MTI

Informatikai inkubátorház romáknak

Informatikai inkubátorhálózatot építene ki romák számára az ország egész területén a Szegényeket és Rászorultakat Segítő Alapítvány; a tervet a kormányhoz is eljuttatják - közölte csütörtökön Orsósné Varga Mária, a szervezet elnöke sajtóértekezleten, amelyet a Kirekesztődés vagy integrálódás című konferenciához kapcsolódóan tartottak Budapesten.

Az informatikai központok célja az lenne, hogy a romáknak speciális számítástechnikai képzéseket indítsanak - mondta az MTI-nek Orsósné Varga Mária, hozzátéve, hogy 3-4 régióban kezdenék el a programot: Budapest mellett Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén és Somogy megyében. Az induláshoz 200-250 millió forint szükséges, ehhez pályázatokon szeretnének hozzájutni.

A távirati iroda azon kérdésére, hogy a roma informatikai központok miben különböznének a már létező teleházaktól, Orsósné Varga Mária elmondta: a cigányok nem járnak a már működő házakba, mert "zavarban" vannak, a saját infoközpontjukban viszont roma oktatókkal találkoznának. A külön inkubátorházak nem erősítenék a romák szegregációját - mondta el az MTI-kérdésére az alapítványi vezető.

Orsósné Varga Mária hangsúlyozta: a romák integrálásához elengedhetetlen az oktatás, emellett a romatelepek felszámolására is szükség lenne. Az alapítványi vezető szerint rendkívül fontos a kormány pénzügyi és szakmai támogatása, azonban egyre nagyobb szerep jut a civil szervezeteknek a romakérdés megoldásában.

"Tudomásul kell venni ebben az országban, hogy 40-50 év múlva minden második, harmadik ember cigány lesz. És ha most nem ad a kormány lehetőséget, hogy ez a generáció kinőjön a munkanélküliségből, analfabetizmusból, akkor negyven év múlva nem lesz aki termeljen az országnak, és az ország össze fog omlani" - indokolta a romák integrálásának szükségességét Orsósné Varga Mária. Az alapítványi vezető hozzátette: nemcsak a többségi társadalomnak, hanem a romáknak is szemléletváltásra van szükségük, ők azonban nyitottak a változásra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Balea #15
    "Az alapítványi vezető hozzátette: nemcsak a többségi társadalomnak, hanem a romáknak is szemléletváltásra van szükségük, ők azonban nyitottak a változásra. " Hát ez nagyon érdekes... Szerintem a romák már kaptak rengeteg lehetőséget a szemléletváltásra (ami jó sokba került a többségi társadalomnak), csak valahogy eddig nem sikerült ez a váltás...
    Ha valóban ennyire nyitottak lennének a változásra, akkor nem a posta előtt gyülekeznének hó elején a segélyért, amit 2-3 nap alatt eldorbézolnak, hanem a gyerekeikre kiiskolázására költenék. Amerikában is van kisebbség, de ott egy fekete gyerek legalább megpróbál kitörni a gettóból (tanulás, sport, zene, stb.) és a családja amennyire teheti, támogatja ebben.
    A Rózsadombról papoló politikus pajtások fogadjanak maguk mellé 1-2 roma családot, talán akkor megértenék, hogy miért "szereti" a kisebbséget az adófizető társadalom.
  • Tetsuo #14
    "Tudomásul kell venni ebben az országban, hogy 40-50 év múlva minden második, harmadik ember cigány lesz."
    qrvaélet h disszidálok..
  • szombi #13
    Informatikai inkubátorház romáknak - éljen az elkülönítés és szegregáció!!!
  • Deffyant #12
    "Tudomásul kell venni ebben az országban, hogy 40-50 év múlva minden második, harmadik ember cigány lesz. ''
    hát ha itt ez lesz a helyzet, akkor máris tudok 1 helyet ahol nem leszek 40-50 év múlva
  • Penge4 #11
    Az alapvető életfunkciókat ellátja, akár az oroszlánok a vadonban...
    Ha már nem marad fehér ember, akkor ott lesznek a kínaiak, akiken élősködhetnek.
  • szombi #10
    "Tudomásul kell venni ebben az országban, hogy 40-50 év múlva minden második, harmadik ember cigány lesz. ''

    Szerintem nem lesz ez így, mert éhen fognak halni, mert nincs kitől lopni...
  • szivar #9
    Amúgy meg érdekes. A mikor elkapja őket a police x méter vellanydróttal, nem jönnek zavarba. Amikor a házigazda meglepi őket a nyaralójában, mert éppen szedik ki a válaszfalakat, meg az ablakokat, akkor sem jönnek zavarba. Amikor fényes nappal megkéselnek||megvernek valakit -mert az fehér, azt szabad, joguk van hozzá, meg amúgy is zavarta őket- akkor sem jönnek zavarba. Mint ahogy a kocsmában illetve a tömött tömegközlekedési járműveken sem, ahol azért tévedésből belnyúlnak ám a másik zsebébe is néha-néha...

    Még mielőtt valaki lerasszistázna, közölném hogy meglátásom szerint nem az a paraszt aki a földet túrja, hanem az aki az orrát. Nem is az a cigány, akinek barnább a bőre, hanem az aki úgy viselkedik.
  • htmm #8
    Éljen a faji alapon történő megkülönböztetés. Ha én nyitnék egy teleházat és közölném, hogy csak magyaroknak, felkoncolnának...
  • 1488 #7
    "segíteni kell nekik"

    ennél többet vazz?! így is mindent megkapnak amiért én keményen megdolgozom!
    ingyen élnek és még van pofájuk minket szidni, bűnözni és egyebek...
    ezeket irtani kell nem segíteni...
    én nagyon félek attól a "40-50 év múlva"-tól... amikor minden 2. ember cigány lesz...
  • Chriss745 #6
    Persze, internetet nekik, még mit nem? Már így is az én adómból élnek. Én bevezetném azt, hogy aki még életében nem dolgozott (legalább egy rohadt adószáma leygen), az ne kapjon alanyi jogon semmit. Mire fel?