Berta Sándor

4G hálózatot épít a Truphone

A brit távközlési vállalat már igyekszik előre, a konkurencia megjelenése előtt bebiztosítani a helyét és meghatározó szereplővé válni a 4G-piacon.

A létrehozott új rendszer segítségével a Truphonenak erre minden esélye meg is van. A cég szerint az új hálózatnak köszönhetően minden eddiginél olcsóbbá válhat a telekommunikáció és az ügyfeleknek lehetőségük nyílik arra, hogy akár a vezeték nélküli WLAN technológiát, akár a VoIP internetes telefonrendszereket felhasználhassák telefonhívásuk lebonyolítására. A megoldás úgy működik, hogy amint a rendszer észleli hogy a hívó elhagyta a WLAN-körzetet, a mobiltelefon automatikusan átkapcsol a GSM-hálózatra. A váltásból az illető semmit sem vesz észre, az teljesen automatikusan történik.

A Truphone szerint ez az igazi 4G világ és a vállalat az első 4G-szolgáltatónak nevezi magát. A brit cég számára mindenesetre előnyt jelenthet, hogy a rendszert már sikeresen tesztelték egy Nokia E61-es készülék segítségével. A 4G meghatározás azonban csalóka lehet, hiszen nincsenek még meg a szabvány konkrét előírásai. Csupán az biztos, hogy a 4G rendszereket a szakemberek szerint a nagy adatátviteli sebesség, egy átfogó IP-infrastruktúra megléte és a nyílt internetes szabványok használata jellemzi majd.

Tény, hogy a Truphone egy olyan szoftverinfrastruktúrát fejlesztett ki, ami lehetővé teszi, hogy valaki a mobiltelefonjáról hívásokat kezdeményezzen vagy SMS-ket küldjön akár egy VoIP- vagy egy WLAN-hálózatra kapcsolódva. Maga az adatátvitel a Session Initiation Protocoll (SIP) szabvány szerint történik, amit nemrég fogadtak el hivatalosan és ami nyílt VoIP-szabványnak számít.

A brit szolgáltató a tervek szerint egyszerre kínál majd az ügyfeleknek számlás és kártyás csomagokat, így mindenki ki tudja választhani a neki leginkább megfelelő ajánlatot. Ugyan a konkrét árak még nem ismertek, ám azok várhatóan jóval olcsóbbak a jelenlegi díjaknál.

A Truphone ezzel a projekttel párhuzamosan dolgozik egy okos telefonokon használható mobil VoIP-szolgáltatás létrehozásán is, ami előreláthatólag az év végére készül el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Gauge #12
  Van Budán is? :)
 • quentit #11
  Ez az egész egy rakás kamu. Ez WLAN és nem 4G...
 • asysoft #10
  "A megoldás úgy működik, hogy amint a rendszer észleli hogy a hívó elhagyta a WLAN-körzetet, a mobiltelefon automatikusan átkapcsol a GSM-hálózatra."
  Na, ez is csak marketing 4G:) Mi van pl a 3G-szolgáltatásokkal (pl videotelefonálás)?
 • Rocko #9
  Nem csak pesten van már 3G...
 • Tommy07 #8
  Így van. NTT DoCoMo Japánban már nyomtta a 4G-t. Már 2005 nyarán lehetett olvasni, hogy 1Gbps sebességet is elértek a technológiával. És mutattak készülékeket is, amik 4G-képesek. Sőt azt is megemlítették, hogy az előfizetők szinte egyből áttérnek az új generációs mobil-technikára.
  Valóban kicsit el vagyunk maradva, bár megnyugtató, hogy Japánhoz képest szinte mindenki az. Hogy mikor lesz nálunk 4G??? Sajna még 3G-t se nagyon használunk...
 • Sir Quno Jedi #7
  Nem ránk gondolnak. Japóban már jópár éve elterjedt a DoCoMo ami 3G, akkor nálunk még a 2,5 sem volt még bejelentés szintjén sem. Mi ősemberek vagyunk ezt be kell látni. Maximum a kőbaltát rázhatjuk az ég felé, mikor jönnek az álcázott robotrepülőgépek ellenünk...
 • abzu #6
  Egyébként tényleg, még a 3G is csak Budapesten van kiépítve és a 4g meg mikor lesz akkor?
 • Cactus #5
  Mindig csak azt hallom, hogy így meg úgy lesz olcsóbb. Nem elég, hogy MO-n alig van 3G, olyan rohadt drága, hogy nem igaz. A netes csomagok egytől egyig lehetetlen feltételeket diktálnak, a videofonálás meg abszolút nem izgat. Még mikor ingyen volt próbálgattam, de sztem nagyon idegesítő a telefont bámulni miközben beszélsz.
 • Doomista #4
  a fene,még idájig elér az lesz 1 év is ...
  ha vaalki ennyire akr egy ilyet költözön oda a britekhez ágrágrá ...
 • Szefmester #3
  kicsit előreszaladtak a srácok.. még a 3G sincs rendesen elterjedve... lököttek ezek britek.. :P