Gyurkity Péter

Felhasználói félelmek az iWiW felvásárlása miatt

A közösségi oldal felhasználóinak jelentős része fenntartásokkal kezeli a hírt, miszerint az oldal új tulajdonosa a T-Online. Sokan adataikat féltik, mások inkább nem várnak és kilépnek a rendszerből.

A napokban látott napvilágot a hír, miszerint az iWiW Kft. és a T-Online megállapodott a közösségi oldal és a cég felvásárlásáról. A WiW-ként (Who is Who) indult kezdeményezés novemberi megújulása óta óriási látogatószám-növekedést ért el. Az azóta nemzetközivé varázsolt weboldal napi látogatottsága elérte a 400 000 egyedi látogatót, illetve az oldalletöltés száma meghaladja a napi 24 milliót. A nagyvállalat szerint a lépéssel a felhasználók is jól járnak, ám néhányan nem kérnek ebből.



A hír kapcsán nyert publicitást az egyik kiugrott felhasználó, Gyenis Balázs, aki már jóval korábban, februárban elhagyta a közösséget. Leveleiben több alkalommal arra hívta fel a szolgáltató figyelmét az adatvédelmi elvek módosításának szükségességére, mivel az Általános Szerződéses Feltételekből kiderül, hogy a személyes adatok kezelését (is) önkényesen megváltoztathatják. "Fenntartjuk a jogot, hogy az iWiW szolgáltatást minden külön értesítés nélkül bármely okból módosítsuk vagy megszüntessük, és ezzel sem Ön, sem bármely egyéb tag felé felelősséggel nem tartozunk. Ön ezennel hozzájárul, hogy az Általános Szerződéses Feltételeket vagy a Titoktartási Nyilatkozatot a saját mérlegelésünk alapján egyoldalúan megváltoztassuk, azzal, hogy módosított feltételeket az iWiW web oldalon megjelenítjük" - áll a Gyenis által kifogásolt bekezdésben, amit összehasonlított más hasonló közösségi oldalak szabályzatával.

Ezen félelmeket osztja a felhasználók közösségének azon része, akik pusztán a nagyvállalat nevének hallatán rosszat sejtenek. Egyesek úgy értékelik a hírt, hogy gyakorlatilag az adataikat adták el jó pénzért, mások újabb arculatváltástól, illetve a szolgáltatás lassulásától tartanak. Az Index.hu cikke után az említett levélhez újabb kiegészítés került, amiben az egykori tag úgy értékeli a történteket, hogy az alapítók részéről egy idő után "elhalt a lelkesedés és belefásultak a vállveregetőket felváltó elégedetlenkedő felhasználók alapzajába".



Az oldal megítélése egyébként továbbra is meglehetősen vegyes képet mutat: a felhasználók egy része abszolút pozitívnak tartja, hogy rég nem látott ismerősökkel veheti fel újra a kapcsolatot, mások viszont kiemelik a rendszer lassúságát, megbízhatatlanságát, és hangoztatják az adatgyűjtéssel kapcsolatos aggodalmaikat. Az mindenképpen érdekes, hogy az oldal ilyen népszerűségre tett szert, hiszen gyakorlatilag a már létező lehetőségeket ötvözi magában; nem kérdés, hogy a kezdő internetezők és a tizenévesek ugrasztották meg ennyire a létszámot.

