Gyurkity Péter

Elkészült a Windows Live keresője

A Microsoft elkészült a Windows Live Search és a Live portál végleges verziójával, amelynek elsődleges feladata felvenni a harcot a Google szolgáltatásaival. A cég jobb eredményeket és nagyobb sebességet ígér.

A Windows Live csomag nagyjából egy évig tartó bétateszt után immár végleges formájában áll az internetezők rendelkezésére, a szoftvercég állítása szerint minden eddiginél hatékonyabban és gyorsabban. A hétfőn kiadott közlemény fontos mérföldkövet említ, amely nemcsak a szolgáltatások üzletág és a keresőplatform, hanem az egész vállalat szempontjából kiemelkedő fontosságú. A cél változatlan: életképes alternatívát kínálni a Google-lal szemben, méretes szeletet kiharapni a gyorsan növekvő területből.

A portálon a mára megszokottá vált szolgáltatások közül válogathatunk: keresgélhetünk az interneten fellelhető oldalak, írások, képek, videók, blogok, vagy akár RSS linkek között, a Microsoft azonban igyekezett egyéb finomságokkal kiegészíteni, tovább tökéletesíteni az oldalt. A találatok pontossága, illetve a keresések lerövidítése érdekében felhasználják a korábban általunk, illetve mások által indított felhasznált listákat, az oldalak puszta felsorolása mellett keresgélhetünk azok teljes tartalmában - feleslegessé téve saját keresőiket - a képeknél pedig egy oldalon megkapjuk az összes eredményt, és mi magunk állíthatjuk be a bélyegek méretezését.

A szoftvercég tavaly novemberben jelezte, hogy a webszolgáltatások területe felé mozdul el. A kezdeményezés az Xbox Live ötletén alapul, itt viszont a konzolos játékok és az azokhoz kapcsolódó szolgáltatások helyett a már jól ismert alkalmazásokat és kiegészítőket teszik elérhetővé. Példaként említhető az Office Live, a Messenger azonnali üzenetküldő, a biztonságért felelős OneCare Live és Safety Center, illetve számos egyéb, kisebb-nagyobb program, amely mind a portál részévé vált. Az újításhoz természetesen a Windows Vista is illeszkedik: az IE7 kezdőoldala rögtön ide hoz el minket, és egyéb hivatkozások révén is a portálra jutunk el.

Redmondban abban reménykednek, hogy a Live szolgáltatásokkal kifoghatják a szelet a Google hálójából, vagyis a keresőcég eddigi legnagyobb előnyét felhasználva sorakozhatnak fel Szergej Brinék mellé. Kérdés, hogy a felhasználók milyennek találják majd az ajánlatot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BiroAndras #23
    "De még mindig az a lényeg, hogy rosszabb cuccokat adnak el mint a konkurensei (csak hogy példával éljek, mint az Apple)"

    Szerintem ez egyáltalán nem így van.

    "igen, a Vista nem lett rossz, de a grafikus felületet leszámítva nincs benne annyi egetrengető változás"

    Látod, erről beszélek. Az emberek nagy részének halvány fogalma sincs az egészről. A változások többsége nem látszik egy screenshot-on, viszont sokkal fontosabbak, mint a kinézet.

    "és a változások többsége is egy 2005 elején kiadott oprendszerről van másolva"

    Egyrészt a Vistát már 2001 óta fejlesztik, és eredetileg 2003-2004 körül ki is jött volna. Szóval inkább a többiek másolták.
    Másrészt az OSX-hez legfeljebb kinézetében hasonlít.

    "mégis a felhasználók megveszik, mert nem felvilágosultak az alternatívákról..."

    Igazából nagyon kevesen ismernek jól egynél több OS-t (az az egy lehet win, linux, osx, bármi), így objektív döntést nem is lehet hozni.
    Egyébken ebből nem következik, hogy az emberek nem win-t használnának, ha ismernének mást is.
  • RoD #22
    Nem kell hozzá 10 év, de 4-5-6 hónap mindenképp. Ez nagyban függ a keresőrobottól is.
  • mousee #21
    Akkor már alapból veszítettek :) 10 évet behozni úgy, hogy a konkurencia is egyre csak fejlődik, lehetetlen :P
  • RoD #20
    Azon ne csodálkozzatok, hogy az MS keresőmotorja kevesebb találatot ad mint a konkurencia, mivel egy teljesen új nulláról indított keresőrendszerről van szó.

    Ezek a keresők nem úgy működnek mint amikor a valaki a gépén elindítja a fájlkeresést és végignézi az egész meghajtót van-e találat.

