Napi Online

Bekerül az S&P 500-ba a Google

A Google bekerül az S&P 500-as indexbe, a hírre a keresőrészvény árfolyama két hónapnyi szerényebb teljesítmény után ismét felfelé indult.

A Standard & Poor's bejelentette, hogy március 31-től kivezetik az S&P 500-as benchmark indexből a Burlington Resources papírjait (mivel azt az S&P 500-asban jegyzett ConocoPhillips felvásárolja), és a mutatóban ezentúl a Google részvényei szerepelnek. A hírre a keresőpapírok a zárás utáni elektronikus kereskedésben 341,89 dollárra emelkedve 8 százalékot száguldottak, és 26,19 dollárral értek többet, mint záráskor. A hír azoknak jelenthet megnyugvást, akik nem dőltek be a gyorsjelentések és profit warningok által kiváltott hisztériának, és továbbra is tartották papírjaikat, vagy éppen az ezek által kiváltott esésben vettek Google-t. A döntés azt jelenti, hogy a befektetési alapkezelők március végétől hozzáadják majd a Google-t a portfóliójukhoz. Az indexkövető alapok a benchmarknak tartott S&P 500-asra alapozzák az alap összetételét. Érdekes hetek várnak tehát a Google papírjára.

Egyéves periódust tekintve a Google részvényei szép emelkedést mutatnak, még akkor is, ha a januárban elért szintekhez képest az utóbbi két hónapban lejtmenet következett be. Ennek oka több mindenre visszavezethető, a gyorsjelentési szezontól kezdve - a Google-papírok kimondottan ki vannak téve az ilyenkor bekövetkező hisztériának - a december végi bevásárlási hullám után bekövetkezett profitrealizálásig. Az sem segített az idén már 475 dollárt is megért árfolyamnak (a 2004-es kibocsátáskor 85 dollárt értek a részvények), hogy a cég pénzügyi igazgatója februárban bejelentette: a társaság bevételnövekedése valószínűleg lassulni fog.

Az elmúlt két hétben azonban több olyan információ is napvilágot látott, ami egyértelműen kedvezett a Google árfolyamának. A társaság ugyanis előállt azzal a bejelentéssel, amelyről a piac már hónapok óta pletykaszinten beszél: olyan pénzügyi hír- és chatszolgáltatást indítanak, amely részvényelemzésekkel és árfolyamkövetéssel egészül ki. Mindezt a társaság azért teszi, hogy kissé felrázza az online pénzügyi információs piacot, amelyet jelenleg a netes brókerügynökségek és a nagy médiaszolgáltatók uralnak. A Google Finance nevű szolgáltatást a múlt hét csütörtökétől ingyenes próbára ajánlja a cég, a rendszerben kulcsszavas keresővel böngészhetők a különböző társaságok és befektetési alapok. Ezzel a Google egyértelműen hadat üzent a Yahoonak, hiszen a rivális társaság pénzügyi oldala az egyik legkiforrottabb az interneten.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!