MTI

Bajban a France Télécom

Aggodalmat váltott ki Európa-szerte a France Télécom ma kiadott váratlan profitfigyelmeztetése, miatta az európai tőzsdéken csökkent a távközlési vállalatok részvényeinek árfolyama.

A France Télécomnál az egyre élesebb piaci versenyre hivatkozva azt közölték, hogy az idén előbbre hoznak néhány későbbre tervezett új beruházást, és ez 1-2 százalékponttal csökkenti a társaság nyereségrátáját. Az árbevétel-növekedés a korábban előre jelzettnél kisebb, 2 százalék körüli lesz az idén, és lefelé módosították a tavalyi árbevétel bővülésének adatát is: 2-3 százalékra a korábban jósolt "közel 3 százalékról". A vállalatnál azt egyelőre nem közölték, hogy melyik üzletágban vannak nehézségei, elemzők szerint a problémák széleskörűek. Emlékeztetnek arra, hogy a vezetékes és mobilszolgáltatók Európa szerte nagy kihívásokkal találják szembe magukat: a folyamatosan megújuló technológiával, az éles versennyel, a piacszabályozó hatóságok folyamatos árcsökkentésével.

A nagy nyugat-európai szolgáltatók közül a Deutsche Telekomnál elmondták, hogy tartják magukat a korábbi előrejelzéshez: a tavalyi évre a 20,7-21 milliárd euró közé várják az üzemi eredményt a 2004. évi 19,4 milliárdot követően. Az idén 20,2-20,7 milliárd eurós üzemi eredményt jeleznek előre, elsősorban amiatt, hogy Németországban 32 ezer fős leépítést hajtanak végre 2008-ig. A társaság 5 százalékos árbevétel-növekedést célzott meg 2006-ra és 2007-re, a jövő év végére 65,2-66,2 milliárd euró bevételt várnak. A British Telecomnál és a Vodafonnál egyelőre nem kommentálták a France Télécom bejelentését.

A France Télécom forgalmát tekintve a második számú vezetékes- és mobil integrált távközlési vállalat Európában. A nemrégiben még Európa leginkább eladósodott vállalatának számító konszern három éves átszervezési programja eredményeképpen kezdi egyensúlyba állítani gazdálkodását a bel- és külföldi mobil és internetes piacon egyre élesedő konkurencia harc közepette. Az adósság további csökkentése változatlanul elsőrendű cél a konszern terveiben. A nettó adósság EBITDA-eredményre vetített arányát 2,5 százalék alá tervezte vinni a tavalyi év végére és 2 százalék alá 2008-ra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!