SG.hu

Vakoknak szoftver, romáknak és mozgássérülteknek ingyenes internettanfolyam

Vakok és látássérültek számára könnyíti meg az internetezést az az ingyenes szoftver, amely a letöltött weboldalak tartalmát hangos szöveggé alakítja. A fejlesztő egy alapítvánnyal és a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségével ingyenes internettanfolyamot is indít romáknak és mozgáskorlátozottaknak.

Vakoknak és és gyengénlátóknak fejlesztett ki internetes szolgáltatást az Axelero, a Speech Technology Kft. és a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége. A szolgáltatás lelke egy ingyenesen letölthető szoftver, amely a weboldalakon megjelenített szöveges tartalmakat és a kiadható parancsokat olvassa fel egy beszédszintetizátor segítségével. Az Origo portál elindította a Hírmondó szolgáltatás kifejezetten látássérülteknek szóló változatát, amelyben a szöveges tartalom mellett sem képek, sem grafikai vagy design-elemek nincsenek. A látássérültek így egyszerűen boldogulnak a böngészéssel.

Más weboldalakat is felolvas a szoftver

A szoftver már a telepítés során hangosan olvassa fel a képernyőn megjelenő üzeneteket, így a látássérültek külső segítség nélkül, billentyűparancsokkal használhatják a szolgáltatást. A rendszer alapesetben a portál híreit alakítja beszédhanggá, de a Fájl/Megnyitás opcióval más weboldalak szövegeit is élőszóvá lehet alakítani. A program lehetőségeit az korlátozza, hogy a legtöbb weboldal grafikus információkkal és szövegekkel zsúfolt, ami nehezíti a hang alapú navigálást. A készítők ezért arra buzdítják a tartalomszolgáltatókat, hogy szintén készítsék el saját oldaluk szöveges, látássérültek számára is egyszerűen használható változatát.

A rendszer kifejlesztése több mint tízmillió forintba került, ehhez a hármas konzorcium 6,5 millió forintot nyert az Informatikai és Hírközlési Minisztérium fogyatékosoknak szóló tartalomszolgáltatásokat támogató pályázatán.

Internettanfolyam indul romáknak és mozgássérülteknek

Az Axelero anyacégével, a Matávval ingyenes internettanfolyamot indított mozgáskorlátozottak és romák számára. A négyórás tanfolyam célja, hogy az elméleti és gyakorlati alapismeretek átadásával kedvet csináljon az internet használatához. Az oktatás teljesen ingyenes, a részvételhez a MEOSZ-nál és a Mediátor Alapítvány - Roma Centrumnál kell regisztrálni.

A négyórás oktatáson a résztvevők 10-15 fős csoportokban ismerkedhetnek meg az internettel, minden jelentkező külön számítógépen gyakorolhat. A tanfolyamokat a MEOSZ és Mediátor által biztosított termekben szakképzett oktatók tartják. A program decemberig tart, az oktatásokon a szervezők becslése szerint 650-en vehetnek részt. Decemberben az eredmények értékelése után dől el, hogyan és milyen célcsoporttal folytatódik tovább az oktatás.

A világhálót népszerűsítő tanfolyamot külföldi mintára hozta létre a távközlési cég: Németországban a Deutsche Telekom és a német munkaügyi minisztérium közös programjában százezer, főként háztartásbeli nő sajátította el a netezés alapjait.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]PAStheLoD #1
    na ez már kicsit sok.. romáknak az oké de sajnálatomra magyarországon a romák statisztikailag és a társadalom tudatában egyet jelentenek a lopós semmirekellő lógós emberekkel akik ráadásul még nem is tudnak magyarul csak bazzmegezni meg pénzt kunyerálni.. és segélyekért gyereket szülni... szánalmas (.hu) és tudom hogy vannak rendes dolgos romák is nem tudom hogy mit éreznek de valami halvány fogalmam lehet róla így elgondolkodva azon amit írtam... őket ugyanúgy beskatujázzák (igen énis...) mint azokat akiket már említettem hogy nem éppen a mintapolgárt testesítik meg...

    /flame and politics = off