Specker Balázs

Hollywood is a letöltésekben látja a jövőt

A hollywoodi stúdiók úgy tűnik rászánták magukat a digitális úton való terjesztésre. Többek között olyan filmek is letölthetőek lesznek vételár ellenében, mint a nálunk múlt héten debütált Túl a barátságon, vagy a King-Kong

Hat filmstúdió is bejelentette, hogy letöltéses filmeladásba kezd a Movielink oldalán. A hét legnagyobb stúdió közül öt résztulajdonosa a website-nak. A Warner Bros., a Universal Pictures, a Sony Pictures, a Paramount Pictures, a Twentieth Century Fox valamint az MGM is kínál majd néhány új és régebbi filmes produkciót az említett oldalon. A friss mozifilmek nagyjából a DVD-verziókkal egy árban - 20-30 dollár körül (körülbelül 4000-6000 forint) - lesznek beszerezhetőek, míg a régebbi darabok 10-20 dollár között (körülbelül 2000-4000 forint) mozognak majd - írja a Forbes.

Egy másik közleményben az áll, hogy a Sony és a Lionsgate a CinemaNow oldalán keresztül kínálja majd filmjeit. Habár a Walt Disney produkciók egyelőre még nem szerepelnek a választékban, állítólag már erről is folynak az egyeztetések.

A filmforgalmazók már több éve kínálnak online kölcsönzési lehetőségeket, ám az üzletág igazi fellendülése akkor következett be, mikor az Apple tavaly októberében megkezdte több tévésorozat árusítását az iTunes virtuális boltjában. A stúdiók persze óvatosak az online értékesítésekkel kapcsolatban, hiszen a DVD-eladások többet hoznak a konyhára mint a mozibevételek. Ám akkor sem akarnak lemaradni, ha a Wal-Mart Stores-hoz vagy az Amazon.com-hoz hasonló nagyobb viszonteladók beindítják saját filmletöltős szolgáltatásaikat.

A letöltött filmekről ugyan biztonsági tartalék gyanánt készíthető DVD-másolat, ám az csupán három - a Movielink által jóváhagyott - PC-n használható fel a későbbiekben - értesült Globe and Mail. Igaz, így a speciális biztonsági védelem miatt asztali DVD-lejátszókon még nem élvezhetők a filmek, azonban a mostani lépés mindenképpen mérföldkőnek tekinthető a filmes ipar és a világháló közötti - felhőtlennek éppen nem nevezhető - viszony alakulásában. Természetesen a szolgáltatás egyelőre csak a tengerentúlon érhető el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mrzed001 #11
    Talán mert 5 dolcsiért is azért minőséget vár az ember, és nem ilyen k-rvárabevédett-csakmegnenézd szart :p

    Egy normál DVD iso-ért, magyar felirattal 5$ OK (és még így is bőven jól járnak, hiszen nem kell hardcopy, terjesztés, selejt, nem megvett példányok, ... tehát az amiért sír a képük, hogy nekik mégis milyen k-urva sokba van az egész)
    Úgy belegondolva, fizikailag mennyi munkával is jár egy ilyen:
    - film beszerzése (levajazása készítővel)
    - lekódolása (húúúúúúúúúú :ppp )
    - portál üzemeltetése
    Egyszóval a jogdíjjal kapcsolatos dolgokon kívül piti semmi összeg (nevetségesen magas haszonnal akarnak dolgozni)
  • winnie #10
    egy lépés, legalább - több lehetőséga kalózoknak:)

    amúgy a 20-30 dolláros ár bolti - amerikában bárki hozzájuthat egy premierfilmhez 16-18 dolcsiért is, ami nagyjából a hazai premierek ára is.

    de, miért van olyan érzésem, hogy mondjuk itthon, ha 5 dollárért lehetne letölteni, akkor is inkább warez lenne?:)
  • MacrosTheBlack #9
    A letöltött filmekről ugyan biztonsági tartalék gyanánt készíthető DVD-másolat, ám az csupán három - a Movielink által jóváhagyott - PC-n használható fel a későbbiekben
    Ez meg a másik fele, kinek kell olyan film, amit nem nézhet meg akárhol? És aki állandóan cseréli a gépét, az vegye meg ugyanazt mindig újra? Lol.
  • MacrosTheBlack #8
    A friss mozifilmek nagyjából a DVD-verziókkal egy árban - 20-30 dollár körül (körülbelül 4000-6000 forint) - lesznek beszerezhetőek, míg a régebbi darabok 10-20 dollár között (körülbelül 2000-4000 forint) mozognak majd
    Úgy látom pont a lényeget nem sikerült felfogniuk: kinek kell ez ugyanolyan drágán mint a boltban, de ráadásul dvd lemez + színes borító nélkül? Még a terjesztési költséget is megspórolják a kiadók, és annyira nem képesek hogy levigyék az árakat? Ezért felesleges belekezdeni, ha a dobozos cucc is drága a júzernek, a doboznélküli mégdrágább.
  • Power #7
    Barmok, szerintük úgy látszik jobb eladni pár ezer darabot eladni 20-30 dollárért, mint pár milliót 5-ért. Talán nem kellene 10+ millió dollárt fizetni némely ripacsnak 1 havi munkáért.
  • mrzed001 #6
    Ez már megint csak félmegoldás. Persze, hogy nem fizetek olyan szarért, amit csak gépen nézhetek meg.
    Ezek a bénák nem képesek megérteni, hogy a védelem felesleges, és csak a szolgáltatást használni kívánó usert bátortalanítja el ?!?
    Aztán csodálkoznak, hogy miért nem viszik ezerrel ?
  • kandeláber #5
    Ha értelmes áron adnák - mondjuk 5 dollárért - akkor még működhetne is a dolog.
  • fako #4
    hollywoodnak eloszor azon kene elgondolkodnia hogy miert csak szar filmeket gyartanak mostanaban. Ha ez megvan akkor lehet foglalkozni az eladassal.
  • BlueGold #3
    Tényleg bukik, hacsak nem készítesz róla "nem" eredeti biztonsági is :-)
  • quentit #2
    Szánalmas...