Ötvös Tibor

Bemutatták a Rómát a sajtónak

Lezajlott az HBO saját gyártású sorozata, a Róma sajtótájékoztatója. Az Uránia Filmszínházban történt vetítés vegyes hangulatban telt.

A bemutató az HBO saját gyártású sorozatainak méltatásával kezdődött, ezután a csatorna terveinek taglalása következett. Kicsit zavaró volt, hogy már eltelt közel negyed óra, de az új sorozat még egyáltalán nem került szóba. Következett az első bejelentés: az HBO saját újságot indít. Itt most nem olyan magazinra kell gondolni, mint amit a mobilszolgáltatók adnak - a hamarosan megszűnő bulvárlap, a Sztárok készítői dolgoznak az HBO Sztár címet kapott magazinon. Az első szám jövő hónapban jelenik meg. A magazint az HBO előfizetői ingyen kapják kézhez.

Klikk ide! Klikk ide!
Kritikus tömeg... vagy inkább kritikusok tömege?

Végre szóba került a Róma is. A 12 epizódból álló drámasorozat az HBO és a BBC közös produkciója. A sorozat ötlete 1998-ban pattant ki Anne Thomopoulos producer fejéből, aki ekkoriban az amerikai HBO műsorokért felelős rangidős alelnöke volt. A forgatókönyv írása két év múlva kezdődött meg és Bruno Heller készítette el. A történet végül annyira megnyerte az HBO elnökeinek tetszését, hogy az eredeti minisorozat helyett egy hosszabb szériát készítettek.

Miután a nyolcéves háborúskodást követően Julius Caesar sikerrel meghódította Galliát, visszatérni készül Itáliába. Arany és más zsákmány mellett egy elképzelést is visz magával arról, hogy milyen gyökeres változásokra is van szükség az Örök Városban. A megrettent arisztokraták azzal fenyegetőznek, hogy mondvacsinált okokkal bíróság elé állítják, ha beteszi a lábát a városba. A szenátusban az erőegyensúlyt Caesar régi barátja, Pompeius Magnus tartja fenn. Ebben a helyzetben Caesar 13. légiójának két katonája, Lucius Vorenus és Titus Pollo parancsot kap, hogy induljanak a gall vadonba és szerezzék vissza Caesar légióinak ellopott jelvényét. Ezzel események különös lánculata indul el, melyek egymásba fonódnak az ókori Róma sorsfordító eseményeivel.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz!

A sorozatot a legendás római stúdióban, a Cinecittában forgatták le. A Rómához készült a világ legnagyobb díszlete, mely közel két hektárnyi területet foglalt el és hat különböző helyszínt követelt. A munkálatok 2004. március 22-én kezdődtek és 2005 májusában fejeződtek be. A költségek az egekbe szöktek: összesen 100 millió dollárba került a forgatás.

A főszerepekben olyan, az HBO sorozataiból már ismert színészek láthatóak, mint Kevin McKidd (Mennyei királyság), Alan Poul (Sírhant művek), Timothy Van Patten (Szex és New York), Mikael Salomon (Az Elit alakulat) és Alan Taylor (Deadwood). A prezentáció után levetítettek egy pár részt a Rómából. Ezek nem alkottak egységet, csak pár - a sorozatban lévő - jelenetet vágtak össze. Volt itt csata, szex, dráma, szex, szex, harc, szex és szex. Bizony, a sorozatban kiemelkedő szerepet kap a testi gyönyör. A bemutató során ugyan elhangzott, hogy a készítők rengeteg szexet vittek be a sorozatba, de azért ez egy "kicsit" túlzás. A 10-12 jelenetből 7-8 a szexről szólt, ebből minimum ötben Kleopátra volt az aktus egyik résztevője.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz!

Vagyis Egyiptom királynője az HBO meglátásában részeges (ugyanis iszik is, mint a kefekötő) szajha volt, aki akár két lóért is ágyba bújik akárkivel. Az egyik kritikus meg is jegyezte kifele menet, hogy az ORTT-nek biztos lesz pár szava a bemutató időpontjához és a csatorna terve, miszerint 12-es karikával sugározzák majd a sorozatot, eleve lehetetlen küldetés.

