Ötvös Tibor

Itthon meglepetésfilm az élen

Meglepetés, hogy hazánkban a hétvége legnézettebb filmje az Egy gésa emlékiratai. Pozitívan csalódhattunk a hazai mozilátogatókban, hiszen olyan filmek után, mint a Gagyi mami 2 vagy a Csajozós film, végre egy minőségi romantikus dráma került az őt megillető helyre.

Be kell valljam, hogy én is azon több, mint 18 ezer néző között vagyok, akiknek köszönhetően bemutatója hetében az Oscar-díjas Egy gésa emlékiratai kishazánk legnézettebb filmje lett. Olyan filmek elsősége után, mint a Gagyi mami 2, vagy a Csajozós film végre minőségi szórakoztatás került az őt megillető helyre.

1929-et írunk. A kilencéves Chiyot egy szegény halászfaluból eladják szülei egy kyotoi gésa-háznak. A kislány kegyetlen bánásmódban részesül a ház tulajdonosai és a főgésa Hatsumomo révén. Akaraterejét azonban nem sikerül megtörniük, s miután Hatsumomo riválisa, Mameha a szárnyai alá veszi, Chiyoból Sayuri néven legendás gésa válik. Megtanul minden művészi és társadalmi fogást, ami ahhoz szükséges, hogy érvényesülni tudjon abban a világban, ahol ezentúl mozognia kell: a gazdagok, kiváltságosok és politikai csatározások világában.


Egy gésa akcióban

A romantikus drámát Spike Lee világpremierje, A belső ember követi közel 12 ezer nézővel. A filmről már olvasható kritika, így ettől most eltekintek. A harmadik helyen kezdett a Szlovákiát elég szadista országnak bemutató Motel.

A történet két amerikai egyetemistáról, Paxtonről és Josh-ról szól, akik hátizsákkal járják Európát. Egyszer találkoznak Ollival és elhatározzák, hogy együtt folytatják útjukat. Aztán a két jóbarát elkeveredik a sokak által az amerikai zsákos turisták Elíziumának tartott diákszállóba. Az egekig magasztalt szálláshely egy eldugott szlovákiai kisvárosban található és gyönyörű kelet-európai lányokkal van tele.


A fickó büntetésből nem nézheti meg a filmet

A fiatalemberek hamarosan kiszúrják maguknak Natalyát és Svetlanát, a két egzotikus szépséget. A külső szemlélő számára azonban feltűnik, hogy ez az egymásra találás talán túlságosan is olajozottan ment. Habár eleinte a szórakozás elvonja figyelmüket a valóságtól, a két barát hamarosan ráébred, hogy rettenetes csapdába estek, amelyet feltárni annyi, mint alászállni Dante poklára - már ha túlélik a kalandot.

A Quentin Tarantino produceri felügyelete mellett készülő horror nálunk átlagosan, 6400 nézővel nyitott. A negyedik helyre esett vissza a Csajozós film. A múlt héten első helyen kezdett "vígjáték" közel 50%-os visszaesést produkált. Ötödik az animációs sikerfilm, a PiROSSZka, melyre még mindig közel 4 és fél millió forint értékben váltottak jegyet.


Ennyi pénzt kaptál a szerepért, Nic?

Hatodik helyen nyitott Nicholas Cage új filmje, a Fegyvernepper. A mozi hazájában nem aratott osztatlan sikert és nálunk sem számíthat sok jóra. Talán Az időjósban csalódott nézők nem bíznak már Cage nevében, pedig a kritikák szerint új mozija megér egy misét. Azért 3690 nézőt sikerült meggyőzni.

Az ukrán születésű Jurij Orlov a kockázatos, de jól menő biznisz jeles képviselője. Testvérével együtt a világ legveszélyesebb háborús övezeteiben látják el a nagykutyákat fegyverekkel. Jurijnak kalandjai során szembe kell néznie a bulldogként nyomában loholó Interpol-ügynökkel, az életére törő konkurenciával, szerelme gyanakvásával és elsősorban saját lelkiismeretével.


Egyetlen kópiával is sikeres az Akira

Hetedik helyen a Gagyi mami 2 áll, mely eddig több, mint 50 millió forintot szedett össze. A mamit az egyik legnagyobb szoknyapecér, Casanova követi. Kilencedik a Rokonok, a sort pedig Nanny McPhee - A varázsdada zárja.

Említést érdemel még az Akira című manga rajzfilm, melyre két hét alatt több, mint kétezren váltottak jegyet. Ez az eredmény bizony sok filmnek dicsőségére válna főleg úgy, hogy ezt összesen egyetlen darab kópiával érték el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Pharaoh #5
    Még jó, hogy nem a "gagyi" gagyi mami 2 van az élen.
  • winnie #4
    "A Quentin Tarantino produceri felügyelete mellett készülő horror nálunk átlagosan, 6400 nézővel nyitott."

    le van írva.
  • klastrom #3
    Motelt látta vki ?
  • Nyiri #2
    Fegyvernepper... Ekkora tre cimet kivalasztani annak a jo filmnek.
  • winnie #1
    a gésa sikere a könyv után nem csoda, ellenben a magyar közönséget jellemzi, hogy az inside man-re magas ívben tesznek, pedig az is ugyanolyan csontkommersz, mint a csajozós film, csak nem sz*rnak benne kamera előtt:)