    Keresőbotok pásztázzák az oldalakat bizonyos időközönként, lekövetve az ott található hivatkozásokat és így kerülnek bele az oldalak a kereső adatbázisába.

    Remélem így már mindenkinek világos az a tény, hogy minél régebbóta üzemel egy internetes keresőszolgáltatás, annál több keresési eredményt ad vissza.
  • csorfab #19
    Persze, az nyilvánvaló, hogy most már rengeteg munka van a termékeikben, a Vista is valami 50 millió sorból áll asszem...

    De még mindig az a lényeg, hogy rosszabb cuccokat adnak el mint a konkurensei (csak hogy példával éljek, mint az Apple), - igen, a Vista nem lett rossz, de a grafikus felületet leszámítva nincs benne annyi egetrengető változás, és a változások többsége is egy 2005 elején kiadott oprendszerről van másolva (OSX Tiger) - mégis a felhasználók megveszik, mert nem felvilágosultak az alternatívákról...

    Egyébként most a Vistával valóban legalább valami naprakész cuccot csináltak...
  • BiroAndras #18
    "nem éppen idevágó de most láátam egy műsort a Vista védelméről.. azt mondták hogy a vírusirtó szoftverek készítőinek gyakorlatilag fel kell törniük a vistát hogy azon kereni lehessen bármit is egy külső programmal... erre az M$ csak annyit böffentett hogy azért van ez így hogy még biztonságosabb legyen.."

    Szerintem teljesen egyértelmű. Ha a víruskereső nem tud átjutni a védelmen, akkor a vírusoknak se lehet könnyű. Egyébként nyílván meg fogják oldani idővel, ha lesz jobb dokumentáció, és kitapasztalják a Vistát.

    "Nem azért véletlen hogy ne vegyenek más tűzfalat/vírusirtót az emberek, csak M$ félét?"

    Nos, a tűzfala ingyenes, tehát annak a konkurenciája semmiféle kárt nem okoz neki. Azért szükséges integrálni az OS-be, mert még mindíg rengeteg ember netezik tűzdfal nélkül. A linuxban is van beépített tűzfal.
    A víruskeresőnél még elvileg elképzelhető lenne, de a futó trösztellenes perek fényében nem hiszem, hogy ilyesmivel próbálkoznának.
  • BiroAndras #17
    "Arról van szó, és azért fikázzuk rengetegen, mert túl kevés munkával értek el túl sokat"

    Az már nagyon régen volt. És nem is egyedi eset, akkoriban, és még jóval később is rengetegen lettek ugyanilyen sikeresek. Pl. az Apple is, amit meg istenítenek a legtöbben. Az MS viszont akkor is sikeres tudott maradni, amikor már keményen meg kellett dolgozni érte (természetesen az üzletpolitikájuk is része a sikernek). Érdemes utánnaolvasni, hogy kik és hogyan fejlesztik a win-t, és milyen problémákat kell megoldaniuk. Pl. itt lehet ilyenekről olvasni.

    "és még ma, hogy a világ egyik legtőkeerősebb cége, se képes normális produktumokkal előállni."

    Teljesen jó cuccokat csinál, csak az emberek már úgy megszokták a fikázást, hogy ez fel se tűnik. Meg persze nagyrészt nem is ismerik a windowst.

    Konkrétan az, hogy ez a kereső nem olyan jó, mint a Google, az meglepő? Szerintem nem. Nem azért mert az MS béne, hanem mert a Google óriási előnnyel rendelkezik, hiszen évtizedes tapasztalatuk van már. Adjunk még pár évet az MS-nek, és majd meglétjuk, hogy tudnak-e fejlődni.
  • vitus #16
    Ja ja! Imádom és tele vagyok részvényekkel. LoL "kedvenc cégecskéje" :) Ívesen szarok az MS-re, csak utálom ha úgy fikáznak valamit vagy valakit, hogy közük nincs a dologhoz, az hogy ez az MS, atomerőmű, más multi, vagy Norbi müzli szelet az mindegy...
  • Szefmester #15
    nem éppen idevágó de most láátam egy műsort a Vista védelméről.. azt mondták hogy a vírusirtó szoftverek készítőinek gyakorlatilag fel kell törniük a vistát hogy azon kereni lehessen bármit is egy külső programmal... erre az M$ csak annyit böffentett hogy azért van ez így hogy még biztonságosabb legyen..

    Nem azért véletlen hogy ne vegyenek más tűzfalat/vírusirtót az emberek, csak M$ félét?
  • csorfab #14
    Már nem tudott mást ki találni hogy miért ne fikázzuk egyetlen kedvenc cégecskéjét