SG.hu

KSH: éles a verseny az internetszolgáltatásban

Szépen nőtt tavaly az internet-előfizetők száma, de az ezzel foglalkozó társaságok bevétele még jobban hízott - derült ki a KSH ma közzétett adataiból.

2006 utolsó negyedévében tovább bővült a széles sávú internet előfizetőinek tábora, egy évre vetítve közel harmadára esett vissza a betárcsázós (dial-up) szegmens. A mobil-előfizetések száma megközelítette a 10 milliót, a kábeles telefonálás terjedése ellenére folytatódott a vezetékes vonalak számának csökkenése. A mobiltelefonokról kezdeményezett beszélgetések összesített percideje 81%-kal volt magasabb, mint a vezetékes hálózatban indított (nem internetcélú) hívásoké. Az internet-hozzáférési szolgáltatásokból származó nettó árbevétel továbbra is dinamikusan emelkedik.

A mobil-előfizetések száma a negyedév folyamán 362 ezerrel növekedett, s az időszak végére majdnem elérte a 10 milliót. A feltöltőkártyás előfizetések száma egy év alatt 82 ezerrel emelkedett. Az előző év azonos időpontjához képest az előfizetői állomány 646 ezerrel, 7%-kal lett magasabb. A 100 lakosra jutó mobil-előfizetések száma a negyedév végén 99,1 volt. A mobilhálózatban a negyedév folyamán 13%-kal több hívást kezdeményeztek, mint az egy évvel korábbi időszakban. Ennél is nagyobb mértékben, 25%-kal emelkedett a mobiltelefonálással töltött összes percidő. Egy előfizetésre átlagosan 326 percnyi beszélgetés jutott, ez 17%-kal több, mint egy évvel korábban.

A (szintén vezetékes besorolású) kábeltelefonos szolgáltatások körének további dinamikus fejlődése sem tudja megállítani a vezetékes fővonalak számának folyamatos csökkenését. 2006. IV. negyedév végén - előzetes adatok szerint - 3,4 millió vezetékes fővonal volt üzemben, 93 ezerrel kevesebb, mint 2005 azonos időpontjában és 24 ezerrel kevesebb, mint az előző negyedév végén. A 100 lakosra jutó vezetékes fővonalak száma a negyedév végén 33,4 volt. Az ISDN-vonalaknak a vezetékes előfizetéseken belüli aránya változatlanul 17%.

A vezetékes vonalakról indított hívások száma 15, időtartama 16%-kal csökkent az előző év IV. negyedévéhez képest. A visszaeséshez az egyre inkább terjedő ingyenes internetes telefonálási lehetőség is hozzájárul. Az egy vezetékes vonalra jutó hívások (adatcélú forgalommal együtt számított) időtartama 603 perc volt, ami 14%-kal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában. A vezetékes hálózatokban indított hívások átlagos időtartama 3,3 percet, internethívások nélkül 3,0 percet tett ki.

Miközben a beszélgetések száma - internethívások nélkül - egy év alatt 13%-kal csökkent, átlagos időtartamuk 5%-kal nőtt. Továbbra is fennáll, hogy az árak esése és a gyakran jelentős ingyenes idősávot is tartalmazó akciós díjcsomagok terjedése nyomán az előfizetők kevesebbszer, de hosszabb ideig beszélgetnek. A vezetékes vonalról kezdeményezett adatcélú hívások száma 53, időtartama 50%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest.


2006 IV. negyedévében az internetszolgáltatók száma 231 volt, 30-cal több, mint egy évvel korábban. A piac erősen koncentrált, 20 cég mondhatja magáénak az előfizetések 90%-át. 2006 utolsó negyedévének végére az internet-előfizetések száma ismét nagyobb ütemben, több mint 11%-kal növekedett. A mutató most 32%-kal volt magasabb, mint a 2005. év végén.

Az internetpiac dinamikus fejlődése - az egyre korszerűbb technológiák térnyerése mellett - a szolgáltatók közötti élesedő versenynek is köszönhető. A 2005-ben megkezdődött jelentős szerkezeti átalakulások ebben a negyedévben is folytatódtak. A széles sávú interneten belül éves viszonylatban ismét a kábelhálózatos előfizetések gyarapodtak gyorsabban, közel 77%-kal, az xDSL-é ennél kevesebbel, 60%-kal. A vezeték nélkülia/ internet is rohamosan terjed, a 214 ezer feletti előfizetőszámmal már megközelítette a 17%-os arányt.

A széles sávú (kábel- és xDSL-) internet-előfizetések száma egy év alatt 66%-kal nőtt, és már 11-szer akkora, mint a kapcsoltvonali és az ISDN-előfizetéseké összesen. Ez utóbbi közel harmadára esett vissza egy év alatt. Az összes előfizetéseken belül 2005 IV. negyedévéhez képest csaknem negyedére zuhant a betárcsázós (kapcsoltvonali és ISDN együtt), csökkent a bérelt vonali, jelentősen növekedett az xDSL-, a kábeltévés és a vezeték nélkülia/ szegmens előfizetéseinek aránya.

Az internetszolgáltatásokból származó nettó árbevétel a negyedik negyedévben meghaladta a 24,4 milliárd forintot, ami 44%-kal volt több az egy évvel korábbinál.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!