Gyurkity Péter

Fizetős filmletöltések a BitTorrenttől

A felhasználók körében mára elsődlegessé vált fájlcserélő megoldás kifejlesztője négy független stúdióval kötött megállapodást szerzői joggal védett tartalmaik terjesztésére. Indulnak a fizetős letöltések, amelyektől óriási sikert várnak.

A BitTorrent közleményben jelentette be a szerződés megkötését, amelynek értelmében a négy stúdió - a Hart Sharp Video, az Egami Media (az Image Entertainment leányvállalata), a Koch Entertainment és a The Orchard - mintegy 1600 tételből álló anyagot bocsájt a cég rendelkezésére, amelyet az online tárházának kibővítésére használhat fel. Filmek, videoklipek, kabarék, dokumentumsorozatok és egyéb televíziós műsorok találhatók a kínálatban.

A BitTorrent oldalán jelenleg is számos filmet tölthetünk le, több műfaj főként régebbi alkotásait. A cég ősszel tervezi beindítani előfizetéses szolgáltatását, amelytől gyors sikereket várnak, bízván a megoldás és a fejlesztők népszerűségében. "A mostani megállapodás jól mutatja, hogy a nagyobb filmstúdiók mellett a BitTorrent is a népszerű tartalmak gyűjtőhelyévé válhat. Széleskörű szolgáltatást indítunk be hamarosan, igencsak kedvező feltételekkel" - jelentette ki Ashwin Navin, a cég társalapítója.


Most még csak klasszikus filmeket tölthetünk le

Az indulás pontos időpontja még ismert, azt azonban tudjuk, hogy a letöltött tartalmak megőrzésére is lesz lehetőség, vagyis nem kell megelégednünk ezek megtekintésével. Ehhez természetesen a stúdiók változó álláspontja elengedhetetlen volt, hiszen korábban rákos fekélyt láttak a BitTorrentben és a hozzá hasonló fájlcserélő megoldásokban. A vállalat azonban egyre több kiadót és filmstúdiót nyer meg az ügynek és köztük olyan nagyobb játékosok is megtalálhatók, mint a Warner, amely májusban állapodott meg videó részlegének ilyen irányú felhasználásáról.

Az még kérdés, hogy a fizetős szolgáltatásnak milyen esélyei vannak a letöltők körében, akik általában az ingyenes fájlcserélő megoldásokat részesítik előnyben. A cég 1 Gbps sebességű letöltéseket, valamint kedvező árakat ígért, amelyek az internetezők széles körében tehetik vonzóvá a kezdeményezést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Indigo #26
    Kíváncsi leszek rá. Én egyelőre inkább elslattyogok valamelyik üzletbe és a kosárba teszem a DVD-t.
  • Beyond silence #25
    ÉLJEN! Előre a jövőbe!
    Aki pedig megtud fizetni egy igen nagy sávszélességű előfizetést annak igazán kell lennie arra is hogy a több terrabájtnyi anyagért fizessen a készítőknek!
  • rosemberg #24
    Nem tudom mi ez a negatív hozzállás többektől nagyon jó ez a megoldás,csak kérdés lessz az ár.Mert ha drága lessz inkább a lassú de ingyenes torrentet fogják használni továbbra is az emberek,de ha gyors és nem annyi mint a bolti ár akkor miért ne venné meg a polgár.Ráadásul legális verzió.Bár a fekete piaci árak alá nehéz menni.De biztos lessz sikere.
  • tomo #23
    ha jutalmazzak a feltoltoket, akkor maguk alatt vagjak a fat.
    hisz nem tudjak ellenorizni, hogy amit a trackernek jelentett , azt tenyleg feltoltotte-e
  • mrzed001 #22
    Nemtudom egy ilyen jellegű filmet a megjelenés pillanatában fognak-e annyian tölteni, hogy az kihasználja a technológia előnyét. Ha rácsobban 5 ember egy filmre, akkornemsokhasznavolt az egésznek.
    Gondolom tapasztalatból beszélsz
    Láttál már olyat, hogy egy sorozat egy részét a megjelenést követő 4. órában 9000-en seed-elték, 25.000-en leechelték, és 24 órán belül 130.000 felett volt a letöltések száma? Na most képzeld el ugyanezt egy ftp szerverrel :P
  • SimonNorbertIce #21
    Minden nagyon jó.
  • Yv@n #20
    Nem úgy feltöltő, hogy te döntöd el mit osztassz meg, hanem seed-er. Miután letöltöttélegy ilyen filmet,lehetőséged van otthagyni a klienst, és tovább töltöd felazoknak akik még töltenék. Ilyenkor is feltöltő vagy, pénzt spórolsz a cégnek,lévénnemaző sávszélességüketterheli a többiletöltő, akinek tetöltessz fel.

    Kérdés persze,hogymekkoraalétjogosultsága ilyenterületen a bittorrentnek. Nemtudom egy ilyen jellegű filmet a megjelenés pillanatában fognak-e annyian tölteni, hogy az kihasználja a technológia előnyét. Ha rácsobban 5 ember egy filmre, akkornemsokhasznavolt az egésznek. Ráadásul ebből az 5-ből 4 nemhagyja majd ott a klienst, habefejeztea feltöltést, és azok akik később akarnák letölteni már egyenest a szerverről töltik megint.

    Torrent leg erősebben wareznél tudja megmutatni mit tud, amikor is adott időpontban kijön valamiből egy release,és ezer arc egyszerre csobban rá, később pedig kihal. Mondhatni a HC warezhuszárok éltetik, akiknek mindegy mit tölt csak elmondhassa, hogy kint van a polcon mert letöltötte.
  • Yv@n #19
    Főleg, mert az uploaderősen beleverhet a fair use policy-be, ami nem csak nálunk bizonyos szolgáltatóknál van, hanem külföldön is. A torrentnek egyes tévhitekkel szemben nem csak az a lényege, hogy a szervert terhelésmentesítse, tehát a userek többen tudjanak tölteni egyszerre, hanem forgalom csökkentés...ugyanis odakint igen durva pénzek mennek el a forgalmazott adatmennyésig után hosting oldalról.
  • k0zi #18
    Hehe
    Miért pont bittorrent?!
    Annak épp az a lényege, hogy ha nincs nagy sávszéled akkor meg tudsz osztani dolgokat, de ha teszem azt fizetni kell érte egy óriáscégnek akkor nem fogok feltölteni, ha pedig erre akarnak kötelezni akkor már rég nem éri meg a pénzt.
    Ez olyan halva született ötlet, ha már fizetős akkor sima letöltés kéne.
    Megint ott a másik dolog, hogy ilyen régi klasszikus filmeket tényleg megvesz az ember 1000Ft-ért boltban és akkor még szenvedni sem kell ilyen letöltögetésekkel.
  • mrzed001 #17
    Ugyanaz a film más minőségű attól függően hogy mekkora méretre és milyen módszerrel készítették. DVD egyértelmű méretre és formátumra. HDDVD, Blueray méretre egyértelmű, azon belül van 2 féle kódolás.
    XVid esetében ugyebár minőségről beszélünk, mert a méretre nincs megkötés (vagy 1-2 CD)

    És talán az sem mindegy hogyha te esetleg ki akarod írni, hogy mégis mire fér rá és mennyit kell vesződni vele (bluerayest DVDre, nos jó szórakozást)