigetet.

Blair francia nyelvű köszöntője

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • adamboro #8
    Kit érdekel, hogy Blair-nek saját videocsatornája van a youtubeon. Politikai indittatású cikkből így is túl sok van már itt. Aki politikára kiváncsi, meg olyat akar olvasni hogy, ki hogy és hol gratulál a másiknak politikai győzelméért, az nem az sg-re jön olvasni, hanem kinyit egy népszavát, vagy hasonló online megfelelőjét és ott annyi ilyen szart olvashat amennyit csak akar.

    Éppen ezért kérném a T.Szerkesztőket, hogy a jövőben egy it-vel és tudománnyal foglalkozó lap ne jelenítsen meg politikai tartalmú anyagot.
    Remélem, hogy ezzel nem csak én vagyok így.
  • selyem #7
    még merje valaki azt mondani hogy az sg nem halgatt a felhasználók szavára:
    ".....Second Life ról szóljon az összes cikk könyörgök légyszi namá, nelegyetek gonoszak hogy csak hetente van róla cikk......" -tegnap 21:04 irtam (ide: Európaiak adják a Second Life többségét - hozzászolásba)
    és mit látt szemmem? "marad-e a Second Life világában a Sarkozy-sziget?"
  • Tetsuo #6
    Pl reálbérnövekedés.
  • ssdb #5
    mik nem lesznek még itt.
  • Ronny #4
    de legalább a két ember egy kaliberű szemét.
  • Sanyix #3
    Lehet utóljára volt ilyen, a jogvédő hiénák széttépik a youtubet is...
  • Cat #2
    jaj, ne adj ötleteket, mert nemsokára külön videócsatornát csinál gyurcsány is :)
  • AranyKéz #1
    Sokkal színvonalasabb mint kedves miniszterelnökünk blogja.