Napi Online

Már produkciókat keres az Origo filmstúdió

Kovács István ingatlanbefektető, Varga Gábor producer és Terták Ádám pénzügyi tanácsadó összefogásával épül a budapesti Népszigeten, a jelenlegi Ganz Hajógyár 8,7 hektáros területén az Origo filmstúdió.

A befektetők első ütemben öt műtermet és kiszolgáló létesítményeket építenek fel közvetlenül a Duna mellett, így hajóval is megközelíthető lesz. A cégbírósági adatok szerint az Origo Filmstúdió Magyarország Filmgyártó Kft.-ben 40 százalékos üzletrésszel rendelkezik Kovács István. Tulajdonos még Kovács ingatlanforgalmazó cége, a Provax Invest Kft., a Varga Gábor érdekeltségébe tartozó Filmplusz Filmgyártó Kft., valamint a korábban az Ernst & Young magyarországi irodáját, majd az ITDH Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Kht.-t vezető Terták Ádám.

Honlapján a filmstúdió már kínálja szolgáltatásait a filmes produkcióknak. Eszerint az Origo a XXI. századi követelményekhez és a folyton változó technikai igényekhez alkalmazkodó komplexum lesz, amely a stábok minden igényét helyben tudja teljesíteni, az észak-amerikainál és nyugat-európainál jóval versenyképesebb árakon. A produkciók öt hangszigetelt, légkondicionált - 680 és 3800 négyzetméter közötti - műteremben forgathatnak, amelyhez a legkorszerűbb ARRI filmkamerákat és világítási eszközöket kölcsönözhetik az Origótól.

Produkciós helyiségek (irodák, sminkszobák, öltözők, pihenők) összesen 4 ezer négyzetméteren, műhelyek (speciális effektek, pirotechnika, festő, lakatos, asztalos, varroda) 3400 négyzetméteren, raktárhelyiségek (díszlet, kellék, jelmez) 3600 négyzetméteren állnak a filmesek rendelkezésére. A hajógyár külső helyszíneit - köztük egy hektár erdőt és egy kilométer folyópartszakaszt a kikötővel - is használhatják a forgatócsoportok. Továbbá Budapesttől 25 kilométerre egy 130 hektáros területen is felállíthatják díszleteiket. A teljes körű szolgáltatáshoz hozzátartozik, hogy az Origo filmesszakember-képzést is indít, adatbázist működtet a magyar és a környező országok forgatási helyszíneiről és az angolul beszélő színészekről.

Az Origo a magyarországi filmgyártáshoz kacsolódó adó- és befektetési kedvezmények kihasználásában is segít - az Ernst & Young magyarországi irodáján keresztül - a produkcióknak. A mintegy 12 milliárd forintos beruházás építési munkái az év második felében kezdődnek, így az első stúdió egy év múlva indulhat. Az Origo amerikai képviseletét a szórakoztatóiparra és médiára specializálódott Los Angeles-i Fredricks & von der Horst ügyvédi iroda látja el.

A kezdeti lelkesedés némiképp visszaesni látszik a bicskei filmstúdió megvalósításában: Barbalics Péternek, a Sorstalanság egyik producerének csaknem egy éve tervezett beruházásáról a bicskei önkormányzat - még a terv szintjén - sem tud semmit, erre eddig nem kértek engedélyeket a helyhatóságtól. A cégbíróság adatai szerint az Apolló Filmstúdió Kft. többségi tulajdonosa Barbalics Péter, részesedéssel bír a társaságban Kiss Endre (a Common Sense Filmgyártó Kft. tulajdonosa), valamint a Ballusztrád Property Ingatlanfejlesztő Kft., a Vöröskő Kft., illetve az Alexandra könyvhálózatot működtető Pécsi Direkt Kft. Balbalics egyik produkciós cége, a Sorstalanság forgatását nehéz pénzügyi helyzetbe sodró Magic Média Kft., jelenleg felszámolás alatt áll, a céggel szemben a film egyik finanszírozó bankja, a Nagyvázsonyi Kinizsi Takarékszövetkezet hiteltartozás címen 2006 februárjában végrehajtást kezdeményezett. Az Apolló filmstúdió megvalósításának bizonytalanságára utal, hogy a végrehajtó lefoglalta Barbalics Apolló Filmstúdió Kft.-ben lévő tulajdonrészét is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • akyyy #1
    látom ajövőt, rengeteg barátok közt klón:S