Márciusi interjúnkban Cseh Gábor, az iWiW stáb vezetője kiemelte, hogy szándékosan alkották ilyen nyíltra a rendszert, hiszen a hangsúly az önkéntességen van. Éppen ezért nem tartják megalapozottnak az adatgyűjtéssel kapcsolatos vádakat, aggodalmakat, sőt, abszolút helyénvalónak tartják a megoldást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mesti15 #116
    nézzetek el az uj torrent oldalunkra most lehet regelni!! http://mpm.tx.hu
  • mesti15 #115
    nézzetek el az uj torrent oldalunkra most lehet regelni!! http://mpm.tx.hu
  • mesti15 #114
    nézzetek el az uj torrent oldalunkra most lehet regelni!! http://mpm.tx.hu
  • juhosarpi #113
    Hi all! Valaki küldjön már egy IWIW meghivót erre a cimre: [email protected] !!!! Előre is kösz... :))
  • TIGER1 #112
    Azt ajánlom a sok szerencsétlennek hogy mielött regisztrálnak valahova olvassák el a szerződési feltételeket.Vagy az életben sem olvasnak el semmit?
    + Ha már ennyire féltik az adataikat amiket ugyebár SAJÁT MAGUK,ÖNSZÁNTUKBÓL adtak meg,akkor pereljék be állam bácsit is.Mert ugyebár az még több adatot tud rólukSőt ezentúl ne használjanak bankkártyát se,mert azon is adatok vannak.Ne vegyenek mobiltelefont se mert ott is adatokat kell kiadni,vagy ki se mozduljanak a lakásból mert ugyebár annyi helyen van már térfigyelő kamera az utcákon hogy csak na.A végén megsérül érzékeny személyiségi jogukMinek paráztok? Azt a néhány spam levelet meg elviselitek.Én az egész wiw-röl úgy gondolom,hogy valaki a semmiből csinált 1 jó kis rendszert és jó pénzért eladta.Más is így tett volna.Ez az ember se hülye
  • TIGER1 #111
    Valaki nagyon haragudhat a wiw-re ha ilyen leveleket terjeszt
  • VRSDM #110
    mókás dolog ezis:

    körelevelesek megint bejerdejdtek:

    Kedves Felhasználó!
    > > >
    > > > Ezúton szeretnénk segítségedet kérni az további
    > > fejlesztése
    > > > érdekében.
    > > > Nyilván te is észrevetted már, hogy az utóbbi
    > időszakban a
    > > > szolgáltatás sebessége lényegesen lassabb lett, illetve
    > > sok
    > > > funkció nem elérhető.
    > > > Ennek az az oka, hogy sok inaktív felhasználó van jelen
    > a
    > > > rendszerben. Ezek sajnos az aktív felhasználóktól veszik
    > > el
    > > > az amúgy is szűkös erőforrásainkat.
    > > > Hogy kiszűrjük ezeket a felhasználókat, a TE
    > segítségedre
    > > > is szűkségünk van!
    > > > Kérjük, küld tovább ezt a levelet az összes
    > ismerősödnek.
    > > > Az üzeneteket regisztrálni fogjuk, és ezzel teljes
    > > > biztonsággal meg tudjuk állapítani, hogy tényleg aktív
    > > > felhasználó vagy.
    > > > Fáradozásaidat minden 50 elküldött üzenet után egy Új
    > > > meghívóval jutalmazzuk.
    > > >
    > > > Segítségedet előre is köszönjük.
    > > > Mi továbbra is azon fogunk dolgozni, hogy az minél több
    > > > örömöt szerezzen minden felhasználónak.
    > > >
    > > > Köszönettel,
    > > >
    > > > Simó György vezérigazgató
    > > > T-Online Magyarország Zrt.
    > > >
    > > > http://t-online.hu/iwiwinfo
  • chriis #109
    Hello,

    Én lehet, hogy aluliskolázott vagyok és nem látom át ennek a szép elméletnek a lényegét, de mitől féltek? Mindenki saját magától adta meg az adatait, amelyeket bárki, aki regisztrált elérheti. Azon is el lehet gondolkozni, hogy a telefonkönyvekben szereplő adatok, kinek a birtokában vannak. És ott vannak azok az intézmények, ahonnan hitelt vesznek fel az emberek. Gondoljatok bele, hogy hány embernek van már hitele és milyen adatokat kellett megadni, hogy hozzá lehessen jutni! A számlavezetésről ne is beszéljek. Lehet vészmadárkodni, lehet küzdeni ellene, de tapasztalatból tudom, hogy nem ér semmit az egész, mert nem lehet győzni. Csatát talán nyerhetsz, de háborút nem.
    Tehát, mitől is félünk? Hogy kéretlen leveleket kapok, zsarolnak, piackutatásra, érdeklődési körömről, stb? Ugyan már, szerinted, arra fognak erőforrást pazarolni, hogy 640 e ember adatait, életét rekonstruálni fogják? Ugyan már! Kinek van arra ideje és erőforrása? Piackutatás? Amikor bemész vásárolni valahova, akkor szerinted csak úgy kitalálta valaki, hogy gyártsunk izzadásgátló stiftet, mert azt megveszik az emberek? Hány embernek volt belőle kára? Megtévesztés? Már elnézést, de senki nem olvassa el amit aláír? nem járnak utána? Nem kérdezi meg, amit nem ért?
    ha valami nem világos, akkor nem megyek bele.
    Bocsánat, ha nyers voltam bocsánat és nem is akartam megbántani senkit!