Szóval a sorozat sikerre van ítélve - főleg a Gladiátor-rajongó tinédzserek körében, akik még nem érezték egy nő érintését - csorgathatják a nyálukat Kleopátra jelenetein. Egyébként elismerés a magyarországi HBO munkatársainak a rendkívül pazar sajtótájékoztatóért; a Róma esetleges hibáiról nem tehetnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Fender #57
    Jah, fasza kis sorozat ez, és ami a szexet illeti engem nem zavar :-) Azon felül az ókori Rómában ez így működött, a mindennapi élet része volt, és a gazdagabb réteg, akik megtehették hatalmas lakomákat és orgiákat rendeztek. Akkoriban nem voltak még olyan szégyellősek az emberek :-)

    Ami viszont a dramaturgot illeti, szerintem zseniális, és jólehet, tudom mi történt :) mégis várom a következő részt.. ilyent utoljára az Elit alakulat-nál éreztem :-)

  • AnuluWork #56
    Jó, a mai robot korszakban már nem sípszóra támadnak, de a 20. században még ez megvolt.
  • AnuluWork #55
    Nem a csata indul sípszóra, hanem, hogy mikor támadjanak!!! Egyéb iránt ez akkoriban így volt. Sőt, máig így van támadásnál. Elég ha csak az első VHra gondolsz!

    Mellesleg két hosszabb harcjelenet volt a sorozatban - eddig - ami komoly volt: az első részben egy összecsapapás egy kisebb gall egységgel, és a vége felé a gladiátor viadal. Mindegyik zseniálisan meg volt csinálva.

    Amellett volt pár kisebb is, mint pl. Servilla kisérőinek lemészárlása, egy kocsmai bunyó,vagy amikor az aranyat szerezték vissza (bár nem tudtak róla). Ebbe belekötni úgy, hogy csak általánosságban puffogtat a cikkíró?

    Az ilyen előre okoskodásokról mindig TGM jut az eszembe, aki a Moszkva téren rendezett egy nagygyűlést. Aztán kiderült, hogy cigány volt az elkövető, és csönd lett ...

    Itt is inkább meg kéne nézni a sorozatot mielőtt véleményt nyilvánít róla az ember! Sokkal jobb az összkép, mint ami lejön ebből a cikkből!!!
  • Briony #54
    Bocs Winnie, nem neked szántam, hanem a fairlight nevű akárkinek! Bocsi
  • Briony #53
  • SPANYOLVIgASZ #52
    Azért valamennyire fel lehet hívni a szerző figyelmét, hogy sok a tévedés a cikkben. Persze ez lehet azért, mert csak néhány részletet látott.

    "Szóval a sorozat sikerre van ítélve - főleg a Gladiátor-rajongó tinédzserek körében, akik még nem érezték egy nő érintését - csorgathatják a nyálukat Kleopátra jelenetein."

    Akik galdiátor fílinget szeretnének azok már az elsőp rész után hanyagolni fogják a sorozatot. Így nem jutnak el addig az egyetlen részig, amikor feltűnik Kleopátra... ez már a sorozat vége felé van:-)

    "Egyébként elismerés a magyarországi HBO munkatársainak a rendkívül pazar sajtótájékoztatóért; a Róma esetleges hibáiról nem tehetnek." Ez elég kritikusnak tűnik:-) Gondolom itt a túlzott szexuális tartalomra céloz, de ha tudná, hogy mennyire felfújta a sajtó. Lehet, hogy az HBO is rájátszik a nézettség miatt...

    Amúgy a d.gós jelenetek sem önmagukért vannak. Ha Atia (aki nem Kleopátra) el akar érni valamit-hatalom, ellenlábas kinyírása, másik megszégyenítése- akkor "kifizeti" Timont, aki elintézi neki:-) Szerintem a pornográf tartalom nem ennyire sok, valójában alig több, mint a többi sorozatban. Az ábrázolásmód naturális... De ez inkább a véresebb jelenetekben fedezhető fel.
  • winnie #51
    wow, mi ez a kard ki kard, itt?:O

    fura, hogy valaki leírja egy sajtótájékoztatón átjött benyomásokat és azt kapja a fejére, hogy nem warezel:) (a cikk nem kritikája a rómának, ha jól olvasom, hanem mint a cím is sugallja, az hbo bemutatta a sajtónak a sorozatot. ennyi. kritika, ha lesz, akkor majd rome 1x01 leadása után szerintem, bár nem tudom, hogy szokott-e ilyen lenni az sg-n)
  • Fairlight #50
    Hát Öreg, ez egy über szar írás egy übercsúcs sorozatról. A Róma az utóbbi idők egyik legjobb sorozata. Ennyi baromságot összeírni... Még az egyik főszereplő karakter nevét is rosszul írtad le: Pollo= Pullo!!
  • Kosztya László #49
    Tibor ! Nem kellene szétkürtölni,hogy etettek a tájékoztatón.De azért ugye ettél ,ittál rendesen.Hát bizony ezért dicséret is jár a rendezőknek....és hát tömeg,van fogalmad arról,hogy mit jelent az a szó,hogy . t ö m e g ? - borrrrzasztó gyengécske vagy -
  • EmThor #48
    szerintem meg a 11. részben levő gladiátor jelenet ver mindent... és kb 2 csatajelenet volt (nagy) az egész sori alatt

    Kedves Briony, nem tartozok magyarázattal!