Gyurkity Péter

Online tárhelyet kínál a Microsoft

Megerősítést nyert az a korábbi spekuláció, miszerint a szoftvercég egyfajta virtuális tárhelyet kínálna szabad felhasználásra. Eközben készül a Live Essentials, ellensúlyozandó a Google Pack terjedését.

A Microsoft egyik szakembere a héten Sidneyben megrendezett Tech Ed konferencia előtt árulta el, hogy dolgoznak a Live Drive névre keresztelt szolgáltatás bevezetésén. Ez nem más, mint egy virtuális merevlemezként felhasználható online tárhely, amit az internetezők saját helyi kapacitásuk kibővítésére, vagy biztonsági másolatok készítésére alkalmazhatnak. Korábban a redmondiak mellett a Google kapcsán is felmerültek ilyen hírek, ám eddig mindkét cég mélyen hallgatott ilyen irányú próbálkozásairól.

A rövidke interjúból kiderült, hogy a Live Drive keretében 2 GB tárhelyet kapnánk ingyen és bérmentve, a kapacitás kibővítéséhez viszont már fizetnünk kellene. Az árakról és a megjelenés dátumáról már nem esett szó, így a további részleteket illetően türelmesnek kell lennünk. Az biztosnak tűnik, hogy a Google Gdrive néven hasonló szolgáltatáson dolgozik, ráadásul ezzel kapcsolatban korábban korlátlan tárhelyről pletykáltak, így nem csoda, hogy a Microsoft igyekszik előállni egy saját megoldással. A legnagyobb előnyként az adatok és tartalmak könnyű elérhetőségét emelik ki, bár az kérdéses, hogy a felhasználók mennyire bíznak majd meg az ajánlatban.

Addig is készül a Live Essentials, amely az alapvető Live szolgáltatásokat hivatott elérhetővé tenni a központi weboldal letöltése nélkül. A kezdeményezés a Google Pack ötletén alapul, amely böngészőtől kezdve vírusirtón át médialejátszóig több alapvető szoftvert kínál egy csomagban. A Live Essentials a már elérhető Live szolgáltatásokat foglalja táblázatba, elkülönítve a már telepített és az újonnan letölthető alkalmazásokat, a "Programok hozzáadása és eltávolítása" funkcióhoz hasonlóan. Az elsősorban a kezdőknek szánt könnyítés az egész projekt népszerűsítését hivatott megoldani.

A Windows Live Ideas honlapon egyébként jelenleg hat szolgáltatás végleges verziója érhető el, köztük a Live Messenger, a Favorites, az Expo, a OneCare, a Custom Domains, valamint a Toolbar. 11 további még a béta stádiumnál tart, és készül még a Microsoft és a Yahoo azonnali üzenetküldőjét integráló funkció is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • psishock #29
  áh, csak ábrándoztam... =)
 • Warpcore #28
  szerintem nem =) (sajnos..)
 • psishock #27
  Hmmm, ezt fölfoghatom úgy is, hogy ingyen kapok 2gb+ tárhelyet online, amit feltölthetek bármivel és bárhonnan, bárkivel is megoszthatom? (direkt http vagy ftp linkek :)
 • Sundance #26
  Gdriveról nincs valakinek infója?
  Mikor lesz már kész végre???? :(
 • toyotakacsa01 #25
  " Aki tarhelyet ad az akar "vegtelen" mennyisegu informacio birtokaba juthat ez altal."

  És minden bizonnyal végtelen sok szabad idejükben a mi adatainkat fogják böngészni.
 • taoce #24
  ez a 2Gbite meg van a mac-nél is. mondjuk ott annyival van megspékelve aszem, hogy egy teljes winchi képet csinálhatsz és, amikor teszemazt átköltözöl egy másik mac-re, akkor csak meg kell nyomni egy gombot és mindent feltesz. alkalmazások prymán futnak, file-ok megvannak... de jó h a MS-nál is van. legalább lesz hova feltenni a törött xp-t
 • droland #23
  Itt egyesek annyira be vannak tojva attól, hogy kik mi mindent megtudnak ha ezt csinálod, ha azt. Kár, hogy arra nem gondoltok, hogy azzal, hogy a számítógépetek csatlakozott a nethez, onnantól kezdve már nem te vagy. Onnantól már mindegy mit csinálsz...
 • Caro #22
  "ismerek iyet... de van aki pl linuxot futtat PlayStation2-őn és webszervernek használja.."
  Én olyat is ismerek, aki PDA-n csinálja ezt :)
  Vagy legalábbis csinálná, csak wifi driver még nincs a gépéhez :)
 • Warpcore #21
  valamint MacOS is unix alapú ,)
  mindenesetre ha valaki megdobna egy PowerBookal
  nem lennék annyira elvetemült h debianra cseréljem az OsX-et (ismerek iyet... de van aki pl linuxot futtat PlayStation2-őn és webszervernek használja..)
 • Warpcore #20
  Természetes hogy viccelt..csak gyenge poén volt =)
  kbupdate az életét is egy windowsos lélegeztetőgépre bízná ,)