SG.hu

Trendek az információtechnológia területén

A legnagyobb növekedési potenciállal rendelkező területek: IT utility szolgáltatások, IPTV és mobiltelevíziózás, digitális jogkezelés (DRM), biometrika, beágyazott rendszerek (embedded systems), szolgáltatásorientált architektúrák (SOA).

Az információs technológia és a telekommunikáció átrendezi a gazdasági folyamatokat: az infokommunikációs technológiák használata nyomán piacok egyesülnek, korábban egymástól élesen elváló folyamatok kerülnek közel egymáshoz, s megszokottá válik, hogy korábban elérhetetlen adatokhoz bármikor hozzájuthatunk. A Roland Berger stratégiai tanácsadó cég egy tanulmányában arra vállalkozott, hogy megvizsgálja, középtávon az infokommunikációs iparág fejlődését milyen trendek határozzák meg, s 2010-ig az ágazaton belül hol lehet a legnagyobb fejlődésre számítani. Kiderült, hogy a beágyazott rendszerek (embedded systems) piaca önmagában 135 mrd eurót tesz ki, és további 9 százalékos növekedése prognosztizálható. Jelentős növekedés várható ezen kívül a szolgáltatásorientált architektúrák (SOA), az IT utility, a biometrika, a digitális jogok menedzsmentje (DRM) és a mobiltelevíziózás területén.

A legnagyobb európai stratégiai tanácsadó cég, a Roland Berger a német információs technológiai cégek szakmai szövetségével közösen készítette el legújabb tanulmányát. "A szakma képviselőinek véleménye alapján az ágazat fejlődésében négy olyan megatrendet találtunk, amelyek egyértelműen meghatározzák a következő évek fejlődési irányát" - emelte ki a tanulmányból Schannen Frigyes, a cég budapesti irodájának ügyvezető igazgatója. A tanulmány megállapításai szerint az ágazat vállalatainak és piacainak jövőjét néhány nagy megatrend határozza majd meg.

Az ágazatban használt technológiák közötti különbség eltűnik, a platformok összenőnek, s az eddig egymástól elkülönült piacok, például a vezetékes és mobil- valamint a kábelhálózati szolgáltatások összeolvadnak. A vállalatokon belül zajló folyamatok és az ehhez rendelt funkciók, például a kutatás, a beszerzés, a gyártás vagy az értékesítés fokozatosan önállósulnak, és újfajta kombinációkban lépnek kapcsolatba egymással. Az információs technológia egyértelműen támogatja ezt a flexibilis üzleti folyamatfejlődést.

Az infokommunikáció és a hozzá tartozó technológia egyre gyorsabban hatja át környezetünket. Minden elektronikus készülékben megjelennek a hardver- és szoftver-alkatrészek, s az egyes készülékek "láthatatlan hálózatot" alkotva rendszerekké állnak össze. Exponenciálisan nő az elektronikusan tárolt adatok mennyisége a világon. Az információs és kommunikációs technológia nemcsak motorja ennek a fejlődésnek, hanem új feladatot is kapott: hatékonyan menedzselni az adatokat és gondoskodni arról, hogy azokhoz korlátlanul hozzá lehessen férni.

Az infokommunikáció stratégiai növekedési területei

A tanulmány a fenti megatrendek alapján 300 infokommunikációs technológiát és szolgáltatást vizsgált meg. A kapott adatokat elemezve a szakértők végül hat olyan piaci növekedési szegmenst találtak, amely az elkövetkezendő esztendőkben meghatározza majd az ágazat fejlődését. "A növekedési potenciál mellett a területek kiválasztásakor az is nagy szerepet játszott, hogy az adott szegmensben alkalmazott műszaki megoldások milyen jelentőséggel bírnak más technológiák vagy más ágazatok üzleti modelljei számára" - tette hozzá Schannen Frigyes.

A Roland Berger tanulmánya szerint a legfontosabb terület a beágyazott rendszerek, az "embedded systems" piaca, amelynek globális nagyságát a kutatók kb. 138 milliárd euróra becsülték. Ilyen rendszerek találhatók ma a pacemakerekben vagy a computer tomográfokban (CT) éppen úgy, mint az autók légzsákjait irányító elektronikában. A tanulmány szerint 2010-ig ez a szegmens átlagosan évi kilenc százalékkal mintegy 194 milliárd euróra nő majd. A második terület a szolgáltatás-orientált architektúrák (SOA) szegmense. Ezeket egy-egy alapszoftverre építve készítik el úgy, hogy azok önálló modulokká válva a megrendelők speciális igényeit elégítsék ki. A kutatók ezt a piacot 2010-ben mintegy 40 milliárd eurósra becsülik.

A harmadik legfontosabb növekedési terület az informatikai támogató szolgáltatások (utility services) szegmense. Ide tartoznak például a mail-szerverek vagy az internet-szolgáltatások. A utility szolgáltatások számítógép-teljesítményt, programokat és rugalmas adatelérési lehetőséget biztosítanak a felhasználóknak úgy, hogy ehhez a cégeknek nem kell saját számítógépes kapacitásokat kiépíteni. Jelenleg az ilyen típusú szolgáltatásokhoz kapcsolódó árbevételek az egész világon 23,5 milliárd eurót tesznek ki, ám 2010-ig a piac - a Roland Berger szakértői szerint évi 35 százalékos emelkedést produkálva - 106 milliárd euróra nő majd.

Ugyancsak jelentős fejlődés előtt áll - s ez a tanulmány által kiemelt negyedik terület - a televíziózás. Néhány éven belül a média teljes jogú tagjává érik a internetes tévé (IPTV) éppen úgy mint a mobiltelevízió. A szakértők nagy lehetőségeket látnak a jelenleg még csak csíráiban létező biometrika piacban. A biometrika olyan eljárásokat takar, amelyeket az információs technológiában személyek azonosítására használnak. A jelenleg még csak kétmilliárd eurós piac 2010-ig - tekintettel az informatikai biztonságban betöltött rendkívül nagy szerepére - ötmilliárd euróra nőhet.

A Roland Berger ezen kívül kiemeli a digitális jogok menedzselésével összefüggő tevékenységeket (DRM) is. Ide tartoznak a digitális tartalmak szerzői- és értékesítési jogaival, azok egyéni felhasználásával és elszámolásával összefüggő technológiák. Ez a piac jelenleg még csak mintegy 500 millió eurót tesz ki évente, de 2010-re kétmilliárd euróra nőhet, vélik az elemzők.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!