    Csak gondoljátok végig? megéri parázni, amikor ezer másik helyen ömlik be a pöce???

    bye,
    chriis
  • galocza #108
    személyes adataidból, kapcsolatrendszeredből, érdeklődési körödből (ne adj isten logokból) az életed komoly hányada rekonstruálható.
    felhasználható jó esetben bűnvédelemre (persze személyiségi jogi kérdések itt is felmerülnek), kicsit rosszabb esetben piackutatásra, rosszzabb esetben spamra, de akár zsarolásra is, ha vmi takargatni valód van - és ez akkor is aggályos, ha nincs.
    640ezer ember... állam bácsié után a legnagyobb adatbázis, hogy ennyi ember adataiban milyen lehetőségek rejlenek, azt csak az okosok tudják.
    viszont lenne egy nagy összegű fogadásom, hogy a mítingen, ahol az iwiw felvásárlása mellett döntöttek elhangzott a "profit" meg a "piacszerzés", és nem az hogy "visszaadunk vmit a társadalomnak". utóbbi csak sajtóanyagokban szerepel.
  • irkab1rka #107
    10tázzunk valamit:
    "a 3.félnek adatot nem adunk át" azt jelenti a tímobályl esetében, hogy ő nem harmadik fél, mert ő már az iwiw (egyik) tulajdonosa.

    A témobályl NEM jótékonykodásból él, és minden szinten profitorientált. Aki elhiszi, hogy csak szerverbővítés fog ott bekövetkezni az szerintem egy kicsit naív (ha nem jóindulatúan közelitem meg, akkor egy 20 büntipontos kifejezést írnék ide).

    Ami a gáz: az adatodat NEM tudod kiszedni már a rendszerből. Elmondom miért:
    Átirod a neved, az adataidat, a kapcsolataidat törlöd, és felveszel újakat ismeretlen személyekkel és azt hiszed, most már minden rendben ugye?
    Nem. Fogom az adatbázisról készült mentést, azt, amelyik még a Tonline bevásárlása előtt készült, és kész. Aki már látott hasonló user adatbázist, az tudja, hogy ebből mit lehet kihúzni.
    A tonline esetében persze még célszerű lenne bőviteni a rendszert a visszaélés előtt, pl felajánlani, hogy sms-t küldhess a rendszerből (sima bevétel orientált húzás), azonban mostantól pontosan tudja, hogy kik kikkel vannak/lehetnek kapcsolatban azon a körön túl, amit eddig is tudott.
    A tonline saját számlázási adatbázisa is kincs a személyes kapcsolatok feltárása, de ott nincs igazán személyes adat. Az iwiw-en csak az van.

    Mit gondoltok, miért tiltja a törvény különböző adatbázisok egy azonosítóval való összekapcsolását (személyi szám helyett igazolványszám+tbszám+útlevélszám+jogsiszám+...)??

    És egy kis adalék az erkölcsi részéről:
    számolja valaki, hogy miféle és hányféle büntetést kapott a tonline (vagy bármelyik másik telkó cég) és hogy miért?
    A fogyasztó megtévesztésére alkalmas reklám csak egy kategória kezdőknek ;)

    Amúgy gratulálok az iwiw előző tulajdonosának: jó ötletet koppintott, és nagyon sokat keresett. Tanulság: nézd meg mi van nyugaton, másold license dij nélkül, és gazdagodj meg. Nem csak 40 éve, most is működik faszányosan. :D