Gyurkity Péter

3 millió dollárt fizet egy adware cég

A tengerentúlon 3 millió dollárra büntettek egy adware céget, amiért annak szoftvere a felhasználók jóváhagyása nélkül települt fel a számítógépekre. A vállalatnak módosítania kell programját.

A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság azzal vádolta a Zango céget, hogy 2002 és 2005 között partnerei egész hálózatán keresztül terjesztette szoftverét különböző ingyenes csomagok részeként és a program a felhasználók jóváhagyása nélkül települt fel. Ezekben a csomagokban díjmentes tartalmakat, játékokat, képernyővédőket és böngészőkhöz szánt frissítéseket ígértek, miközben a szoftver a háttérben feltelepült és ezt követően nyomon követte a felhasználók internetes barangolását.

A korábban 180solutions néven tevékenykedő vállalkozás a szoftver felfedezését és eltávolítását is igyekezett megakadályozni, vagy legalábbis megnehezíteni annak álcázásával. Partnercégei a vádirat szerint különböző biztonsági réseket kihasználva érték el, hogy minden értesítés nélkül telepedjen fel a program, amely a három év alatt becslések alapján csak az Egyesült Államokban mintegy 70 millió alkalommal hajtotta végre a manővert, és nagyjából 6,9 milliárd felugró ablakban megjelenő reklámért volt felelős. A Zango azzal védekezett, hogy - bár fizetett partnereinek a szoftver mellékeléséért - 2005 októberében megszüntette kapcsolatait és felhagyott a kétes módszerrel.

Az FTC a határozatban arra kötelezte a céget, hogy módosítsa szoftverét. Ennek célja többek között a felhasználók engedélyének kikérése a telepítés alatt, az álcázás elhagyása, illetve az eltávolítás megkönnyítése. A január 1. előtt "megfertőzött" számítógépeken számukra tilos bármilyen felugró reklám megjelenítése, vagy egyéb módon történő kapcsolatfelvétel. Ez utóbbi is arra hivatott, hogy a program kizárólag a felhasználók engedélyé esetén lépjen működésbe.

Szakértők máris nagy jelentőségű lépésként értékelik a döntést, amely a Zango vezetői szerint is világos üzenet az ingyenes tartalmakat kínáló cégek felé. Szükség is van erre, hiszen az adware már tavaly is egyre több bosszúságot okozott az internetezőknek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MrPrise #8
    Ki kapja a pénzt?
  • FtranX #7
    én kapásból bezáratnám az összes ilyen céget.
  • Indigo #6
    Ezt mindenki tudja, de valahol el kell kezdeni a tisztogatást.
    Csak mostmár ne álljanak meg és vegyék sorba az összeset.
  • Mipi #5
    Hát valahogy nem csak ez az 1 cég van ami feltelepíti a háttérben a programját!
  • Alec #4
    szerintem ezért börtön járna.. a megrendelőnek és a fejlesztőjének egyaránt
  • nfr #3
    keveslem a 3 milkót
  • InfectedMann #2
    vegyék csak el mindenki kedvét a kéretlen reklámoktól
  • bertino #1
    vesszen a férgese!